Ga naar inhoud

Beleef Architectuur in de Zaanstreek

Voor de liefhebber van architectuur is een bezoek aan de Zaanstreek de moeite meer dan waard. Je ziet hier een veelvoud van stijlen. 
Naast authentieke houtbouw vind je moderne interpretaties van diezelfde stijl en het industriële erfgoed is op een prachtige manier herbestemd.

Hieronder onze enkele tips van lokale liefhebbers.

Architectuur-wandeling

Ga met een Archigids van architectuurplatform Babel mee door oud en nieuw Zaandam. De gids neemt je mee in de fascinerende achtergrond van de make-over van het stadshart.

Maar ook gebouwen uit het verleden krijgen alle aandacht. Enkele slechts tientallen jaren oud, andere bijna een eeuw of nog ouder, zoals het werk van stadsarchitect L.J. Immink.

Waar: ingang Stadhuis Zaanstad (Stadhuisplein 100)
Wanneer: 22 mei, 14:00 uur
Kosten: €7,50 (t/m 18 jaar gratis)

Inschrijven
stadshart gedempte gracht winkelen shoppen

Eeuw aan bouwstijlen

Het Hembrug Museum organiseert elke maand een rondleiding over het Hembrugterrein. Dit terrein vormde ooit het hart van de Stelling van Amsterdam, de verdedigingslinie rondom onze hoofdstad.

De verlaten panden en gerestaureerde monumenten op dit terrein vertegenwoordigen samen een eeuw lang aan bouwstijlen.

Waar: Hembrug Museum (Kanonnenloods 14, Zaandam)
Wanneer: eerste zondag van de maand, 11:00 uur
Kosten: € 10,-

Bekijk activiteit
Hembrug Architectuur Bouwstijl Hembrugterrein

Fietsen langs monumenten

Geïnteresseerd in de wereldberoemde Zaanse houtbouw en andere historische bouwstijlen? Stadsherstel biedt een route langs 42 herstelde Zaanse monumenten met een verhaal.

De route loopt van Station Zaanse Schans naar Station Zaandam waar je kunt parkeren en eventueel een fiets kunt huren. Meer routes en fietsinformatie op onze fietspagina.

De route
Er is nog veel meer in fotografie Wandeling Oud Zaandijk VVV Zaanstore - Kerk - Zaanse Schans