De Zaanstreek staat bekend om zijn rijke geschiedenis. De streek herbergde het oudste industriegebied van Europa, was provisiekast van Nederland en inspiratiebron voor schilders. Uit deze geschiedenis komen bijzondere verhalen voort. Hieronder delen we een paar van de mooiste.
Welk Zaans verhaal zou jij graag (laten) vertellen? Laat het ons weten via mail of social media.
Monet in Zaandam
De wereldberoemde impressionist Claude Monet was in 1871 in Zaandam. In een paar maanden tijd maakte hij daar 25 doeken en negen tekeningen. “Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven,” schreef Monet aan zijn vriend en kunstenaar Camille Pissarro.
Monet in ZaandamTsaar Peter de Grote
De Russische tsaar Peter de Grote kwam eind 17e eeuw naar Zaandam om het vak van scheepsbouwer te leren. In het centrum van Zaandam tref je nog altijd sporen van zijn bezoek. Je kunt nog altijd het oude houten huisje bezoeken waar hij kort logeerde: het Czaar Peterhuisje.
Binnenkijken (YouTube)Beschuitstoren
In de 17e eeuw vierde de scheepvaart hoogtij en stonden er in de Zaanstreek meer dan 100 bakkerijen, die schepen van scheepsbeschuit voorzagen.
In Wormer stond de Beschuitstoren, die de bakkers waarschuwde om het vuur in de ovens weer te doven. Belangrijk, omdat veel bakkerijen zich in houten gebouwen met rieten daken bevonden. In 2018 is een replica verrezen. Deze staat vlakbij de plaats waar de oorspronkelijke Beschuitstoren heeft gestaan.
Ellen over de BeschuitstorenMysterieuze industrie
Het mysterieuze Hembrugterrein was ooit het streng beveiligde hart van de Stelling van Amsterdam, waar vuurwapens, artillerie en munitie voor onder meer het Nederlandse leger werd gemaakt. De tijd heeft het terrein inmiddels omgetoverd tot een mix van prachtig gerestaureerde gebouwen, desolate bouwvallen en ongerepte natuur.
HembrugmuseumBleke Nelis
Walvisvaarder Cornelis Gerritsz Jongekees, commandeur van de Zaanse walvisvaarder 'De hoop op de Swarte Walvis', waagde zich in 1668 op het poolijs bij Spitsbergen nadat een ijsbeer was geschoten. De dood gewaande beer viel Jongekees onverhoeds aan, waarna zijn haar van de schrik spierwit werd! Sindsdien werd hij Bleke Nelis genoemd.
'Bleke Nelis' is één van de bieren met een Zaans verhaal van Brouwerij HOOP.
Brouwerij HOOP