Welkom in de Zaanstreek

Ook Zaans kopen, leven, doen en beleven? Hier op Zaans.nl verzamelen we de leukste tips. Deze hele maand oktober helemaal in het teken van het Zaanse industrieel erfgoed. Het Festival Zaanse Industriecultuur IFIKZ, de Week van de Industriecultuur en andere activiteiten in de streek bieden je volop gelegenheid ons industrieel erfgoed te (her)ontdekken. 

Paradepaardjes Industriecultuur - (her)ontdek onze molens

Nieuwe bestemming

In de Zaanstreek vind je prachtige voorbeelden van industrieel erfgoed dat een andere functie heeft gekregen. Fabrieken langs de Zaan, die ooit het oudste industriegebied van Europa vormden, kerken die leeg zijn komen te staan en gebouwen die hun functie verloren, kregen een nieuwe bestemming waardoor wij er nog altijd van kunnen genieten.

Onze herbestemmings-toppers.

Festival Zaanse Industriecultuur - Met o.a. ifikz expo 'Iconen van de Zaanse industrie'

Cacaomaand

Zeg je chocolade dan zeg je Zaanstreek. Hier langs de Zaan ligt het historische hart van de cacao-industrie. Vol van verhalen over wereldspelers als Grootes Cacao en Chocoladefabriek Pette, Arriba Chocolade en Verkade.

Cacao is nog altijd een belangijke economische pijler. Hier in de Zaanstreek wordt het grootste deel van de door Nederland geïmporteerde cacaobonen verwerkt. Iets dat in oktober, als de nieuwe oogst binnenkomt, wordt gevierd. 

Naar de leukste cacao-activiteiten!

#SAMENZAANS

De huidige crisis treft ons hard (net als heel Nederland, heel de wereld). Maar bij de pakken neerzitten, past ons Zaankanters niet. Wij zijn makers. Hoe zwaar de storm ook is, met onze eigenzinnigheid en ons vernuft maken we ‘nieuw geluk’. 

Met #SAMENZAANS roepen we op de komende tijd bewust in onze eigen streek te investeren. Doe Zaans, leef Zaans, koop Zaans en geef Zaans.... samen zijn we Zaans. De campagne wordt afgetrapt met een videofilm waarin onder andere burgemeester Jan Hamming en bekende Zaankanters Juvat Westendorp en Wolter Kroes figureren. Bekijk 'm op onze Facebook pagina!

Lees hier meer over #SAMENZAANS