Ga naar inhoud

Hembrugterrein - mysterieuze terrein verrast

In de jaren ’80 fietste ik als kind met mijn vader regelmatig een rondje langs de hekken rondom het mysterieuze Hembrugterrein aan het Noordzeekanaal. Daar gebeurde iets wat heel geheimzinnig en bijzonder was. Het militaire terrein werd streng bewaakt en niemand kwam er zomaar in. Het waren spannende fietstochtjes.

voor niet-zaankanters: heel even terug in de geschiedenis

Op het bosrijke Hembrugterrein werden van 1895 tot 2003 munitie en wapens gemaakt voor het Nederlandse leger in gebouwen verspreid over het terrein. Dankzij de ligging, achter de verdedigingslinie van de Stelling van Amsterdam, kon de fabriek het leger voorzien van wapens en munitie. Het terrein werd zwaar beveiligd. Na de sluiting in 2003 raakte het terrein in verval. Vanaf 2011 werden er stappen gezet in de ontwikkeling van het gebied en in 2014 mocht publiek voor de eerste keer in de geschiedenis een kijkje nemen achter de hekken.

anno 2019

De Hembrug fietstochtjes met mijn vader zal ik nooit vergeten. Ik ben dan ook heel benieuwd wat er nu te zien en te doen is op het Hembrugterrein. Inmiddels is een groot aantal van de vijftig rijks- en gemeentemonumenten gerenoveerd. In een deel van deze industriële  gebouwen werken ondernemers en creatievelingen.

Er zijn winkels, zoals woonwinkel Flinders,  je kunt er heerlijk eten en drinken en op het terrein worden evenementen en festivals georganiseerd. Er wordt al weer uitgekeken naar een festival zoals het LINDA.festival, het Happinez Festival en natuurlijk Hembrug Happening. De 5e editie van dit laatste festival staat voor 1 september as. op de agenda!

de geheimen van hembrug

Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van het terrein dat is het Hembrug Museum een aanrader. Het openlucht museum is gevestigd in twee transformatorhuisjes aan het begin van het terrein en kun je iedere dag gratis bezichtigen. Het museum maakt onderdeel uit van het Zaans Museum dat ook rondleidingen organiseert voor wie echt alle geheimen van het terrein wil ontdekken.

cadeaus en (big) art voor iedereen

Vlakbij het Hembrug Museum vind je Artzaanstad in een markant gebouw. Je kent ze vast nog wel van de Speeldoos, de Zaanse kunstuitleen. Je kunt hier altijd even binnen lopen om rond te kijken. Ook zonder kunst te lenen, de cadeauwinkel van Artzaanstad is namelijk echt heel leuk en is er eentje om te onthouden!

Ze organiseren regelmatig mooie exposities. Heel bijzonder wordt BIG ART in september 2019. Van 12 t/m 15 september wordt het industriële Hembrugterrein voor vier dagen ingenomen door meer dan zeventig XL-kunstwerken van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers. Een unieke mix van monumentale schilderijen en tekeningen, grote sculpturen, grote foto's en enorme installaties van veelgeprezen namen en opkomende talenten. 

eten en drinken

Helemaal onbekend is het terrein mij niet want Lab-44 is toch wel één van mijn favoriete Zaanse restaurants. Het pand van Lab-44 was vroeger in gebruik als laboratorium voor de munitiefabriek en is prachtig gerestaureerd. Of het nou voor lunch of diner is, je kunt er heerlijk eten en ik kom er graag. In een oud transformatorhuisje vind je BIND, beroemd om de lekkere tosti’s en slow koffie. In de oude kogelfabriek aan het Noordzeekanaal, waar je ook museum Het HEM vindt, kun je genieten van een acht-gangen diner in het net geopende restaurant Europa.

museum of humanity: indrukwekkend

De Zaanse fotograaf Ruben Timman portretteerde wereldwijd duizenden mensen, vaak in een door oorlog of ramp getroffen gebied. De portretten worden in het Museum of Humanity in groot formaat tentoongesteld. De combinatie van het oude pand met de bijzondere lichtval, de prachtige portretten en het verhaal achter de portretten maken indruk. Heel bijzonder. Het museum is op vrijdag, zaterdag en zondag open. Voor de toegang betaal je wat je zelf wilt.

het hem: xl cultuurhuis

Het Hembrugterrein heeft mij verrast! Wat een geweldige plek is dit. Eentje om vaker terug te komen, dat is één ding wat zeker is. Sinds juni is in de oude kogelfabriek Het HEM geopend. In dit splinternieuwe museum zijn wisselende exposities te zien maar er is ook een bibliotheek, studio en ruimte voor muziek en film. Bij mooi weer is aan het terras en de buitenbar aan het Noordzeekanaal geopend waar je kunt genieten van het uitzicht over het water en de passerende boten.