Ga naar inhoud

Zaanse lievelingsplek - Het Kerkepad

Heb je ook zo’n plek, dichtbij huis, waar je even weg bent uit de dagelijkse drukte en lekker kunt ontspannen? Het Kerkepad in Wormer, midden in de weilanden, is de mijne. Dit fiets- en wandelpad ligt aan de rand van het Wormer- en Jisperveld en verbind de Dorpsstraat met de Engewormer polder. Het is er heerlijk rustig en de zonsopkomst is hier op zijn mooist.

Hier ren ik mijn hardlooprondjes, tussen de weidevogels en met de draaiende molens van de Zaanse Schans in de verte. Favoriete momenten: in de winter na een nachtje vorst of als het gras net is gemaaid en op een lange zomeravond…

Dit is ook de place to be voor koek & zopie want aan het Kerkepad ligt de ijsbaan van Wormer. Iedere woensdagmiddag en zaterdagochtend kun je bij Nova Zembla je schaatsen laten slijpen. Hopelijk kunnen we ze binnenkort weer eens uit het vet halen!

Op avontuur in de polder

Wil je ook een frisse neus halen in mijn polder? In de omgeving van het Kerkepad vind je meerdere korte maar ook langere wandelroutes door dit zuidelijke deel van het Wormer- en Jisperveld. Bijzonder is de avontuurlijke wandelroute over het Laarzenpad. De route is onverhard en gaat dwars door de weilanden. Een echt pad is er dus niet en onderweg klim je over hekken, balanceer je langs modderpoelen en passeer je kuddes grazende schapen. Trek vooral stevige schoenen aan die ook nog eens vies mogen worden. Het kan er namelijk nogal nat en modderig zijn!

Uniek is dat dit één van de belangrijkste vogelgebieden van Europa is. Bijna alle weidevogelsoorten die in Nederland voorkomen, broeden hier. Er is dus altijd wat te zien. Om de vogels rustig te laten broeden, kun je deze wandeling alleen maken tussen 15 juli en 15 oktober, buiten het broedseizoen.

Onderweg kom je langs boerderij Watervliet van de familie de Hertog. Op deze zorgboerderij kun je terecht voor biologisch vlees van eigen boerderij. Verderop, bij het Rustpunt van boerderij de Swarthoeve, kun je met thee, koffie of limo op adem komen van je avonturen in de polder. De familie Swart houdt hier koeien en schapen en runt er een gezellige boerencamping met prachtig uitzicht over het veld.Vanaf hier loop je weer richting het bruggetje van het Kerkepad, terug naar het centrum van Wormer.

Tip: een dik verdiende lunch bij de Huiskamer! Wat is jouw favoriete plek in de Zaanstreek? Ik ben benieuwd!