Ga naar inhoud

Gortershoek - als op een ansichtkaart

De Gortershoek in Zaandijk is het fraaie buurtje aan de overkant van de Zaanse Schans. Hier vind je aan de Lagedijk de beroemde groene Zaanse houten huisjes met krullerige gevels, stoere koopmanshuizen met fraaie tuinen en romantische doorkijkjes naar de Zaan. Wat mij betreft is dit één van de mooiste stukjes van de Zaanstreek. Niet voor niets heeft dit oude deel van Zaandijk de status van Beschermd Dorpsgezicht. Enorm instaproof dus!

De Gouden Bocht

Weet je dat wij in de Zaanstreek net als in Amsterdam onze eigen gouden bocht hebben? Ter hoogte van de Tuinstraat maakt de Lagedijk een scherpe bocht en dit deel is de enige echte Zaanse “Gouden Bocht”. Ooit woonden hier de welgestelde Zaanse families en dat zie je terug in de mooie monumentale panden op dit deel van de Lagedijk.

Langs de Lagedijk

Onlosmakelijk verbonden met de Lagedijk is natuurlijk het statige Weefhuis met als voortuin de Beeldentuin met de zandstenen beelden en het Theehuis. Maar ook het oude gemeentehuis waar je misschien wel eens bij een huwelijks-voltrekking bent geweest of zelfs zelf bent getrouwd?

Het lijkt of hier de tijd heeft stilgestaan. Een beschermd dorpsgezicht dus. Maar dat wil niet zeggen dat hier in de loop van de jaren niets veranderd is, in de Gortershoek vind je namelijk hele leuke eet- en drinkplekken!

Food & drinks aan de Lagedijk

Wat lekker eten en drinken betreft kun je dus je hart ophalen in de Gortershoek. Bij café slash restaurant Slager aan de Schans, tegenover molen de Bleeke Dood, kun je iedere eerste vrijdag van de maand het weekend inluiden met een vrijdagmiddag-borrel.

Aan de andere kant van het kruispunt vind je Proeflokaal de Kruis en daarnaast Wolfsend eten & drinken met spiksplinternieuw terras. Het pleintje op de hoek van de Guisweg en de Lagedijk is de place to be voor koffie, lunch, een snelle hap of lekker biertje. Een fijne plek om dus even neer te strijken tijdens je wandel- of fietstocht.

Op hetzelfde stukje Lagedijk zit ook de beste vegan winkel van Nederland. Van heinde en verre komen ze naar Het Zaanse Bakkertje voor de vegan gevulde koeken, kaascroissants, krentenbollen en andere lekkere zoete en hartige snacks.

Onder de naam The Dutch Vegan Bakery timmeren de bakkers van het Zaanse Bakkertje flink aan de weg en worden er regelmatig nieuwe vegan producten ontwikkeld. Verder op de Lagedijk vind je Brouwerij Hoop waar dankzij de driehonderd zonnepanelen op het dak de bieren HOOP en Breugem op een duurzame manier worden gebrouwen. Bijzonder is dat je vanuit het restaurant goed zicht hebt op de brouwerij.

Voor wie graag meer wil weten over het brouwproces organiseert de brouwerij regelmatig tours en proeverijen. Over vegan gesproken, hier serveren ze sinds kort een lekker broodje vegan burger.

Verrassing langs de Zaan

Ooit lagen hier de dropjes van Klene, nu is het voormalig pakhuis van de dropfabrikant een bijzonder plekje op de oever van de Zaan.

Nadat Klene in de jaren ’90 naar Hoorn verhuisde en de fabrieksterreinen en kantoorpanden werden gesloopt, bleef het pakhuis eenzaam achter. Na jaren van leegstand bruist het heden ten dage weer in het Kreatief Pakhuis dat ruimte biedt aan verschillende (creatieve) ondernemers maar ook in gebruik is als evenementen- en vergaderlocatie met een geweldig uitzicht op de Kalverpolder en de molens van de Zaanse Schans.

Dankzij de unieke plek, authentieke sfeer het mooie uitzicht is dit er eentje om te onthouden voor je volgende (familie)feestje. Kreatief Pakhuis, Lagedijk 146b, Zaandijk.

Schuitje varen…

Deze kant van de Zaan is dus minstens zo mooi en instagramable als de Zaanse Schans. Natuurlijk is je rondje Gortershoek niet compleet zonder een bezoek aan de beroemdste molens ter wereld. Tip: ga met de boot, in dit geval het voetveer. Vanaf het water kun je de mooiste plaatjes schieten en heb je een prachtig uitzicht over zowel de Gortershoek als de Zaanse Schans!

In het hoogseizoen vaart er iedere dag tussen 10.00 en 17.00 uur een pontje tussen de Zaanoevers. Je kunt op- en afstappen naast molen de Bonte Hen op de Zaanse Schans of achter de Gerrit Jan Honigsluis, naast Café Van Ouds Oost-Indie in Zaandijk.

Bijzonder is dat het voetveer vaart dankzij de enthousiaste vrijwilligers van Stichting Voetveer Zaandijk. Eventuele winst wordt gedoneerd aan goede doelen. Nog een goede reden voor een retourtje over de Zaan!  Kinderen tot 10 jaar varen gratis mee en iedereen die ouder is betaald € 1,00 voor een enkeltje.

Overal cacao

De Gortershoek wordt op een gegeven moment gescheiden door de Julianabrug, loopt door richting Koog aan de Zaan en eindigt waar de Lagedijk over gaat in de Hoogstraat. Een klein stukje voorbij molen De Bleeke Dood, in het hart van de Zaanse cacao area staat een van de oudste pandjes van Zaandijk. Een vriendin tipte mij dit leuke adresje. Het woonhuis uit de 17e eeuw is namelijk omgetoverd tot cacaoconceptstore ‘Smells like chocolate’.

Het sfeervolle winkeltje ademt cacao en naast chocolade zijn er ook leuke kado, lifestyle- en verzorgingsproducten met cacao en cacaoboter als basis te koop. Ik ben blij verrast en het is dan ook heerlijk om hier even rond te snuffelen. Je kunt hier ook terecht voor koffie, thee en hoe kan het ook anders, chocolademelk. Smells like chocolate, Lagedijk 14, Zaandijk