Ga naar inhoud

Parels aan de Westzijde - verrassend winkelen

Een rondje Westzijde in Zaandam staat al tijden op mijn verlanglijstje. Want dankzij Instagram kwam ik op het spoor van een aantal verrassende plekken aan deze historische straat in het centrum van Zaandam.

Kwartier West

Nog maar net feestelijk geopend en nu al een groot succes! Kwartier West is zo’n winkel waar je echt heel blij van wordt en heerlijk op je gemak kunt rondneuzen. Hier, op de Westzijde 132, vinden ze verantwoord ondernemen belangrijk. Daarom is de koffie eerlijk en gebruiken ze zoveel mogelijk duurzame alternatieven.

In deze conceptstore kun je onder andere terecht voor vintage meubels, kleding en boeken, leuke cadeauartikelen, speelgoed maar ook hele mooie planten. In de Koffiehoek zorgen de Zaanse zussen Dagmar, Gwen en Kathleen voor koffie met huisgemaakt gebak of een heerlijke tosti. Iedere dag bakken ze iets lekkers!

Prins op de Erwt

Kwartier West is een initiatief van enthousiaste Zaanse ondernemers die het zonde vinden dat panden leegstaan en daarom de krachten hebben gebundeld. Een van die ondernemers is Laura Dumas van speelgoedwinkel Prins op de Erwt. In de shop-in-shop in Kwartier West vind je bijzonder en educatief speelgoed van hoge kwaliteit van merken zoals Djeco en Jellycat. 

De Plantenkamer

Miranda van de Plantenkamer houdt heel veel van planten. Planten weggooien is zonde en daarom geeft zij iedere plant een tweede kans. In haar prachtige plantenasiel in Kwartier West vangt ze ongewenste of zieke planten op die ze met veel liefde verzorgt tot ze weer een nieuw huis krijgen. Bijzonder is dat Miranda het verhaal van de oude eigenaar doorgeeft. Bij de Plantenkamer vind je dus mooie planten -van klein tot heel groot- en kun je terecht voor stekjes, vintage potten, plantenboeken maar ook leuke planten goodies. Miranda geeft ook workshops stekken en EHBK: Eerste Hulp bij Kamerplanten.

HET Zaandam

HET in Zaandam kreeg ik getipt van mijn vriendin Doris, die er regelmatig even binnen loopt. Hier aan de Westzijde 136 vind je goed onderhouden tweedehands merkkleding maar ook mooie vintage kleding en accessoires. De koffie staat altijd klaar en eigenaresse Hetty van HET denkt graag met je mee. Heb je zelf nog kledingstukken die je nooit meer draagt dan is het goed om te weten dat je ook kleding kunt inbrengen. Ook leuk: Vriendinnenavond! Voor een groep van zes tot tien opent HET ook buiten openingstijden om te shoppen en bij te kletsen met een drankje en hapje.

Zaansch Faam

Een kleine maar hele fijne winkel aan de Westzijde 130! Hier runt eigenaresse Willemien haar winkel met veel liefde en plezier. Bij Zaansch Faam vind je een mix van vintage meubels, accessoires, lampen en serviesgoed gecombineerd met nieuwe producten en een vleugje Scandinavië. Koop je een kadootje dan pakt Willemijn het feestelijk voor je in. Goed om te weten: Zaansch Faam heeft ook een webwinkel.

Sagrestano

Een fijne plek voor een koffie- of lunchbreak tijdens je rondje over de Westzijde. Op nummer 82, Naast De Vermaning, aan de Zaan, vind je restaurant Sagrestano waar ze je graag willen laten genieten van allerlei Italiaanse lekkernijen. Met mooi weer zit je buiten met uitzicht op de Zaan. Aanrader!

Llofs ConceptStore

Llofs is de woon, cadeau- en lifestyle winkel van Lilian Kraaij. In het mooie groene Zaanse pand aan de Westzijde 84 verkoopt Lilian Kraaij alles wat ze leuk vind en geeft ze advies op het gebied van interieur en styling. Je vindt er ook kleding en accessoires. Een heerlijke feel good shop!

De Winkel

Hier moet je echt even binnenlopen. Want het voormalige IJzerhuis op de Westzijde 78 is omgetoverd tot een sfeervolle winkel. Hier vind je tegenwoordig De Winkel en Het Atelier van Stichting Enzo. Deze Zaanse organisatie biedt dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking, psychische problemen of een niet aangeboren handicap. In De Winkel worden unieke artikelen verkocht die door cliënten van de Stichting zijn gemaakt. Alles is handgemaakt, van keramiek tot teken- en schilderwerk, woonaccessoires maar ook sieraden en tassen.

Cultureel Centrum Bullekerk

En deze mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje met bijzondere plekken aan de Westzijde: De Westzijderkerk oftewel de iconische Bullekerk. De kerk is tegenwoordig niet meer in gebruik als kerk maar is nu Cultureel Centrum Bullekerk. Er staat van alles op het programma: van een galadiner tot een arbeidsmarkt maar ook workshops en concerten, van klassiek van modern. Ik tip je alvast de ABBA tribute op 27 december 2019!