Ga naar inhoud

In 1871 bracht Claude Monet een bezoek aan Zaandam. De beroemde Franse schilder was onder de indruk van het Hollandse laagland, de karakteristieke houten huizen, vele molens en rivier de Zaan. Zelfs zo dat hij besloot om er vier maanden door te brengen. Hij maakte in die tijd 25 schilderijen en negen schetsen, waarvan zijn Zaanse werk ‘De Voorzaan en de Westerhem’ sinds 2015 te bewonderen is in het Zaans Museum.

In de zomer van 2021 is het 150 jaar geleden dat de impressionistische meester een bezoek bracht aan de Zaanstreek. Het pittoreske Zaanse landschap verleidde Monet tot een bezoek. Net zoals het ook tegenwoordig nog vele nationale en internationale bezoekers verleidt. Monet behoort tot de allerbesten en wordt – met recht – in één adem genoemd met grootheden als Da Vinci, Picasso en Van Gogh.

Beste plek voor een schilder

Monet was gefascineerd door het laagland met Hollandse wolkenluchten, de draaiende molens en gekleurde houten huizen. Het Zaanse landschap veranderde door de industriële revolutie echter ingrijpend na 1871. Hij was dol op Nederland en de Zaanstreek en hield graag vast aan zijn romantische beeld van de streek. Het was volgens Monet de beste plek voor een schilder en hij was ongekend productief tijdens zijn verblijf in ons land.

Claude Monet, Boten in Zaandam, 1871 
Claude Monet, Molens in het Westzijderveld, 1871 

Eenmaal terug in Frankrijk paste hij deze werkwijze steeds vaker toe en ontstonden beroemde series zoals de korenmijten, de populieren langs de rivier l’Epte en de waterlelies in Giverny.

Inkijkje

Op de dag van zijn aankomst in Nederland schreef hij een brief aan zijn vriend en schilder Camille Pissarro. Daarin beschrijft hij hoe bijzonder en opmerkelijk hij Zaandam vindt: ‘Er is genoeg te schilderen voor een heel leven. Wat ik van het land gezien heb, bleek zoveel mooier dan wat men erover beweert.’

Deze brief uit 1871 biedt een unieke inkijk in deze periode van zijn kunstenaarsbestaan en is te vinden in het Zaans Museum. Vanwege de kwetsbaarheid van het papier wordt een nauwkeurige nadruk gepresenteerd. Het origineel wordt slechts incidenteel getoond.


Claude Monet, Boten in Zaandam, 1871

Minuutje Monet

Omdat dit jaar het bezoek van Claude Monet 150 jaar geleden is, zijn er tal van activiteiten rondom deze Franse schilder. Zo is er de MonetWandeling door de binnenstad. Met ‘Minuutje Monet’ leer je over Monet en zijn schilderijen. Ga op ‘Fietsexpeditie Verf’ en bewonder de Zaanstreek van Monet of bezoek verfmolen De Kat, waar je leert over de productie van verfpigmenten of zelf een ware Monet produceert.

Kenmerkende molenlandschap

Achteraf blijkt dat Monet maar net op tijd was om het oude Zaandam te aanschouwen. Slechts een paar jaar na zijn reis naar Nederland verandert het kenmerkende molenlandschap namelijk voorgoed. Gelukkig heeft Monet het pittoreske Zaanse landschap nog kunnen waarnemen en vastleggen.