Ga naar inhoud

Roze Zaterdag

Zaanstreek in alle kleuren

Het thema voor Roze Zaterdag in 2025 is: De Zaanstreek in alle kleuren! Waarom hebben we specifiek voor dit thema gekozen?

De Zaanstreek kent een kleurrijk verleden. Als eerste industriegebied van Europa trok de Zaanstreek al in de 17e eeuw allerlei nationaliteiten aan. Vanwege de houtindustrie kwamen velen naar de Zaanstreek om te werken en te wonen. Door de eeuwen heen hebben vele migranten hun weg naar de Zaanstreek gevonden. Vooral na de Tweede Wereldoorlog bracht dit een enorme groei aan nationaliteiten met zich mee, zowel continentaal als intercontinentaal. Je zult dan ook weinig gemeenten van deze schaal (bijna 160.000 inwoners) vinden die aan meer dan 180 nationaliteiten een thuis bieden.

De houtbouwindustrie zorgde er ook voor dat kleur op een andere manier tot uiting kwam. Voorheen werden de houten huizen in de Zaanstreek enkel in de grondverf gezet. Die had een rood/bruine kleur. Wanneer je het kon betalen, werd het hout afgelakt met een mooiere, fellere kleur. Zo is onder andere het Blauwe Huis, geschilderd door de Franse Impressionist Claude Monet, dat tot op de dag van vandaag in Zaandam staat, een mooi voorbeeld. Ook de kleuren mosterdgeel en groen zijn volop vertegenwoordigd en worden een op een met de Zaanstreek geassocieerd.

Eigenheid zit in ons DNA. De 6 dorpen en de stad die één gemeente vormen bieden een grote verscheidenheid. De rivier de Zaan verbindt ons en brengt ons samen. Een open cultuur waar het relatief makkelijk integreren en vestigen is. Het thema dat hier logischerwijs uit voortvloeit is dan ook: De Zaanstreek in alle kleuren!

Contactgegevens

Wil je meer weten over Roze Zaterdag in Zaanstad in 2025 of wil je meehelpen met een leuk initiatief, activiteit of andere bijdrage? Neem dan contact met ons op!

Je kunt ons bereiken via rozezaterdag@zaanstad.nl.

Artikelelen Roze Zaterdag 2025

Artikelen