Vlakbij Amsterdam, aan de andere kant van het Noordzeekanaal, ligt het mysterieuze Hembrugterrein. Ooit het streng beveiligde hart van de Stelling van Amsterdam, waar vuurwapens, artillerie en munitie voor onder meer het Nederlandse leger werd geproduceerd.

De tijd heeft het terrein inmiddels omgetoverd tot een mix van prachtig gerestaureerde gebouwen, desolate bouwvallen en ongerepte natuur.
In en tussen de maar liefst 50 monumenten, het 'explosievenbos', de bunkers en schietbanen vind je tientallen creatieve ondernemers, bijzondere horeca en verrassende evenementen. Op dit moment zijn veel locaties gesloten voor bezoek. Maar ontdek nu ook online het Hembrugterrein! 

Nu op het Hembrugterrein - Even niet fysiek maar online op ontdekking

Hembrug verrast

De Zaanse Ellen Groenveld fietste als kind langs de hekken rondom het mysterieuze Hembrugterrein aan het Noordzeekanaal. Daar gebeurde iets wat heel geheimzinnig en bijzonder was. Het militaire terrein werd streng bewaakt en niemand kwam er zomaar in. Het waren spannende fietstochtjes.

Onlangs bezocht Ellen het inmiddels grotendeels openbare terrein opnieuw. Zij ontdekte er onder ander woonwinkel Flinders, eigentijds cultuurcentrum Het HEM, het Museum of Humanity en de geschiedenis van het terrein.

Lees hier het hele verhaal

tips van locals

Artzaanstad

Kunstverhuur en gallery

Hembrug Hembrugterrein museum fotografie foto kunst art opening monument architectuur herbestemming

Museum of Humanity

De waardigheid van de mens in foto's gevangen.

Lab-44

Voor eters en makers

Het Hem

Het HEM is een nieuw cultureel centrum in de voormalige kogelfabriek

flinders hembrugterrein design shoppen

Flinders

Design shoppen