Ga naar inhoud

‘Er hangt een sfeer van frisheid in de stad’

Zaanstad zou eigenlijk een stad moeten zijn met 300.000 inwoners. Met een stadscentrum in de Kalverpolder tussen het St. Michaël College en Wormerland. Alle industrie zou langs het Noordzeekanaal moeten komen waarbij een deel van Assendelft en Westzaan opgeofferd moest worden voor één groot industrieterrein tot aan Beverwijk. Zaanstreek Noord was de plek voor woningbouw. Wilde plannen over Zaanstad die er niet, of deels wel, zijn gekomen. In het kader van 50 jaar Zaanstad spraken we met historicus, docent, bestuurlijk adviseur en ex-wethouder Hans Luiten over het ontstaan van Zaanstad. Wat heeft het de bewoners opgeleverd? Waarom was het samenvoegen van de Zaandorpen nodig?

Lees hier het hele artikel

Oproep: doe mee aan 50 culturele tinten (West)Zaans

WESTZAAN - De evenementenlocaties in Westzaan organiseren in het kader van Zaanstad 50 jaar gezamenlijk ‘50 culturele tinten (West)Zaans’. Dit is te beleven tijdens de Dag van Westzaan (zaterdag 28 september) én op zondag 29 september. De deelnemende locaties zijn: de Grote Kerk, ’t Reghthuys, de Kwaker en de Zuidervermaning. 

Lees het hele artikel
Foto van het Raadhuis in Westzaan

Genieten van unieke Zaanse beelden op Festival Zaanstad 50 jaar op Film

Ondanks dat de club slechts vijftien leden telt, is de kwaliteit van hun werk zo groot dat het resultaat moeiteloos in het journaal zou passen als nieuwsitem. ‘Heb je nog even tijd om een stukje van filmblok D te zien? Dat is de film over de bouw van de nieuwe Zaanbrug’ , zegt secretaris Mart Pot wervend als het professioneel gefilmde resultaat laat zien. De Videoclub Zaanstreek Noord toont tijdens het Filmfestival Zaanstad 50 jaar op Film deze, en nog veel meer prachtige films over bekende Zaanse onderwerpen. Liefhebbers van kostelijke hedendaagse én historische Zaanse beelden; zet zondag 24 maart in de agenda en kom genieten in de Stoomhal in Wormer.

Lees hele artikel over het Filmfestival

Slag om de Zaan in teken 50 jaar Zaanstad

Het gaat hard met de inschrijvingen voor het jaarlijkse sloeproeien evenement ‘Slag om de Zaan’. De inschrijving is 16 februari 12.00 uur geopend en de vijftigste inschrijving was dinsdag al binnen. De negentiende editie vindt plaats op zaterdag 20 april en wordt dit jaar in kader van 50 jaar Zaanstad gehouden.

 

Lees hele artikel over Slag om de Zaan

Begin weekend goed met grootste VrijMiBo van Nederland

Wie op vrijdag 14 juni is uitgewerkt en snakt om het weekend echt goed te beginnen met de ‘vrijdagmiddagborrel’ (VrijMiBo), kan op het feestterrein aan de Omweg in Assendelft helemaal uit z’n bol gaan op de grootste vrijmibo van Nederland. Want dan begint het Babbels Live feestweekend.

Lees hele artikel over Babbels
Foto van een optreden van Nick & Simon

Volleybal door de straten van Zaanstad

Volleyballiefhebber Marijke Krabbenbos organiseert samen met het Sportbedrijf Zaanstad een recreatief grasvolleybaltoernooi voor de straten van Zaanstad. Op zomeravonden in mei en juni vinden in de dorpen en wijken van Zaanstad de voorrondes plaats, daarna een grote Zaanse finale. Straten kunnen een team aanmelden.

Lees hele artikel over Volleybal

Zaanstad krijgt tweede ’Walk of Fame'

Geen internationaal gelouterde acteurs, muzikanten of regisseurs, maar prominente Zaankanters. Het plaats delict is ook niet Hollywood Boulevard, maar de Zaanbocht in Wormerveer. Ter ere van de vijftigste verjaardag van Zaanstad worden 25 (on)bekende inwoners met naam vereeuwigd op een tegel in de ’walk of fame’. Alweer de tweede binnen de gemeente.

