Ga naar inhoud

Ten westen van de Zaanse Schans, bevindt zich de 170 hectare grote Kalverpolder. De veenweide is onderdeel van Natura 2000 en beschikt over een rijke cultuurhistorie.

Van origine was de Kalverpolder een veengebied dat zich enkele meters boven zeeniveau bevond. Vanaf de 11e eeuw is het veengebied ontgonnen door het graven van ontwateringssloten.

Doordat er een aantal overstromingen hebben plaatsgevonden in de 12e eeuw, zijn onder andere de Enge en Wijde Wormer ontstaan. Door de overstromingen is bedacht om dijken aan te leggen. Op deze manier zijn de Saenderdam en Hoge Dijk in Zaandam aangelegd.

Met de Koeienboot

Een van de leukste manieren om de Kalverpolder te ontdekken is middels een tochtje op de Koeienboot. Opstappen doe je bij het Zaans Museum, zo krijg je een uniek kijkje in de polder.

Op de boot passen 12 personen en de vaart duurt ongeveer 45 minuten (€50,- voor gehele boot). Het is belangrijk om uiterlijk een dag voor het opstappen een reservering te plaatsen. Mail naar info@dekoeienboot.nl voor een reservering.

Koeienboot online

Beklim de uitkijktoren

Aan de rand van de historische Zaanse Schans staat een volledig eikenhouten uitkijktoren. De toren biedt uitzicht op het Zaanse natuur- en industrielandschap. De uitkijktoren markeert het beginpunt van een struinpad door de Kalverpolder.

Door zijn uitdagende constructie is de uitkijktoren een opvallende verschijning, zichtbaar vanaf de paden en pleinen van de Zaanse Schans.