Ga naar inhoud

Langs de Zaan - In de Zaanbocht

De meest bekende, zelfs wereldberoemde plek aan de Zaan is natuurlijk de Zaanse Schans. Vanuit de hele wereld komen ze kijken naar ons uniek stukje Hollandse historie. Lang niet zo fameus maar wel een mooie plek aan de Zaan is de Zaanbocht in Wormerveer. Het is het enige dorp aan de Zaan waar de woningen met de voordeur naar de Zaan gericht staan. Zo hadden de bewoners vroeger goed zicht op hun fabrieken aan de overkant van het water. Het unieke uitzicht over de Zaan is er nog steeds en anno 2020(!) vind je aan de Zaanbocht een heerlijke mix van fijne winkels en gezellige plekken voor koffie of lunch.

In de Zaanbocht

Vanuit Wormer ga ik het liefst op de fiets maar kom je met de auto naar de Zaanbocht, dan heb ik goed nieuws. Dankzij de blauwe parkeerzone mag je er twee uur lang gratis parkeren. Zorg er dan wel even voor dat er een blauwe parkeerschijf achter je vooruit ligt. Kom je van buiten de Zaanstreek? Station Wormerveer ligt op een steenworp afstand van de Zaanbocht en vanuit de trein stap je dan ook zó het winkelgebied in.

Zaans shoppen

Zoals ik al zei, langs de waterkant, met uitzicht op de historische pakhuizen van Wormer, vind je echt hele leuke winkels. Zoals K’ook!, de mooie en sfeervolle kookwinkel van Karen en Anne. Hier vind je écht alles voor in de keuken en op tafel maar ook losse thee, pasta en Zaanse streekproducten zoals Zaanse Sambal, chocola van de Euforij en bier van Brouwerij Hoop. Achterin de winkel kun je uit grote vaten zelf olijfolie en azijn tappen. En ben je op zoek naar een leuk cadeau? Dat vind je hier zeker!

Heerlijk is dé biologische supermarkt van Zaanstreek Noord. Voor je dagelijkse boodschappen maar ook voor iets lekkers voor bij de koffie en mooie cadeaus. Je vindt hier ook veel lokale producten, zoals heerlijke honing uit het Guisveld.

De mix van een oud ambacht gecombineerd met de meest trendy schoenen vind ik geweldig  bij Marjon Graas schoenenmode. Want bij Marjon shop je stijlvolle schoenen van bijzondere (hippe) merken en schoenmaker Paul Graas is een begrip in de Zaanstreek als het om schoenreparaties gaat.

Over een begrip in de Zaanstreek gesproken dan is Pattiserie en Chocolaterie Buter er zeker eentje. Naast de winkel aan de Gedempte Gracht in Zaandam is er sinds 2018 ook een vestiging in het noorden van de Zaanstreek: aan de Zaanbocht! In de chocolaterie worden de allerlekkerste bonbons gemaakt en de tearoom met uitzicht op de Zaan is een fijne plek voor het eten van een taartje.

Bij Katrien is bijzonder want hier ga je weer even terug in de tijd. Deze kleine maar hele fijne winkel is gespecialiseerd in nostalgische kook- en huishoudelijke producten. Bij Katrien staan de liefde voor tijdloze basics, natuurlijke materialen, duurzaamheid en het milieu voorop. Tussen de hebbedingen en producten met de kwaliteit van vroeger voor in- en om het huis kan ik héél lang rondsnuffelen.

De Zaanbocht zit dus vol Zaanse begrippen. Wala is er nóg zo eentje. Want welke Zaanse dame kent de “de Wala” nou niet? Ik kom er graag vanwege de toffe kledingcollectie en omdat de ladies van de Wala altijd súpergoed helpen en adviseren bij het kopen van lingerie en badkleding.

 

De Koffiezaak heeft vijf koffiewinkels in de Zaanstreek waaronder eentje aan de Zaanbocht en is de place to be voor koffielovers. De barista’s serveren hier uitsluitend duurzame biologische koffie en voor erbij is er altijd wat lekkers. Ook voor je take away koffie!

 

Bij de Saenkanter Men & Women slaag je altijd.  Dit is gewoon een hele fijne kledingwinkel voor dames & heren met mooie modemerken en heel veel keus. Voor het familiebedrijf van de familie Hamming is 2019 een extra bijzonder jaar omdat ze 50 jaar bestaan. Van een kleine herenmodezaak aan de Wandelweg in 1969 tot de Saenkanter van nu is zeker iets om trots op te zijn. En ben je op zoek naar een goed pak? De Saenkanter Suits opende in 2018 haar deuren en is het adres voor het perfecte maatpak voor welke gelegenheid dan ook.

Bij het ’t Kwassie noemen ze zichzelf “dé snoepwinkel voor elke creatieveling’. Als hobby handletteraar kan ik dat niet beter omschrijven, wat een heerlijke winkel! Je kunt er onder andere terecht voor wol in alle kleuren van de regenboog, mooie teken- en schilderspullen, allerlei hobbymateriaal en er is ook een lijstenmakerij. Nieuw en bijzonder is de Zaanse Sjaal. Deze prachtige omslagdoek met kleuren als wilgengroen, lisdodde bruin en slootjesblauw is ontworpen door Ellen Menses met als inspiratie de slootjes, het riet, weiden vol koeien en de groene  huisjes van de Zaanstreek. Bij ’t Kwassie koop je een compleet breipakket inclusief patroon en makkelijk te breien wol zodat je de sjaal helemaal zelf kunt (laten) breien.

Bij Hemels staat het ’s zomers rijen dik vanwege het niet te versmaden zo lekkere ijs. Het goede nieuws is dat Hemels nu ook gewoon open is in de winter. Zonder ijs maar je kunt er nu ook lekker ontbijten en lunchen. Op zondag zijn er poffertjes!