Uniek veenweidegebied met flora en fauna die je nergens anders treft, maar ook sporen van een rijk industrieel verleden. Wormer is op zich geen groot dorp binnen de streek maar heeft wel veel groots te bieden. 

Nieuwe vaarkaart

Het Wormer- en Jisperveld is het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa. Vanuit een kano kun je tussen de honderden (w)eilandjes varen en van de bijzondere natuur genieten.

Bijna alle soorten weidevogels die in Nederland voorkomen broeden hier: grutto, kieviet, tureluur, scholekster en graspieper. Ook biedt de waterrijke natuur een thuis aan zeldzame planten zoals zonnedauw, heide, orchideeën en koekoeksbloemen.

Bekijk vaarkaart

een lokale ode aan het landschap

Op dinsdag 23 november werd de expositie ‘Een lokale ode aan het landschap’ feestelijk onthuld door wethouder Jeroen Schalkwijk in Valerius Boutique Hotel te Wormer. ‘Het landschap van Wormerland is zo divers en veelzijdig, dat willen we graag laten zien.

Met een fotowedstrijd gaven we enthousiaste (hobby)fotografen de gelegenheid om onze mooie gemeente op de gevoelige plaat vast te leggen.

Het Wollokaal in Wormer

Simone van Doleweerd heeft als passie breien en haken. Ze deelt dit graag met iedereen die dat wil, dus als jij deze passie ook hebt, kun je terecht voor een ruim assortiment handgesponnen garens, handgeverfd garen en fijne spinwol. Daarnaast vind je in het Wollokaal ook gebreide producten zoals; IJslandse truien, Lopi (IJslandse wol) en gebreide tassen. 

Je vindt het wollokaal in het centrum aan de Dorpsstraat.

Bekijk website

Fietsen door landschap Monet

Fietsen langs de mooiste plekjes van de Zaanstreek! Een route van 37 km brengt je langs schilderachtig Wormerland, Oostzaan, Zaanstad en Landsmeer. Een mooie route om de eigen omgeving eens op een andere manier te bekijken. 

Het decor van Laag Holland is al eeuwen inspiratiebron van kunstenaars, zoals Claude Monet, die er geïnspireerd raakten voor het vervaardigen van hun topstukken. De route is een deel van de fietsroute ‘Ode aan het schilderachtige landschap’, die je meeneemt langs deze idyllische plekken.

Naar de deelroute

Van Gelder en Zonen - wandelen langs geschiedenis

Wandelen langs herinneringen aan papierfabriek Van Gelder Zonen? Zomer 2021 is het 40 jaar geleden dat de fabriek in Wormer werd gesloten en ter ere daarvan zijn er twee wandelingen van ca. twee kilometer gemaakt.

Tijdens de routes wordt op ruim 20 locaties verteld over de geschiedenis van Van Gelder Zonen, een begrip in de papierindustrie.

Naar de routekaart

De must sees van Wormerland

Verhalen uit het veld

Ed Zijp is toezichthouder in het Wormer- en Jisperveld. Hij schrijft iedere week voor de Gemeente Wormerland een column over zijn ervaringen.

Lees hier alle columns van Ed Zijp

Overnachten - Top 3 Wormerland