Ga naar inhoud

Je kunt het bijna niet geloven: direct boven onze drukke hoofdstad vind je oases van groen en water. Op diverse plekken in de Zaanstreek tref je unieke veenweidegebieden vol bijzondere flora en fauna.

Al dat groen en water maakt het hier heerlijk fietsen, wandelen en varen. Hieronder per natuurgebied onze aanraders. Tips per activiteit zijn terug te vinden op onze pagina Zien & Doen. Geniet ervan!

Op kano-avontuur

Het Wormer- en Jisperveld is het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa. Vanuit een kano kun je tussen de honderden (w)eilandjes varen en van de bijzondere natuur genieten.

Bijna alle soorten weidevogels die in Nederland voorkomen broeden hier: grutto, kieviet, tureluur, scholekster en graspieper. Ook biedt de waterrijke natuur een thuis aan zeldzame planten zoals zonnedauw, heide, orchideeën en koekoeksbloemen.

Kanoroute Natuurmonumenten
Wormer Jisperveld veenweide kano varen water natuur groen

Unieke natuur - ontdek het Zaanse groen

Fietsen langs weidemolens

Op de (w)eilandjes in de veenweidegebieden die ons omringen, staan houten en ijzeren molentjes te pronken in het landschap.

Ze lijken er neergezet voor de compositie van je foto, maar hebben ook anno 2022 nog een belangrijke taak bij het beheren en in stand houden van het veenweidegebied.

Fiets onderstaande routes en maak kennis met de prachtige natuur in de Zaanstreek. Onderweg zijn er leuke afstapplekken te over om je te verwonderen en om gezellig een hapje te eten en te drinken. Veel fietsplezier!

Fietsroute ode aan de weidemolens - Oost

Fietsroute ode aan de weidemolens - West

Bekijk video

Fietsen door het groen

De erfgoedroute Noorderlijk Groen toont de charme van het Zaanse groen.

Deze 'Hollandroute' voert je onder andere door het groene Twiske, kleine buurtschappen, de Zaanse Schans en de Zaanse huisjes van de Westzijde.

Meer fietstips