Ga naar inhoud

Martin Bakker - Wachtchef bij Cargill

‘In de Zaanstreek stonden in de afgelopen eeuwen wel duizend molens te draaien. Dit is het oudste industriegebied van West-Europa. Molens en de fabrieken die daaruit zijn voorgekomen horen bij de Zaanstreek. Daar kunnen we trots op zijn. Mijn opa kwam in 1932 bij Cacao de Zaan te werken. Mijn vader heeft daar ook gewerkt tot aan zijn pensioen. Van kleins af aan kreeg ik de cacaolucht en begrippen al mee. Zelf ben ik sinds 1982 in dienst bij Cargill, dat toen nog Stuurman Cacao en later Gerkens Cacao heette. Zo hebben we dus al 120 jaar cacaogeschiedenis in de familie.

Ik woon in Zaandijk. Meestal ga ik met de fiets via Haaldersbroek of de Alexanderbrug naar de fabriek. Vanaf de Julianabrug zie je de herbouwde molens, daar ligt onze geschiedenis. Het proces is nog steeds hetzelfde. Ik ben nog een van de weinige werknemers die heeft meegemaakt dat je bepaalde processen met de hand deed. Nog net zoals vroeger bij de molens werken we in ploegendiensten.’

Vele druppels cacaomassa

‘Omdat er bij Cacao de Zaan in 1982 geen werk was, ging ik aan de slag bij Stuurman Cacao aan de oostzijde van de Zaan. Dat was toen relatief nog een kleine speler. Mijn vader zei in die tijd wanneer er een boot van ons voorbijkwam “Daar gaat weer een druppel cacaomassa.” Die druppel werd echter erg groot, want nu is het bedrijf - dat is overgenomen door Cargill - vergelijkbaar met Olam in Koog aan de Zaan. Maakten we in 1982 anderhalve ton cacaomassa per uur, nu is dat meer dan het tienvoudige.

Op de locatie aan ‘t Kalf hebben we de fabrieken Aurora 1 en 2. Per boot komen de cacaobonen aan. Een stofzuiger haalt het naar boven en sorteert het op land van oorsprong, zoals Ghana, Kameroen, Ivoorkust. Je moet de bonen mixen om een goede smaak te krijgen.’

Natuurproduct

‘Er gebeurt van alles tijdens de lijn. De operator in de controlekamer bestuurt de fabriek met de muis. Iedere vier uur neem je een monster. Aan de hand daarvan neem je beslissingen of en waar het moet worden bijgesteld op kleur, temperatuur, PH en fijnheid. We werken met een natuurproduct, dus de kwaliteit van de bonen is nooit identiek. Wanneer het proces heel lang perfect loopt en we voldoen aan de kwaliteitseis dan noemen we dat ‘first time right.’ Daar doen we het voor. Onze hoofdtaak is om zoveel mogelijk productie te maken met een uitstekende kwaliteit.’

Tekst: Sarah Vermoolen
Fotografie: Mike Bink