Gortershoek - als op een ansichtkaart

De Gortershoek in Zaandijk is het fraaie buurtje aan de overkant van de Zaanse Schans. Hier vind je aan de Lagedijk de beroemde groene Zaanse houten huisjes met krullerige gevels, stoere koopmanshuizen met fraaie tuinen en romantische doorkijkjes naar de Zaan. Wat mij betreft is dit één van de mooiste stukjes van de Zaanstreek. Niet voor niets heeft dit oude deel van Zaandijk de status van Beschermd Dorpsgezicht. Enorm instaproof dus!

De Gouden Bocht

Weet je dat wij in de Zaanstreek net als in Amsterdam onze eigen gouden bocht hebben? Ter hoogte van de Tuinstraat maakt de Lagedijk een scherpe bocht en dit deel is de enige echte Zaanse “Gouden Bocht”. Ooit woonden hier de welgestelde Zaanse families en dat zie je terug in de mooie monumentale panden op dit deel van de Lagedijk.

Langs de Lagedijk

Onlosmakelijk verbonden met de Lagedijk is natuurlijk het statige Weefhuis met als voortuin de Beeldentuin met de zandstenen beelden en het Theehuis. Maar ook het oude gemeentehuis waar je misschien wel eens bij een huwelijks-voltrekking bent geweest of zelfs zelf bent getrouwd?

Het lijkt of hier de tijd heeft stilgestaan. Een beschermd dorpsgezicht dus. Maar dat wil niet zeggen dat hier in de loop van de jaren niets veranderd is, in de Gortershoek vind je namelijk hele leuke eet- en drinkplekken!

Food & drinks aan de Lagedijk

Wat lekker eten en drinken betreft kun je dus je hart ophalen in de Gortershoek. Bij café slash restaurant Slager aan de Schans, tegenover molen de Bleeke Dood, kun je iedere eerste vrijdag van de maand het weekend inluiden met een vrijdagmiddag-borrel.

Aan de andere kant van het kruispunt vind je Proeflokaal de Kruis en daarnaast Wolfsend eten & drinken met spiksplinternieuw terras. Het pleintje op de hoek van de Guisweg en de Lagedijk is de place to be voor koffie, lunch, een snelle hap of lekker biertje. Een fijne plek om dus even neer te strijken tijdens je wandel- of fietstocht.

Op hetzelfde stukje Lagedijk zit ook de beste vegan winkel van Nederland. Van heinde en verre komen ze naar Het Zaanse Bakkertje voor de vegan gevulde koeken, kaascroissants, krentenbollen en andere lekkere zoete en hartige snacks.

Onder de naam The Dutch Vegan Bakery timmeren de bakkers van het Zaanse Bakkertje flink aan de weg en worden er regelmatig nieuwe vegan producten ontwikkeld. Verder op de Lagedijk vind je Brouwerij Hoop waar dankzij de driehonderd zonnepanelen op het dak de bieren HOOP en Breugem op een duurzame manier worden gebrouwen. Bijzonder is dat je vanuit het restaurant goed zicht hebt op de brouwerij.

Voor wie graag meer wil weten over het brouwproces organiseert de brouwerij regelmatig tours en proeverijen. Over vegan gesproken, hier serveren ze sinds kort een lekker broodje vegan burger.

Verrassing langs de Zaan

Ooit lagen hier de dropjes van Klene, nu is het voormalig pakhuis van de dropfabrikant een bijzonder plekje op de oever van de Zaan.

Nadat Klene in de jaren ’90 naar Hoorn verhuisde en de fabrieksterreinen en kantoorpanden werden gesloopt, bleef het pakhuis eenzaam achter. Na jaren van leegstand bruist het heden ten dage weer in het Kreatief Pakhuis dat ruimte biedt aan verschillende (creatieve) ondernemers maar ook in gebruik is als evenementen- en vergaderlocatie met een geweldig uitzicht op de Kalverpolder en de molens van de Zaanse Schans.

Dankzij de unieke plek, authentieke sfeer het mooie uitzicht is dit er eentje om te onthouden voor je volgende (familie)feestje. Kreatief Pakhuis, Lagedijk 146b, Zaandijk.

Schuitje varen…

Deze kant van de Zaan is dus minstens zo mooi en instagramable als de Zaanse Schans. Natuurlijk is je rondje Gortershoek niet compleet zonder een bezoek aan de beroemdste molens ter wereld. Tip: ga met de boot, in dit geval het voetveer. Vanaf het water kun je de mooiste plaatjes schieten en heb je een prachtig uitzicht over zowel de Gortershoek als de Zaanse Schans!

