Langs de Zaan ligt het oudste industriegebied van Europa. Wonen en werken gebeurt hier van oudsher naast elkaar. Dat levert een unieke vervlechting van industrie en samenleving op. Van 18 tot en met 27 oktober wordt de bijzondere Zaanse industriecultuur gevierd met het Zaanse Festival Industriecultuur van IFIKZ en de Week van de Industriecultuur. Hieronder onze top 5 industriecultuur.

De Vrede

De Vrede is een fabriekspand vanuit het begin van de 20e eeuw. Een ècht landmark aan het Noordzeekanaal, vernoemd naar de Vrede van Versailles. Het werd gebouwd als een meelfabriek – de productie stopte echter in 1923. Daarna functioneerde het gebouw voor de op- en overslag van granen en zaden en als koelhuis voor diepvriesproducten. Nu is het de thuisbasis van containeroverslagbedrijf de Vrede en tijdens de Week van de Industriecultuur kun je op bedrijfsbezoek.

Meer over het bedrijfsbezoek aan De Vrede

Pakhuis Hollandia

Vanaf de Zaanbocht kun je langs de Zaan prachtige pakhuizen zien staan. De pakhuizen Saigon (1898) en Batavia (1894) tonen de rijke details die hoorden bij de welvaartsperiode na circa 1870. Na deze bloeitijd werd er weer functioneler gebouwd. De pakhuizen Java (1907), Hollandia I (1904) en Hollandia Il ( 1913) zijn uit die tijd. De Stoomhal, onderdeel van pakhuis Hollandia, is één van de locaties van Tour de Zaan op 20 oktober.

Meer over Tour de Zaan

Hembrugterrein

Als militair hart van de Stelling van Amsterdam was het Hembrugterrein jarenlang hermetisch afgesloten van de buitenwereld. Duizenden mensen werkten hier en na een lange periode van stilte wordt er de laatste jaren nieuw leven geblazen in het terrein. Tijdens de Week van de Industriecultuur zijn er rondleidingen.

Meer over de rondleidingen

Oude Verkadefabriek

De oude chocoladefabriek van Verkade langs de Zaan vormt het hart van het IFIKZ festival rond de Zaanse industriecultuur. Het complex begon in 1886 als stoom-, brood- en beschuitfabiek 'De Ruyter', een verwijzing naar de eerste meelmolen van West Zaandam. Daar waar eerst de beschuiten en ontbijtkoeken van de band rolden, kun in het weekend van 18-20 oktober workshops volgen en voorstellingen bijwonen. 

Meer over het festivalhart van IFIKZ

De Huisman

Binnen de Zaanse industriecultuur kunnen de molens niet ontbreken. Ín deze molen De Huisman is 50 jaar lang de beroemde grove Zaanse mosterd gemaakt. Inmiddels is de productie overgeheveld naar een nieuwe mosterdfabriek in Wormerveer, waar je tijdens de Week van de Industriecultuur op bedrijfsbezoek kan. Overigens kun je de molen zelf - nog altijd actief als specerijenmolen - ook nog dagelijks bezoeken.

Op bedrijfsbezoek in de nieuwe mosterdfabriek