Ga naar inhoud

Ontmoet de werknemers, de Zaankanters, die vandaag de dag werkzaam zijn in de streek. Lees hun persoonlijke verhalen en leer de bedrijven waarvoor ze werken op een andere manier kennen. Bekijk hen, en zie daarmee de Zaanstreek door hun ogen. Medemogelijk gemaakt door de foto’s van de Zaanse fotograaf Mike Bink, voorzien van teksten van Sarah Vermoolen. Gemaakt voor de buitenexpositie van IFIKZ.

Martin Bakker

Wachtchef bij Cargill

"In de Zaanstreek stonden in de afgelopen eeuwen wel duizend molens te draaien. Dit is het oudste industriegebied van West-Europa. Molens en de fabrieken die daaruit zijn voorgekomen horen bij de Zaanstreek. Daar kunnen we trots op zijn."

Lees het hele verhaal van Martin

Davy Mandjes

werkvoorbereider bij Forbo

"Mijn hele leven heb ik in Krommenie gewoond. Wanneer je langs de schoorsteen met de gekleurde ringen rijdt, dan voelt dat als thuis. De fabriek van Forbo staat bijna in mijn achtertuin. Met techniek ben ik opgegroeid, zo sleutelde ik al vroeg aan oldtimer brommers."

Lees het hele verhaal van Davy

Henk de Gooijer

ploegchef bij Olam

"Als kind wist Henk al dat hij in de fabriek wilde werken. In 1981 trad Henk de Gooyer uit Zaandam in dienst bij Cacao de Zaan. De fabriek staat al 110 jaar in Koog aan de Zaan. Het bedrijf is nu eigendom van Olam en wordt vanuit Singapore geleidt."

Lees het hele verhaal van Henk

Ruud Hendriks

shiftmanager bij Tate & Lyle

"Met 67 jaar ben ik de oudste werknemer van de fabriek. Ik vind het hier zo leuk dat ik nog niet wil stoppen. Ik woon in Krommenie en kom met de fiets of lopend naar het werk. Wanneer ik in de nacht langs de Forbo kom, dan geniet ik van de lichten daar. De geuren en kleuren horen bij de Zaanstreek."

Lees het hele verhaal van Ruud

Hussein Al Baidhani

allround monteur Royal Duyvis Wiener

"Eerder was ik professioneel worstelaar. Ik hou ervan om heel actief te zijn. Zo vind ik het leuk om met mijn handen bezig te zijn, maar ook om fysiek werk te doen. Eerst werkte ik acht jaar als lasser. Ik kreeg daarna werk als monteur bij Meijn in Oostzaan, daar deed ik tien jaar de assemblage."

Lees het hele verhaal van Hussein