Ga naar inhoud

Langs de Zaan ligt het oudste industriegebied van Europa. Wonen en werken gebeurt hier van oudsher naast elkaar. Prachtig industrieel erfgoed, soms nog gewoon 'in bedrijf', getuigd daarvan. Hieronder onze top 5.

Wil jij hier nog iets fraais aan toevoegen? Mail ons op info@zaans.nl.nl of reageer op onze berichtjes op Facebook of Instagram!

Pakhuis Hollandia

Vanaf de Zaanbocht kun je langs de Zaan prachtige pakhuizen zien staan. De pakhuizen Saigon (1898) en Batavia (1894) tonen de rijke details die hoorden bij de welvaartsperiode na circa 1870.

Na deze bloeitijd werd er weer functioneler gebouwd. De pakhuizen Java (1907), Hollandia I (1904) en Hollandia Il ( 1913) zijn uit die tijd. 

De historie van de monumentale bedrijfspanden gaat terug tot 1 maart 1872, met de stichting van firma Bloemendaal & Laan. Doel van de onderneming was de exploitatie van rijst- en oliemolens en de handel in de daarmee geproduceerde artikelen. 

Het pakhuis Hollandia speelt ook een rol in onze samengestelde wandelroute.

Bekijk wandelroutes

Hembrugterrein

Als militair hart van de Stelling van Amsterdam was het Hembrugterrein jarenlang hermetisch afgesloten van de buitenwereld. Duizenden mensen werkten hier en na een lange periode van stilte wordt er de laatste jaren nieuw leven geblazen in het terrein.

Bezoek het Hembrug Museum en/of doe een rondleiding. Er is ook een audiotour verkrijgbaar aan de hand van een tekening van kunstenaar Jan Rothuizen. 

Meer over de rondleidingen
Hembrug Hembrugterrein Museum Hembrugmuseum

De Schoolmeester

Ooit kwam het beste papier uit de Zaanstreek. Van oudsher werd het gebruikt als verpakkingsmateriaal (het blauwe en grauwe papier) en om op te schrijven (het fijne of witpapier). De Schoolmeester is vandaag de dag de enige molen ter wereld die nog windgemaakt papier vervaardigt.

Van woensdag tot en met vrijdag kun je deze molen bezoeken. 

Meer over de historie

Oude Verkadefabriek

De oude chocoladefabriek van Verkade is hét erfgoedicoon langs de Zaan. Het complex begon in 1886 als stoom-, brood- en beschuitfabiek 'De Ruyter', een verwijzing naar de eerste meelmolen van West Zaandam.

Daar waar eerst de beschuiten en ontbijtkoeken van de band rolden, wordt nu gewinkeld, geleerd, gelezen, gegeten, gedronken, gecreëerd en gewerkt. 

De oude Verkadefabriek speelt ook een rol in onze samengestelde wandelroute door Zaandam. Bezoek dan ook meteen de Verskade voor de lekkerste hapjes en drankjes.

Bekijk stadswandeling Zaandam

De geschiedenis van Forbo

De eerste fabriek werd gevestigd aan de Padlaan te Krommenie. In 1899 startte daar de productie met behulp van een stoommachine van 170 kW. Vier Schotten met kennis van zaken gaven leiding aan 35 man personeel. Na een jaar had men het proces onder de knie en na vijf jaar werd er winst gemaakt. In 1910 werd een tweede, identieke, stoommachine in gebruik genomen maar in 1916 kwam er elektriciteit en werden de stoommachines opgedoekt. In 1921 werden de gebouwen van de weverij, die in handen was van de familie, overgenomen, en in 1922 werd te Assendelft een tweede fabriek in gebruik genomen.

 

Lees meer