Gemeente Zaanstad laat voor haar vijftigste verjaardag een ’walk of fame’ aanleggen in Wormerveer. Om Zaankanters die een positieve bijdrage hebben geleverd in het zonnetje te zetten. Inwoners uit de gemeente kunnen vanaf nu tot en met 3 maart iemand opgeven. „Ze zijn de trots van de wijk, de verbinding tussen Zaankanters”, schrijft Zaanstad over de actie. „Ze zijn een bron van inspiratie en een voorbeeld voor anderen.”

Lees meer

50 jaar Zaanstad: Bart deelt zijn passie voor molens en erfgoed

Tijdens de aftrap van het jubileumjaar interviewde debatcentrum De Vonk 12 markante Zaankanters. Hoe zien zij Zaanstad in zichzelf terug, en hoe zien zij Zaanstad in de toekomst? Elke maand lichten we een van deze geïnterviewden uit. Deze keer Bart Nieuwenhuizen (1979), restaurator van Zaans Erfgoed. Hij vertelt over zijn liefde voor molens en Zaans cultureel erfgoed en waarom de houtbouw in de Zaanstreek zo uniek is.

 

50 Jaar Zaanstad: Het logo

Bij een feestelijk jaar hoort natuurlijk ook een mooi nieuw logo, het 50-Jaar Zaanstad logo! In het logo zijn verschillende Zaanse iconen verwerkt om het herkenbaar te maken voor alle Zaankanters. Hierin is het Zaanse verleden, het heden en de toekomst samengebracht.

Het logo, bestaande uit verschillende onderdelen uit de Zaanse samenleving, laat zien hoe we ondanks verschillen toch verbonden zijn als Zaankanters. Alle iconen bij elkaar vormen een symbolische representatie van Zaanstad. Waarin de Zaan de absolute verbindende factor is door heel Zaanstad.

Wouter den Bakker was vanuit ontwerpbureau Indrukwekkend nauw betrokken bij de vormgeving van het logo. Samen met zijn team hebben zij zo goed als ze konden Zaanstad in een logo vorm proberen te geven. Wouter: "50 Jaar wil je natuurlijk wel vieren. Zaanstad heeft een mooi verleden en de icoontjes in het logo vertellen een deel van het Zaanse verhaal. Tegelijkertijd is het belangrijk om zichtbaar te maken dat Zaanstad veel meer is dan een verleden.”

Wil je weten wat alle iconen betekenen en hoe jij het nieuwe logo kan gebruiken? In de stijlgids hieronder staat een uitgebreide uitleg hierover.

Bekijk de Stijlgids!

50 jaar Zaanstad: van Eerste baby van 2024 tot verkiezing Mooiste gebouw van Zaanstad

ZAANSTAD – “Het subsidieplafond is nog niet bereikt voor de 50 jaar Zaanstad viering. Naast het toekennen van de subsidie voor de drie highlight evenementen, hebben we nu vijftien aanvragen binnen voor kleinere evenementen. De toetsingscommissie bekijkt nu of de aanvragers subsidie tot 5000 euro kunnen krijgen. Tegelijk is het nog steeds mogelijk een leuk idee in te dienen voor de viering en daarvoor financiële steun te krijgen”, vertelt Jacqueline Scholten, projectleider 50 jaar Zaanstad.

Lees hele artikel

HOOP’s Gemeentepils voor 50 jaar Zaanstad!

Gladoor, Koekvreter, Galgenzager, Kroosduiker, Krentenkakker, Stijfselknetter, Gortzak… niet alleen de bijnamen voor Wormerveerders, Krommenieërs, Zaandammers, Westzaners, Zaandijkers, Kogers en Assendelvers maar sinds gister ook de namen van zeven speciale bieren die door Brouwerij HOOP werden gelanceerd ter gelegenheid van 50 jaar Zaanstad.

Er was een achtste speciaalbier dat voor Zaanstad zelf was gebrouwen: Gemeentepils. Wethouder Stephanie Onclin nam daarvan het eerste flesje in ontvangst.

De andere zeven smaken werden door Paul Riteco van Brouwerij HOOP uitgereikt aan de ‘burgemeesters’ van de Wormerveer (Leon Hamming), Krommenie (Tineke Alberts), Zaandam (Niels Busch), Westzaan (Rina Schenk), Zaandijk (Ron Witbaard), Koog aan de Zaan (Menno de Haas) en Assendelft (Richard Fleer van SVA en Gerard Nol van VV Assendelft).

