Ga naar inhoud

Nieuwsberichten

50 jaar Zaanstad: van Eerste baby van 2024 tot verkiezing Mooiste gebouw van Zaanstad

ZAANSTAD – “Het subsidieplafond is nog niet bereikt voor de 50 jaar Zaanstad viering. Naast het toekennen van de subsidie voor de drie highlight evenementen, hebben we nu vijftien aanvragen binnen voor kleinere evenementen. De toetsingscommissie bekijkt nu of de aanvragers subsidie tot 5000 euro kunnen krijgen. Tegelijk is het nog steeds mogelijk een leuk idee in te dienen voor de viering en daarvoor financiële steun te krijgen”, vertelt Jacqueline Scholten, projectleider 50 jaar Zaanstad.

 

Lees hele artikel

HOOP’s Gemeentepils voor 50 jaar Zaanstad!

Gladoor, Koekvreter, Galgenzager, Kroosduiker, Krentenkakker, Stijfselknetter, Gortzak… niet alleen de bijnamen voor Wormerveerders, Krommenieërs, Zaandammers, Westzaners, Zaandijkers, Kogers en Assendelvers maar sinds gister ook de namen van zeven speciale bieren die door Brouwerij HOOP werden gelanceerd ter gelegenheid van 50 jaar Zaanstad.

Er was een achtste speciaalbier dat voor Zaanstad zelf was gebrouwen: Gemeentepils. Wethouder Stephanie Onclin nam daarvan het eerste flesje in ontvangst.

De andere zeven smaken werden door Paul Riteco van Brouwerij HOOP uitgereikt aan de ‘burgemeesters’ van de Wormerveer (Leon Hamming), Krommenie (Tineke Alberts), Zaandam (Niels Busch), Westzaan (Rina Schenk), Zaandijk (Ron Witbaard), Koog aan de Zaan (Menno de Haas) en Assendelft (Richard Fleer van SVA en Gerard Nol van VV Assendelft).

De bieren zijn te drinken en te koop bij brouwerij HOOP in Zaandijk. De speciale cadeaudoos met alle acht is pas na Sinterklaas te koop.

‘Highlight’ evenementen 50 jaar Zaanstad bekend

PinksterZaan, Zaans Spektakel en Wonderlicht zijn de drie zogenoemde ‘Highlight’ evenementen die georganiseerd worden in het kader van de 50e verjaardag van Zaanstad. Deze evenementen zijn gekozen uit in totaal 12 aanvragen en ontvangen elk een ondersteuningssubsidie van €100.000 van de gemeente

De 12 aanvragen zijn beoordeeld door een onafhankelijke beoordelingscommissie*. Daarbij is gekeken naar beoordelingscriteria zoals bijdragen aan verbinding en trots en aandacht voor jeugd en inclusiviteit. Hierbij heeft elk evenement individueel aandacht voor het verleden, het heden of de toekomst.

PinksterZaan (verleden)
Evenement PinksterZaan richt zich op 450 jaar PinksterDrie: onze unieke regionale feestdag. De organisatie is in handen van Stichting PinksterZaan. Het event staat met een brede programmering van onder andere muziek, theater, film en sport stil bij de overwinning op de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1574). Een feest dat stilstaat bij het rijke verleden van de Zaanstreek, met nadruk op vrede en verbinding.

Zaans Spektakel (heden)
Muziek in alle dorpen en in Zaandam, dat is het plan van Damcare. Tijdens het evenement Zaans Spektakel kan aanstormend Zaans talent zich presenteren op verschillende podia door heel Zaanstad. Aan de oevers van de Zaan, vanaf de Burcht in Zaandam tot en met West-Knollendam met het hoofdpodium op de Dam in Zaandam. De verschillende plekken worden over de Zaan verbonden met elektrische rondvaartboten.

Wonderlicht (toekomst)
Stichting Creatuur gaat aan de slag met het thema Toekomst voor 50 Jaar Zaanstad.  Wonderlicht is een avondwandeling langs bakens van licht en vuur met straattheater met internationale allure.

Subsidie aanvragen voor kleine evenementen kan nog steeds

Voor kleinere evenementen kan men nog een beroep doen op de subsidieregeling (maximaal €5.000 per aanvraag). Bij deze regeling geldt dat wanneer het subsidieplafond bereikt is de regeling ophoudt te bestaan. Een beoordelingscommissie toetst de aanvragen.
*De commissie  bestaat uit vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, jongeren, ouderen, LHBTIQ+, multiculturele organisaties en culturele- en maatschappelijke organisaties.

Foto met de winnaars van de highlightevenementen

Podcast is live

Wethouder Stephanie Onclin ging in gesprek met Juvat Westendorp over 50 jaar Zaanstad: “We zijn verbonden in verscheidenheid” 

Luister nu naar de nieuwste aflevering van onze podcastserie Zaanpraat: over trots zijn op de gemeente, bouwen aan dromen en wensen voor de komende jaren. Een reis door het verleden, maar óók: een blik op de toekomst!

50 jaar Zaanstad wordt gevierd voor, door en met Zaankanters. We nodigen iedereen uit om een steentje bij te dragen aan dit mooie jubileumjaar. Heb jij een leuk idee voor een activiteit, evenement of project in het jubileumjaar? Meld je dan aan via 50jaarzaanstad@zaanstad.nl!

Luister mee naar deze interessante aflevering vol Zaanse herinneringen:

Beluister podcast

Marktplaats

Speciaal voor het jubileumjaar van de Gemeente Zaanstad is een ‘marktplaatsfunctie’ ontwikkelt die vraag en aanbod aan elkaar koppelt. Ben je een #organisatietalent en wil je graag bijdragen aan een #activiteit voor het #jubileumjaar, maar heb je zelf nog geen goed idee? Of heb je een prachtig programma in gedachten, maar mis je nog een podium? Dan brengt de marktplaats verbinding met andere partners in de stad die wellicht samenwerking zoeken, hulp kunnen gebruiken, of nodig hebben.

Hiervoor hebben we de samenwerking gezocht met het platform Zaankanters voor Elkaar. Op de website kun je je hulpvraag voor een activiteit in het jubileumjaar kwijt, maar ook hulp aanbieden. Zo maken we met elkaar het jubileumjaar tot een succes! Druk voor alle vraag en aanbod op de knop

Lees meer