Ga naar inhoud

Verborgen verrassingen - op pad vanuit de Zaanbocht

Misschien ken je Wormer van de cacao, de Lassie of de Batavia? Of van die 144 meter hoge toren die wij hier de “Toren van Wormer” noemen en die je vanuit de hele Zaanstreek kunt zien. Maar Wormer heeft meer en ik weet zeker dat het je zal verrassen als je de Zaanbrug over gaat. Ga je mee? 

Wormer’ Street Art

Vanuit Wormerveer gaan we de Zaanbrug over en slaan rechtsaf. Daar vind je al snel de eerste verborgen verrassing van Wormer. De Zaanse straatkunstenaar Bas de Gooijer toverde daar met zijn spuitbussen op een saaie muur een geweldige muurschildering van de beroemde fabriekswand in Wormer.

De missie van Bas is meer kunst op straat en daarom geeft hij saaie plekken en lege muren graag een positieve uitstraling met zijn street art. In Wormer is dat zeker gelukt! Wil je meer street art van Bas zien?  De blauwe bultrug onder het viaduct over de Koningin Julianaweg bij de Gouw in Zaandam en een memorial op de graffiti zone onder het viaduct van de A8 in Koog aan de Zaan zijn ook van Bas. 

Koffiestop in de Huiskamer

Zin in koffie? Dankzij chefkok Arno en zijn vrouw Renate heeft de Zaanstreek er een hele gezellige ontmoetingsplek bij. In restaurant De Huiskamer aan de Dorpsstraat 34 kun je terecht voor koffie of thee maar ook lekker lunchen, heerlijk hightea’n en gezellig borrelen. In de zomermaanden is er superlekker Italiaans ijs: op warme dagen zijn de lange houten banken voor De Huiskamer dan ook altijd bezet.

Blikvanger de Beschuitstoren

Sinds 2018 is Wormer een blikvanger rijker: de Beschuitstoren. De toren is een replica van de oorspronkelijke toren uit 1620. In de Gouden Eeuw was er een enorme vraag naar scheepsbeschuit. Dit lang houdbare en voedzame broodje was namelijk ideaal voor de zeelui aan boord van de VOC-schepen en walvisvaart. 

Het beste scheepsbeschuit kwam uit Wormer en er stonden dan ook zo’n honderdvijftig beschuitbakkerijen, van hout en vaak met riet gedekt. Enorm brandgevaarlijk. De functie van de Beschuitstoren was eenvoudig maar belangrijk: waarschuwen als de beschuitbakkers hun ovens moesten doven of weer aan mochten steken. Zo werd oververhitting van de ovens en daarmee brand voorkomen.

De toren werd in 1894 gesloopt als gevolg van de afnemende vraag naar scheepsbeschuit. De herbouwde Beschuitstoren herdenkt de beschuitsbakkerijen van toen en herbergt nu het archief van het Historisch Genootschap Wormer. 

Verder de Dorpsstraat in

De Dorpsstraat lijkt op het eerste gezicht zo’n straat waarvan er in Nederland tientallen zijn. Het leuke aan deze Dorpsstraat is de mengelmoes van stijlen. Van Zaans groene huisjes tot oude boerderijen en van karakteristieke tot moderne, onder architectuur gebouwe panden. Het oude gemeentehuis en opa’s huis, er is veel te zien en de zijstraatjes zitten vol met verrassingen!

Tussen de weidevogels op het Kerkepad

Vanaf de Beschuitstoren rijden we verder de Dorpsstraat in, richting Jisp. Ter hoogte van het Wollokaal op nummer 251 vind je de ingang naar het Kerkepad, één van mijn favoriete plekken in Wormer. Dit fiets- en wandelpad verbind de Dorpsstraat met de Engewormer. Tussen de weidevogels en met de draaiende molens van de Zaanse Schans op de achtergrond, ren ik er graag mijn hardlooprondjes. Favoriete momenten: als het gras net gemaaid is, ’s morgens vroeg of op een lange zomeravond. Heerlijk.

Zaanse Schans van de andere kant

Verder richting Jisp komen we langs de Mariastraat, een rustige en doodlopende zijstraat van de Dorpsstraat. Wil je de Zaanse Schans eens van de andere kant bekijken, rijd de Mariastraat dan helemaal uit tot je niet meer verder kunt en je hebt een prachtig uitzicht over de Engewormer polder.

Picknick- en kinderparadijs

Iets voorbij de Mariastraat staat de Mariahoeve. Achter deze prachtige stolpboerderij zit een geweldig kinderparadijs verstopt. Via het pad rechts naast de boerderij kom je op een groot grasveld dat voor iedereen toegankelijk is.

In de verte zie je molen De Koker. Op de speeltoestellen kunnen kinderen zich naar hartenlust vermaken. Tip: ook een fijne picknickplek! 

Biologisch pannenkoekenmeel van De Koker

Als de Dorpsstraat overgaat in het Oosteinde, aan de rechterkant op nummer 14, staat De Koker, de enige nog overgebleven molen in Wormer. Op het pad naar de molen wordt iedere bezoeker vriendelijke begroet door ezeltje Charlie. De molen ligt op een prachtige plek in de polder en vanaf hier zie je de skyline van de Zaanstreek het mooist. 

De Koker is de enige nog bestaande meel- en pelmolen die vroeger het meel voor het beroemde Wormerse scheepsbeschuit maakte. Uniek is dat de molen via het water bereikbaar is. De zware zakken met tarwe werden vroeger dan ook per boot aangevoerd. 

Nog steeds maalt De Koker tarwe tot meel en kun je er terecht voor het lekkerste biologische pannenkoekenmeel van de Zaanstreek. De molen is iedere tweede zaterdag te bezoeken en als de molen draait. Op de site van De Zaansche Molen vind je er meer informatie over. Vergeet vooral niet om een zak pannenkoekenmeel mee te nemen!