Ga naar inhoud

De Zaanse Schans is een uniek stukje Nederland, vol houten huisjes, molens, schuren en werkplaatsen, waar je jezelf in het Holland van de 18e en 19e eeuw kunt wanen.

Zie hoe een houtzaagmolen werkt, kijk mee over de schouder van een weefster of maak zelf chocolade. Samen met musea zoals het Zaans Museum en de Verkade Experience worden de verhalen over de Zaanse geschiedenis tot leven gebracht. 

In combinatie met een wandel-, vaar- of fietstocht maak je er een leuk dagje uit of weekendje weg van. Ontdek bijvoorbeeld ook het oude Zaandijk vol historische koopmanshuizen aan de andere kant van het water.

Veilig naar de Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een openbaar gebied waar mensen wonen en werken, maar waarin je je ook waant in een Zaans dorpje uit 1850.

Die combinatie maakt dat het op sommige momenten druk kan zijn op de Zaanse Schans. Ben je er onderweg naar toe? Houd dan rekening met elkaar.

Vanaf Station Zaandijk – Zaanse Schans vind je de looproute duidelijk aangegeven met borden en iconen op de stoep. Blijf op het voetpad en houdt rekening met de fietsers, op de route én op de Zaanse Schans zelf.

Wanneer je bijgaande borden en iconen op de stoep volgt, kom je er vanzelf. Zo houden we met elkaar de Zaanse Schans veilig en plezierig voor iedereen.

Houd je onderweg aan de volgende gedragsregels;

  • Loop op het voetpad
  • Kijk goed uit wanneer je oversteekt
  • Let op de fietsers

Dit geldt zowel op de looproute, als op de Zaanse Schans zelf.

Tips van de locals - De leukste plekken en initiatieven om te ontdekken!

Hoe kom je er

Nog meer ontdekken...