Ga naar inhoud

Recept Anneke Wijdogen-Vis

Het eten van je moeder smaakt altijd het lekkerst. Daarom van Marketing Zaanstreek directeur Anneke Wijdogen-Vis een familierecept voor hete kip. In een Zaans jasje dus Kip met Zaanse sambal.

Kip met Zaanse sambal

Ingrediënten (voor 4 personen)

8 kippendijen met bot (1 kg)
4 eetlepels Zaanse sambal
2 uien
2 teentjes knoflook
2 paprika’s
1 winterpeen of grote wortel
1 klein blikje mais
peper
zout
3 à 4 lepels olijfolie
1 blokje kippenbouillon
halve liter water

Bereiding

Wrijf de stukken kip in met Zaanse sambal, zodat ze aan alle kanten goed bedekt zijn. 
Snipper de uien en pers de knoflook uit. Snijd de paprika’s in grove stukken en de wortel in plakjes. 

Verhit de olie en bak de kip er aan alle kanten in 6 tot 8 minuten goudbruin.
Neem de kip uit de pan en leg opzij.

Fruit de uien en de knoflook in de achtergebleven olie tot ze beginnen te kleuren. Voeg dan de paprika en wortel toe en naar smaak de mais. Los het bouillonblokje op in een halve liter water en voeg toe aan de groente. Roer alles goed door en breng aan de kook. Breng op smaak met peper en zout.

Leg de stukken kip terug in de pan en laat op laag vuur ongeveer een uur rustig pruttelen en de kip garen. Schep zo nu en dan om. Wanneer de saus te licht blijft, voeg een beetje gezeefde bloem of maïzena toe om deze te binden.

Haal indien gewenst de kip uit de pan en verwijder het bot. Schep de kip terug in de pan.
Serveer de stoof met rijst of aardappelpuree.

Leuke tip!

De makers achter de Zaanse sambal, Ministry of Spicy Business noemen ze zich, hebben zelf ook lekkere recepten met hun sambal online staan. Je vindt ze op hun site.