Ga naar inhoud

De bocht in rivier de Zaan ter hoogte van Wormer en Wormerveer wordt het mooiste stuk Zaan genoemd. Niet per se vanwege het water maar vanwege de monumentale pakhuizen en fabrieken op de oevers daar.

Het fraai gerestaureerde (industriële) erfgoed draagt namen die aan Oost-Indië doen denken. Elke stukje erfgoed vertelt een eigen verhaal over het roemrijke verleden van de Zaanstreek.

De Zaanbocht vormt een prachtig decor voor het zorgenloos flaneren, het winkelen bij de lokale kwaliteitszaken en de terrasjes langs het water.

In de Zaanbocht

In de Zaanbocht is het heerlijk shoppen, lekker eten en drinken en bovendien makkelijk parkeren.

Hippe boetieks, karakteristieke winkels plus een frisse spirit bij de winkels die er al lang geworteld zijn. Er is van alles: food, fashion, cadeaushops en design. Bekijk de actuele openingstijden op de website van de winkeliers.

Winkeliersvereniging online

Ontdek de Zaanbocht

Meer ontdekken

Herbestemd erfgoed

In de Zaanstreek vind je veel prachtige voorbeelden van herbestemming. Fabrieken langs de Zaan, die ooit het oudste industriegebied van Europa vormden, kerken die leeg zijn komen te staan en gebouwen die hun functie verloren, kregen een nieuwe bestemming waardoor wij er nog altijd van kunnen genieten.

Een van de markantste gebouwen langs de Zaan is De Adelaar. Met letterlijk een reusachtige adelaar als landmark op het dak. Deze voormalige zeepziederij vormt nu het hoofdkantoor van modemerk Vanillia, die als een soort eerbetoon hier ook weer zeep maken.

De Adelaar op Rijksmonumenten.nl