Ga naar inhoud

Recept Bas Husslage

Cultuur ondernemer en schrijver Bas Husslage heeft een passie voor eten. Misschien ken je hem nog van het culinaire festival SmaakExplosie of van de Monettuin.

Hij was één van de auteurs van het historische kookboek dat werd uitgebracht ter ere van het 50-jarig bestaan van restaurant Hoop op d’Swarte Walvis en daar komt dit recept voor Zaanse macarons ook uit. Een knipoog naar Verkade is er in het boek te lezen.

Zaanse macarons

Ingrediënten

Voor de koek
2 eieren
60 gr suiker
40 gr kaneelsuiker
25 gr amandelpoeder
1 tl citroenrasp
75gr patentbloem

Voor de vulling
50 gr roomboter
10 gr poedersuiker
75 gr gele (banketbakkers)room
4-6 Verkade Café Noir-koekjes

Benodigdheden

Keukenmachine, spuitzak, bakpapier en theedoek.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 °C. Doe de eieren, suiker, kaneelsuiker en citroenrasp in een steelpan en klop van koud naar warm, tot 60 °C. Daarna in de keukenmachine koud laten draaien tot 35-40 graden. Spatel daarna de bloem en het amandelpoeder erdoorheen. Doe het mengsel in een spuitzak met een gladde spuitmond.

Spuit op een bakplaat met bakpapier 50 eierkoekjes ter grootte van een ouderwetse rijksdaalder. Met een natte vinger eventueel opstaande deegpuntjes indrukken. Bak in 7-8 minuten af in de oven en laat ze daarna afkoelen tot kamertemperatuur.

Maak ondertussen de vulling en meng hiervoor de roomboter, poedersuiker en de banketbakkersroom. Verwerk het mengsel in de keukenmachine tot het een glad geheel is.

Pak een schone theedoek en doe daar de Café Noir-koekjes in. Vouw de theedoek dubbel en sla met de onderkant van een pan de koekjes grof klein. Spatel de verbrokkelde koekjes door het mengsel.

Smeer een laagje van de vulling op een eierkoekje en doe daar een tweede koekje op tot alle macarons klaar zijn. Koel bewaren.

foto Jeroen Niezen