Ga naar inhoud

Muzikaal Monet-huis

Eén van de open monumenten (als enige alleen op 11 september open in 2022) is het huis langs de Zaan dat Monet in 1871 schilderde.

Het huis zit vol verhalen. Over het paardenrijstel in het schuurtje en de paardenritjes in klederdracht van eerdere bewoners. Of over de kapitein die de Franse impressionist Monet naar Zaandam bracht en hem attendeerde op het 'mooie huis om te schilderen'. Lees verder op Zaanseverhalen.nl.

Of lees over het muzikale verleden van het pand en het concert dat er zondag 11 september zal worden gegeven.

‘Tradities en toekomst kunnen elkaar versterken’

Waarom kiezen tussen tradities in ere houden of gericht zijn op de toekomst? Dat vroeg Simon Douw, oprichter Jongwijs, zich af. Hij gelooft dat ze elkaar kunnen versterken.

En dat is precies waarom hij een eeuwenoud Rijksmonument in Westzaan in een nieuw jasje steekt. Dat doet hij enerzijds door samen met Stadsherstel het pand te restaureren. Anderzijds door het monument een nieuwe bestemming te geven. 

Naar het verhaal
Aangeleverd door Miranda van Oostrom Open Monumentendag 2021

Beroemde Fransman in Zaandam

In 1871 bracht Claude Monet een bezoek aan Zaandam. De beroemde Franse schilder was onder de indruk van het Hollandse laagland, de karakteristieke houten huizen, vele molens en rivier de Zaan.

Zelfs zo dat hij besloot om er vier maanden door te brengen. Hij maakte in die tijd 25 schilderijen en negen schetsen, waarvan zijn Zaanse werk ‘De Voorzaan en de Westerhem’ sinds 2015 te bewonderen is in het Zaans Museum.

Naar het verhaal
Aangeleverd door Miranda van Oostrom Open Monumentendag 2021

‘Erfgoed geeft Zaanstad karakter’

Zorgdragen voor prachtige panden in de Zaanstreek, dat is waar vereniging Zaans Erfgoed zich voor inzet. Ze zorgen dat bedreigde panden blijven bestaan en hun authenticiteit behouden.

‘Afgelopen jaar kregen 23 panden de status monumentaal pand. Daarvan droeg de vereniging het merendeel voor. We leverden informatie over historische elementen en beschreven waarom het pand zo belangrijk is voor de toekomst’, vertelt voorzitter Peter Tange.

Naar het verhaal
Aangeleverd door Miranda van Oostrom Open Monumentendag 2021

Meer verhalen

Naast bovenstaande verhalen verschenen op de site 'De Zaanse verhalen' van Sarah Vermoolen ook veel items over bij Zaanse monumenten betrokken mensen en zaken. Deze verhalen vind je wellicht interessant: