Ga naar inhoud

Wormer- en Jisperveld - een dagje waterpret

De beste plek voor warme zomerdagen is natuurlijk op of aan het water! De Jagersplas, het Twiske en de vele terrasjes aan de Zaan: ook in de Zaanstreek kun je prima terecht deze zomer!

Watersport en vogels: het Wormer- en Jisperveld

In het noorden van de Zaanstreek ligt het Wormer- en Jisperveld. In dit veenweidegebied vind je ondiepe slootjes, uitgestrekte weilanden en honderden eilandjes. Weet je dat dit één de belangrijkste vogelgebieden van Europa is? Bijna alle weidevogels die in Nederland voorkomen, broeden hier. Een paradijs dus voor vogelspotters maar ook een hele fijne plek voor verfrissende zomerse activiteiten op het water. Wil je het veld gaan ontdekken, dan tip ik je graag deze adresjes!

Ravotten met water

Niks leuker dan lekker kliederen met water op een warme dag! Bij de waterspeelplaats van Bezoekerscentrum de Poelboerderij in Wormer weet je zeker dat kinderen zich urenlang vermaken met de bootjes, het vullen van emmers en bedienen van de hijskraan op de loskade. Er zijn picknicktafels en tijdens de openingstijden van de Poelboerderij kun je er terecht voor koffie, thee, iets fris of een ijsje. Een prima plek dus, ook voor volwassenen! Mooi meegenomen is dat kinderen tijdens het spetteren en spatteren op een speelse manier een beeld van het waterbeheer in de omgeving. De toegang tot de waterspeelplaats is gratis. Leuk om te weten, bij de Poelboerderij kun je ook terecht voor het vieren van kinderfeestjes.

Kanoën, suppen en waterfietsen in Wormer

Op één van de mooiste plekjes van Wormer, aan de Poel, kun je bij kanocentrum Arjan Bloem terecht voor het huren van kajaks, kano’s, SUP boards en zelfs waterfietsen. Het kanocentrum is het startpunt van een kano-route-netwerk met talloze kanoroutes voor jong en oud en ieder niveau door de smalle slootjes van het Wormer- en Jisperveld. Picknickmand mee en gaan! Natuurlijk kun je ook zwemmen in het Zwet.

Lekker eten bij de Hofjes

Rustig bijkomen van je vaartocht door de wirwar van slootjes in het Wormer- en Jisperveld kun je op het gezellige terras van restaurant de Hofjes, gelegen naast het kanocentrum. Vanaf hier heb je een weids en prachtig uitzicht over de Poel, ’t Zwet en het Wormer- en Jisperveld. Natuurlijk kun je ook in stijl, per boot, naar het restaurant. Er is een aanlegsteiger waar je kunt aanmeren. Vanaf de Zaan is het restaurant via de Poelsluis bereikbaar. Ook handig: naast het restaurant vind je een oplaadpunt voor e-bikes.

Schuitje varen, theetje drinken… in Jisp

Middenin het Wormer- en Jisperveld ligt het dorp Jisp. De Zwethoeve in Jisp is de boerderij van de familie Praag en dé opstapplaats voor een mooie roei- of kanotocht door het Wormer- en Jisperveld. Al veertig jaar verhuurt de familie hier roeiboten en kano’s en nog steeds worden de koeien ieder voorjaar met de boot naar het land gebracht. Boer Piet vaart iedere ochtend en avond met zijn praam het veld in om te melken. Alsof de tijd heeft stil gestaan. Ben je uitgevaren? Op het terras van restaurant de Lepelaar sluit je een zomerse dag goed af met een lekker drankje en hapje.

Nog meer Zaanstreek ontdekken via het water

Voor iedereen die het leuk vind om de Zaanstreek vanaf het water te verkennen is er het 'Ervaar de Zaanstreek’ magazine. In het blad vind je tips voor de leukste terrassen aan het water, evenementen aan en op de Zaan maar ook een handig overzicht van brug- en sluistijden en een uitneembare vaarkaart. Het magazine is gratis en kun je afhalen bij nautische winkels zoals Dekker Watersport, watersportverenigingen, jachthavens, sluizen, horeca en B&B’s aan het water in de Zaanstreek. Digitaal doorbladeren kan via www.ervaardezaanstreek.nl.