Vlakbij Amsterdam, aan de andere kant van het Noordzeekanaal, ligt het mysterieuze Hembrugterrein. Ooit het streng beveiligde hart van de Stelling van Amsterdam, waar vuurwapens, artillerie en munitie voor onder meer het Nederlandse leger werd geproduceerd.

De tijd heeft het terrein inmiddels omgetoverd tot een mix van prachtig gerestaureerde gebouwen, desolate bouwvallen en ongerepte natuur.
In en tussen de maar liefst 50 monumenten, het 'explosievenbos', de bunkers en schietbanen vind je tientallen creatieve ondernemers, bijzondere horeca en verrassende evenementen. Op dit moment zijn veel locaties gesloten voor bezoek,raadpleeg voor actuele openingstijden de site van de organisatie.

Weer open op het Hembrugterrein - Vanaf juni

Hembrug verrast

De Zaanse Ellen Groenveld fietste als kind langs de hekken rondom het mysterieuze Hembrugterrein aan het Noordzeekanaal. Daar gebeurde iets wat heel geheimzinnig en bijzonder was. Het militaire terrein werd streng bewaakt en niemand kwam er zomaar in. Het waren spannende fietstochtjes.

Onlangs bezocht Ellen het inmiddels grotendeels openbare terrein opnieuw. Zij ontdekte er onder ander woonwinkel Flinders, eigentijds cultuurcentrum Het HEM, het Museum of Humanity en de geschiedenis van het terrein.

Lees hier het hele verhaal