In het hoogseizoen vaart er iedere dag tussen 10.00 en 17.00 uur een pontje tussen de Zaanoevers. Je kunt op- en afstappen naast molen de Bonte Hen op de Zaanse Schans of achter de Gerrit Jan Honigsluis, naast Café Van Ouds Oost-Indie in Zaandijk.

Bijzonder is dat het voetveer vaart dankzij de enthousiaste vrijwilligers van Stichting Voetveer Zaandijk. Eventuele winst wordt gedoneerd aan goede doelen. Nog een goede reden voor een retourtje over de Zaan!  Kinderen tot 10 jaar varen gratis mee en iedereen die ouder is betaald € 1,00 voor een enkeltje.

Overal cacao

De Gortershoek wordt op een gegeven moment gescheiden door de Julianabrug, loopt door richting Koog aan de Zaan en eindigt waar de Lagedijk over gaat in de Hoogstraat. Een klein stukje voorbij molen De Bleeke Dood, in het hart van de Zaanse cacao area staat een van de oudste pandjes van Zaandijk. Een vriendin tipte mij dit leuke adresje. Het woonhuis uit de 17e eeuw is namelijk omgetoverd tot cacaoconceptstore ‘Smells like chocolate’.

Het sfeervolle winkeltje ademt cacao en naast chocolade zijn er ook leuke kado, lifestyle- en verzorgingsproducten met cacao en cacaoboter als basis te koop. Ik ben blij verrast en het is dan ook heerlijk om hier even rond te snuffelen. Je kunt hier ook terecht voor koffie, thee en hoe kan het ook anders, chocolademelk. Smells like chocolate, Lagedijk 14, Zaandijk

Op pad met Ellen - voor bijzondere plekjes hoef je niet ver weg

Ellen Groenveld neemt ons op deze pagina maandelijks mee naar een bijzonder mooi, leuk of lekker plekje in de Zaanstreek. Zij is reisblogger voor online reis- en inspiratieplatform 'Bijzonder Plekje', freelance lifestyle redacteur voor Motorboot Magazine en verantwoordelijk voor de social media bij Dekker Watersport in Zaandam.

Ik woon in de Zaanstreek en samen met mijn gezin ben ik vaak op het water te vinden met onze zeilboot en sloep. Voor 'Bijzonder Plekje' ga ik regelmatig op reis naar het buitenland en kom ik op mooie plekken. Maar, voor bijzondere plekken en een vakantiegevoel hoef je niet altijd ver weg te gaan. Sterker nog: ik ben een enorme fan van de Zaanstreek en laat je graag zien hoe mooi, leuk en bijzonder mijn streek is.

Hieronder haar eerdere bijdragen.

Verborgen verrassingen in Wormer - Op pad vanuit de Zaanbocht

Misschien ken je Wormer van de cacao, de Lassie of de Batavia? Of van die 144 meter hoge toren die wij hier de “Toren van Wormer” noemen en die je vanuit de hele Zaanstreek kunt zien. Maar Wormer heeft meer en ik weet zeker dat het je zal verrassen als je de Zaanbrug over gaat. Ga je mee? 

Wormer’ Street Art

Vanuit Wormerveer gaan we de Zaanbrug over en slaan rechtsaf. Daar vind je al snel de eerste verborgen verrassing van Wormer. De Zaanse straatkunstenaar Bas de Gooijer toverde daar met zijn spuitbussen op een saaie muur een geweldige muurschildering van de beroemde fabriekswand in Wormer.

De missie van Bas is meer kunst op straat en daarom geeft hij saaie plekken en lege muren graag een positieve uitstraling met zijn street art. In Wormer is dat zeker gelukt! Wil je meer street art van Bas zien?  De blauwe bultrug onder het viaduct over de Koningin Julianaweg bij de Gouw in Zaandam en een memorial op de graffiti zone onder het viaduct van de A8 in Koog aan de Zaan zijn ook van Bas. 