De bieren zijn te drinken en te koop bij brouwerij HOOP in Zaandijk. De speciale cadeaudoos met alle acht is pas na Sinterklaas te koop.

‘Highlight’ evenementen 50 jaar Zaanstad bekend

PinksterZaan, Zaans Spektakel en Wonderlicht zijn de drie zogenoemde ‘Highlight’ evenementen die georganiseerd worden in het kader van de 50e verjaardag van Zaanstad. Deze evenementen zijn gekozen uit in totaal 12 aanvragen en ontvangen elk een ondersteuningssubsidie van €100.000 van de gemeente

De 12 aanvragen zijn beoordeeld door een onafhankelijke beoordelingscommissie*. Daarbij is gekeken naar beoordelingscriteria zoals bijdragen aan verbinding en trots en aandacht voor jeugd en inclusiviteit. Hierbij heeft elk evenement individueel aandacht voor het verleden, het heden of de toekomst.

PinksterZaan (verleden)
Evenement PinksterZaan richt zich op 450 jaar PinksterDrie: onze unieke regionale feestdag. De organisatie is in handen van Stichting PinksterZaan. Het event staat met een brede programmering van onder andere muziek, theater, film en sport stil bij de overwinning op de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1574). Een feest dat stilstaat bij het rijke verleden van de Zaanstreek, met nadruk op vrede en verbinding.

Zaans Spektakel (heden)
Muziek in alle dorpen en in Zaandam, dat is het plan van Damcare. Tijdens het evenement Zaans Spektakel kan aanstormend Zaans talent zich presenteren op verschillende podia door heel Zaanstad. Aan de oevers van de Zaan, vanaf de Burcht in Zaandam tot en met West-Knollendam met het hoofdpodium op de Dam in Zaandam. De verschillende plekken worden over de Zaan verbonden met elektrische rondvaartboten.

Wonderlicht (toekomst)
Stichting Creatuur gaat aan de slag met het thema Toekomst voor 50 Jaar Zaanstad.  Wonderlicht is een avondwandeling langs bakens van licht en vuur met straattheater met internationale allure.

Subsidie aanvragen voor kleine evenementen kan nog steeds

Voor kleinere evenementen kan men nog een beroep doen op de subsidieregeling (maximaal €5.000 per aanvraag). Bij deze regeling geldt dat wanneer het subsidieplafond bereikt is de regeling ophoudt te bestaan. Een beoordelingscommissie toetst de aanvragen.
*De commissie  bestaat uit vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, jongeren, ouderen, LHBTIQ+, multiculturele organisaties en culturele- en maatschappelijke organisaties.#Highlight

Foto met de winnaars van de highlightevenementen

Podcast is live

Wethouder Stephanie Onclin ging in gesprek met Juvat Westendorp over 50 jaar Zaanstad: “We zijn verbonden in verscheidenheid” 

Luister nu naar de nieuwste aflevering van onze podcastserie Zaanpraat: over trots zijn op de gemeente, bouwen aan dromen en wensen voor de komende jaren. Een reis door het verleden, maar óók: een blik op de toekomst!

50 jaar Zaanstad wordt gevierd voor, door en met Zaankanters. We nodigen iedereen uit om een steentje bij te dragen aan dit mooie jubileumjaar. Heb jij een leuk idee voor een activiteit, evenement of project in het jubileumjaar? Meld je dan aan via 50jaarzaanstad@zaanstad.nl!

Luister mee naar deze interessante aflevering vol Zaanse herinneringen:

Beluister podcast

Marktplaats

Speciaal voor het jubileumjaar van de Gemeente Zaanstad is een ‘marktplaatsfunctie’ ontwikkelt die vraag en aanbod aan elkaar koppelt. Ben je een #organisatietalent en wil je graag bijdragen aan een #activiteit voor het #jubileumjaar, maar heb je zelf nog geen goed idee? Of heb je een prachtig programma in gedachten, maar mis je nog een podium? Dan brengt de marktplaats verbinding met andere partners in de stad die wellicht samenwerking zoeken, hulp kunnen gebruiken, of nodig hebben.

Hiervoor hebben we de samenwerking gezocht met het platform Zaankanters voor Elkaar. Op de website kun je je hulpvraag voor een activiteit in het jubileumjaar kwijt, maar ook hulp aanbieden. Zo maken we met elkaar het jubileumjaar tot een succes! Druk voor alle vraag en aanbod op de knop

Lees meer