Welkom in de Zaanstreek

Op Zaans.nl. tonen wij je het beste van Zaans wandelen, eten, genieten, winkelen, uitgaan en nog veel meer. De highlights van dit moment verzamelen we op deze pagina, maar ontdek en klik gerust verder door de Zaanstreek aan de hand van tips en aanbevelingen van Zaankanters zelf onder Ontdek de Zaanstreek, Zien & Doen en Plan je bezoek.

Gortershoek: als op een ansichtkaart

Ellen Groenveld woont met haar gezin in Wormer en is een fan van haar eigen streek. Op haar Zaans-pagina neemt ze je maandelijks mee naar een bijzonder mooi, leuk of lekker plekje in de Zaanstreek.

Deze maand neemt ze je mee door beschermd dorpsgezicht Gortershoek, aan de overkant van de Zaanse Schans.

Op pad met Ellen

Terrassen top 5

Pareltje van bouwkunst

De Zaanse Marjolein is gepassioneerd fotografe en laat ons op maandelijks meekijken met haar blik op de Zaanstreek. 

Marjolein: "Ik kijk graag en probeer altijd iets bijzonders te vinden in het gewone, het onopgemerkte. Op zoek naar ‘de parel in de knopendoos’. Een schaduw of spiegeling, een op het eerste gezicht saaie muur, een wolk, alles kan bijzonder zijn."

Deze foto schoot zij bij Maison Essence. Een pareltje van bouwkunst noemt ze het. Gebouwd in 1930, maar nog steeds modern ogend. Hopelijk laat haar foto jou ook eens anders kijken naar de gebouwen in de Zaanstreek. Je zult verrast zijn!

Nieuwsgierig naar het verhaal achter deze foto? Ze vertelt erover op haar pagina:

 'Meekijken met Marjolein'.

Zaandam anno 1725

Benieuwd naar het Zaandam van begin 18e eeuw? Met de app Zaandam 1725 schakel je moeiteloos over tussen het Zaandam van toen en nu. 

Aan de Voorzaan zie je bijvoorbeeld de scheepswerven van toen liggen. Waar nu het plein Dam vol restaurantjes en cafés is, was ooit de grootste overtoom van Nederland te vinden.

Lees meer