Koffiestop in de Huiskamer

Zin in koffie? Dankzij chefkok Arno en zijn vrouw Renate heeft de Zaanstreek er een hele gezellige ontmoetingsplek bij. In restaurant De Huiskamer aan de Dorpsstraat 34 kun je terecht voor koffie of thee maar ook lekker lunchen, heerlijk hightea’n en gezellig borrelen. In de zomermaanden is er superlekker Italiaans ijs: op warme dagen zijn de lange houten banken voor De Huiskamer dan ook altijd bezet.

Blikvanger de Beschuitstoren

Sinds 2018 is Wormer een blikvanger rijker: de Beschuitstoren. De toren is een replica van de oorspronkelijke toren uit 1620. In de Gouden Eeuw was er een enorme vraag naar scheepsbeschuit. Dit lang houdbare en voedzame broodje was namelijk ideaal voor de zeelui aan boord van de VOC-schepen en walvisvaart. 

Het beste scheepsbeschuit kwam uit Wormer en er stonden dan ook zo’n honderdvijftig beschuitbakkerijen, van hout en vaak met riet gedekt. Enorm brandgevaarlijk. De functie van de Beschuitstoren was eenvoudig maar belangrijk: waarschuwen als de beschuitbakkers hun ovens moesten doven of weer aan mochten steken. Zo werd oververhitting van de ovens en daarmee brand voorkomen.

De toren werd in 1894 gesloopt als gevolg van de afnemende vraag naar scheepsbeschuit. De herbouwde Beschuitstoren herdenkt de beschuitsbakkerijen van toen en herbergt nu het archief van het Historisch Genootschap Wormer. 

Verder de Dorpsstraat in

De Dorpsstraat lijkt op het eerste gezicht zo’n straat waarvan er in Nederland tientallen zijn. Het leuke aan deze Dorpsstraat is de mengelmoes van stijlen. Van Zaans groene huisjes tot oude boerderijen en van karakteristieke tot moderne, onder architectuur gebouwe panden. Het oude gemeentehuis en opa’s huis, er is veel te zien en de zijstraatjes zitten vol met verrassingen!

Tussen de weidevogels op het Kerkepad

Vanaf de Beschuitstoren rijden we verder de Dorpsstraat in, richting Jisp. Ter hoogte van het Wollokaal op nummer 251 vind je de ingang naar het Kerkepad, één van mijn favoriete plekken in Wormer. Dit fiets- en wandelpad verbind de Dorpsstraat met de Engewormer. Tussen de weidevogels en met de draaiende molens van de Zaanse Schans op de achtergrond, ren ik er graag mijn hardlooprondjes. Favoriete momenten: als het gras net gemaaid is, ’s morgens vroeg of op een lange zomeravond. Heerlijk.

Zaanse Schans van de andere kant

Verder richting Jisp komen we langs de Mariastraat, een rustige en doodlopende zijstraat van de Dorpsstraat. Wil je de Zaanse Schans eens van de andere kant bekijken, rijd de Mariastraat dan helemaal uit tot je niet meer verder kunt en je hebt een prachtig uitzicht over de Engewormer polder.

Picknick- en kinderparadijs

Iets voorbij de Mariastraat staat de Mariahoeve. Achter deze prachtige stolpboerderij zit een geweldig kinderparadijs verstopt. Via het pad rechts naast de boerderij kom je op een groot grasveld dat voor iedereen toegankelijk is.

In de verte zie je molen De Koker. Op de speeltoestellen kunnen kinderen zich naar hartenlust vermaken. Tip: ook een fijne picknickplek! 

Biologisch pannenkoekenmeel van De Koker

Als de Dorpsstraat overgaat in het Oosteinde, aan de rechterkant op nummer 14, staat De Koker, de enige nog overgebleven molen in Wormer. Op het pad naar de molen wordt iedere bezoeker vriendelijke begroet door ezeltje Charlie. De molen ligt op een prachtige plek in de polder en vanaf hier zie je de skyline van de Zaanstreek het mooist. 

De Koker is de enige nog bestaande meel- en pelmolen die vroeger het meel voor het beroemde Wormerse scheepsbeschuit maakte. Uniek is dat de molen via het water bereikbaar is. De zware zakken met tarwe werden vroeger dan ook per boot aangevoerd. 

Nog steeds maalt De Koker tarwe tot meel en kun je er terecht voor het lekkerste biologische pannenkoekenmeel van de Zaanstreek. De molen is iedere tweede zaterdag te bezoeken en als de molen draait. Op de site van De Zaansche Molen vind je er meer informatie over. Vergeet vooral niet om een zak pannenkoekenmeel mee te nemen!