Op pad met Ellen

Op pad met Ellen - voor bijzondere plekjes hoef je niet ver weg

Ellen Groenveld neemt ons op deze pagina maandelijks mee naar een bijzonder mooi, leuk of lekker plekje in de Zaanstreek. Zij is reisblogger voor online reis- en inspiratieplatform 'Bijzonder Plekje', freelance lifestyle redacteur voor Motorboot Magazine en verantwoordelijk voor de social media bij Dekker Watersport in Zaandam.

Ik woon in de Zaanstreek en samen met mijn gezin ben ik vaak op het water te vinden met onze zeilboot en sloep. Voor 'Bijzonder Plekje' ga ik regelmatig op reis naar het buitenland en kom ik op mooie plekken. Maar, voor bijzondere plekken en een vakantiegevoel hoef je niet altijd ver weg te gaan. Sterker nog: ik ben een enorme fan van de Zaanstreek en laat je graag zien hoe mooi, leuk en bijzonder mijn streek is.

Hieronder haar eerdere bijdragen.

Ga mee op pad:

Zaanse Lievelingsplek

Heb je ook zo’n plek, dichtbij huis, waar je even weg bent uit de dagelijkse drukte en lekker kunt ontspannen? Het Kerkepad in Wormer, midden in de weilanden, is de mijne. Dit fiets- en wandelpad ligt aan de rand van het Wormer- en Jisperveld en verbind de Dorpsstraat met de Engewormer polder. Het is er heerlijk rustig en de zonsopkomst is hier op zijn mooist.

Wandel met Ellen mee over Het Kerkepad.

Lees het hele artikel

5x Lekker eten

Ben je op zoek naar een leuke plek in het centrum van Zaandam om echt even lekker te eten dan tip ik je graag de Ciao Foodbar op de Zuiddijk. In dit kleine maar fijne Italiaanse restaurant met uitzicht op de Zaan serveert de chef heerlijke Italiaanse gerechten. Kies je voor het menu della casa dan wordt je verrast met een driegangen proeverij menu met verschillende antipasti, verse pasta’s en als toetje een mix van de aller-lekkerste desserts. Jum! 

Ga op food-tour met Ellen in de Zaanstreek van Noord naar Zuid.

Lees het hele artikel

Langs de Zaan

De meest bekende, zelfs wereldberoemde plek aan de Zaan is natuurlijk de Zaanse Schans. Lang niet zo fameus maar wel een mooie plek aan de Zaan is de Zaanbocht in Wormerveer. Het is het enige dorp aan de Zaan waar de woningen met de voordeur naar de Zaan gericht staan. Zo hadden de bewoners vroeger goed zicht op hun fabrieken aan de overkant van het water. Het unieke uitzicht over de Zaan is er nog steeds en anno 2020(!) vind je aan de Zaanbocht een heerlijke mix van fijne winkels en gezellige plekken voor koffie of lunch.

Neem een kijkje op deze mooie plek aan de Zaan.

Lees het hele artikel

Parels aan de Westzijde

Ellen neemt je mee winkelen op de Westzijde in Zaandam: "Een rondje Westzijde in Zaandam staat al tijden op mijn verlanglijstje. Want dankzij Instagram kwam ik op het spoor van een aantal verrassende plekken aan deze historische straat in het centrum van Zaandam."

Ontdek samen de parels aan de Westzijde!

Lees het hele artikel

De Verkadefabriek

Het verhaal van Sjakie en de Chocoladefabriek is wat mij betreft één van de allerleukste kinderverhalen ooit. Twaalf jaar was ik, toen ik in 1986 mijn eigen, onvergetelijke chocoladefabriek-avontuur beleefde. Samen met mijn vader. Daarvoor hadden wij geen gouden ticket nodig. Verkade bestond destijds 100 jaar en opende ter gelegenheid van het jubileum de poorten van de chocoladefabriek aan de Zaan. De fabriek was nog volop in gebruik en het was heel uniek, zo’n kijkje achter de schermen. Het allerleukste? We mochten snoepen van gebroken chocoladerepen! Het is mijn mooiste herinnering aan de oude Verkadefabriek.

Ellen neemt ons mee naar de Verkadefabriek, nu een leuke ontmoetingsplaats met verschillende ondernemingen.

Lees het hele artikel

Hembrugterrein

In de jaren ’80 fietste ik als kind met mijn vader regelmatig een rondje langs de hekken rondom het mysterieuze Hembrugterrein aan het Noordzeekanaal. Daar gebeurde iets wat heel geheimzinnig en bijzonder was. Het militaire terrein werd streng bewaakt en niemand kwam er zomaar in. Het waren spannende fietstochtjes.

De Hembrug fietstochtjes met mijn vader zal ik nooit vergeten. Ik ben dan ook heel benieuwd wat er nu te zien en te doen is op het Hembrugterrein. Inmiddels is een groot aantal van de vijftig rijks- en gemeentemonumenten gerenoveerd. In een deel van deze industriële  gebouwen werken ondernemers en creatievelingen.

Lees het hele artikel

Wormer- en Jisperveld

In het noorden van de Zaanstreek ligt het Wormer- en Jisperveld. In dit veenweidegebied vind je ondiepe slootjes, uitgestrekte weilanden en honderden eilandjes. Weet je dat dit één de belangrijkste vogelgebieden van Europa is? Bijna alle weidevogels die in Nederland voorkomen, broeden hier. Een paradijs dus voor vogelspotters maar ook een hele fijne plek voor verfrissende zomerse activiteiten op het water.

Wil je het veld gaan ontdekken, Ellen tipt  je graag deze adresjes!

Lees het hele artikel

Gortershoek

De Gortershoek in Zaandijk is het fraaie buurtje aan de overkant van de Zaanse Schans. Hier vind je aan de Lagedijk de beroemde groene Zaanse houten huisjes met krullerige gevels, stoere koopmanshuizen met fraaie tuinen en romantische doorkijkjes naar de Zaan. Wat mij betreft is dit één van de mooiste stukjes van de Zaanstreek. Niet voor niets heeft dit oude deel van Zaandijk de status van Beschermd Dorpsgezicht. Enorm instaproof dus!

Ellen neemt ons mee langs één van de mooiste stukjes Zaanstreek.

Lees het hele artikel

Verborgen schatten Wormer

Ellen neemt je mee naar haar woonplaats Wormer die veel meer te bieden heeft dan je wellicht denkt. Ellen: "Misschien ken je Wormer van de cacao, de Lassie of de Batavia? Of van die 144 meter hoge toren die Zaankanters de “Toren van Wormer” noemen en die je vanuit de hele Zaanstreek kunt zien. Maar Wormer heeft meer en ik weet zeker dat het je zal verrassen als je de Zaanbrug over gaat."

Ga mee met Ellen en ontdek de verborgen schatten van Wormer.

Lees het hele artikel