Ga naar inhoud

De Verkadefabriek - van 1886 tot nu

In het historische fabriekscomplex van Verkade aan de Westzijde in Zaandam werden ooit koekjes gebakken en chocoladerepen gemaakt. Nu is het een bruisende ontmoetingsplek  aan de Zaan: de Zaanse Chocoladefabriek.

‘Sjakie en de chocoladefabriek’-avontuur

Het verhaal van Sjakie en de Chocoladefabriek is wat mij betreft één van de allerleukste kinderverhalen ooit. Twaalf jaar was ik, toen ik in 1986 mijn eigen, onvergetelijke chocoladefabriek-avontuur beleefde. Samen met mijn vader. Daarvoor hadden wij geen gouden ticket nodig. Verkade bestond destijds 100 jaar en opende ter gelegenheid van het jubileum de poorten van de chocoladefabriek aan de Zaan. De fabriek was nog volop in gebruik en het was heel uniek, zo’n kijkje achter de schermen. Het allerleukste? We mochten snoepen van gebroken chocoladerepen! Mijn moeder weet het nog als de dag van gisteren ”wat was je toen misselijk!” Het is mijn mooiste herinnering aan de oude Verkadefabriek.

Verkade: even terug in de tijd

Het begon allemaal in 1886. Eric Verkade bouwde met zijn twee zonen brood- en beschuitfabriek “de Ruyter”. Dat deed hij op de plek waar ooit molen “de Ruyter” stond, de eerste meelmolen van West Zaandam. Brood, beschuit, ontbijtkoek en Langetjes (die lekkere knapperige biscuitjes met kaneelsuiker!) waren de eerste producten van de broodfabriek. Later kwamen er waxinelichtjes, koekjes en chocola bij. De fabriek werd tussen 1886 en 1969 flink uitgebreid tot de Verkadefabriek die we nu kennen. Sinds 2001 is dit unieke stuk Zaans erfgoed een Rijksmonument. Leuk om te weten: het “ruitertje” van “de Ruyter” zie je nog steeds terug in het logo van Verkade.

De Zaanse Chocoladefabriek anno nu

Het fabriekscomplex kwam in 2003 leeg te staan en werd tussen 2004 en 2009 prachtig gerestaureerd tot een multifunctioneel verzamelgebouw: De Zaanse Chocoladefabriek. Deze parel aan de Zaan is nu toegankelijk voor iedereen en biedt onderdak aan culturele en creatieve Zaanse instellingen. Zoals Stichting Fluxus, het Zaanse centrum voor de kunsten. Hier kun je terecht voor cursussen op het gebied van muziek, beeldende kunst, media, theater en dans. Bij The Baking Institute op de begane grond, kun je als professional maar ook als thuisbakker opleidingen en cursussen volgen op het gebied van brood- en banket.

Op de eerste etage, met fantastisch uitzicht over de Zaan, vind je de hoofdvestiging van De Bieb voor de Zaanstreek. De bibliotheek in Zaandam is een hele fijne plek voor iedereen die rustig en kosteloos wil lezen, studeren of werken. In het leescafé zijn de Wifi en het mooie uitzicht op de Zaan gratis. En wist je dat ook het hoofdkantoor van spellenmaker Jumbo gevestigd is in de oude Verkadefabriek?

De VersKade

In De VersKade op de begane grond draait alles om lekker eten en drinken, met liefde en aandacht voor kwaliteit. Bij KISS Bakery vind je ovenvers brood en de lekkerste croissantjes en taartjes. In de slagerij van vader en zoon van ’t Oever hebben ze écht verstand van lekker eten. Je kunt er terecht voor heerlijke ambachtelijk vleesproducten en broodjes voor onderweg. Wijntje erbij? Die shop je gelijk bij Terravin. Op de plek waar ik ooit brokken chocola snoepte, drink ik nu koffie bij De Koffiezaak. De VersKade – open van dinsdag tot en met zondag - is dus ook een hele fijne ontmoetingsplek voor koffie, thee of een lekkere lunch.