Ga naar inhoud

Roze Zaterdag komt op 28 juni 2025 naar 075! We zijn méér dan trots dat het iconische evenement voor de lhbtiq+ gemeenschap naar onze prachtige regio komt. Zaans Groen is verleden tijd, want het thema voor deze editie is ‘De Zaanstreek in alle kleuren’. Hiermee benadrukken we dat iedereen welkom is, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidenteit, afkomst of geloof. Tot 2025!

wat gaan we doen?

Je kunt tijdens Roze Zaterdag 075 rekenen op een uitgebreid programma voor jong en oud. Natuurlijk vieren we een feestje, maar er is ook ruimte voor protest, discussie en reflectie. Wat we precies gaan doen gaan we komende maanden onthullen. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan op Instagram via RozeZaterdag075.

Roze Zaterdag begint voor de Zaanstreek al veel eerder. De Zaanse Regenboog programmeert het hele jaar door gezellige activiteiten. Ook staan we uitgebreid stil bij Coming Out Day én organiseren verschillende Zaanse partijen verrassende events.

zaanstreek in alle kleuren

Het thema voor Roze Zaterdag in 2025 is: De Zaanstreek in alle kleuren! Waarom hebben we specifiek voor dit thema gekozen?

Nationale én internationale toeristen weten het gebied goed te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de Zaanse Schans met de iconische molens en groene houten huisjes, waar jaarlijks miljoenen toeristen op afkomen. Ook in het centrum van Zaandam staan tal van iconen, zoals het kleurrijke Hotel Inntel, het Czaar Peterhuisje én de fabrieken van Verkade.

De Zaanstreek kent een kleurrijk verleden. Als eerste industriegebied van Europa trok de Zaanstreek al in de 17e eeuw allerlei nationaliteiten aan. Vanwege de houtindustrie kwamen velen naar de Zaanstreek om te werken en te wonen. Door de eeuwen heen hebben vele migranten hun weg naar de Zaanstreek gevonden. Vooral na de Tweede Wereldoorlog bracht dit een enorme groei aan nationaliteiten met zich mee, zowel continentaal als intercontinentaal. Je zult dan ook weinig gemeenten van deze schaal (bijna 160.000 inwoners) vinden die aan meer dan 180 nationaliteiten een thuis bieden.

De houtbouwindustrie zorgde er ook voor dat kleur op een andere manier tot uiting kwam. Voorheen werden de houten huizen in de Zaanstreek enkel in de grondverf gezet. Die had een rood/bruine kleur. Wanneer je het kon betalen, werd het hout afgelakt met een mooiere, fellere kleur. Zo is onder andere het Blauwe Huis, geschilderd door de Franse impressionist Claude Monet, dat tot op de dag van vandaag in Zaandam staat, een mooi voorbeeld. Ook de kleuren mosterdgeel en groen zijn volop vertegenwoordigd en worden een op een met de Zaanstreek geassocieerd.

Eigenheid zit in ons DNA. De 6 dorpen en de stad die één gemeente vormen bieden een grote verscheidenheid. De rivier de Zaan verbindt ons en brengt ons samen. Een open cultuur waar het relatief makkelijk integreren en vestigen is. Het thema dat hier logischerwijs uit voortvloeit is dan ook: De Zaanstreek in alle kleuren!

bekijk de agenda - Het regenboog jaarprogramma

overnachten

Ben je nu al enthousiast om naar Zaanstad te komen? Maak er een leuk weekendje van en boek nu alvast jouw Zaanse hotel. 

De verschillende hotels zijn boekbaar via hun website. Wil je weten waar je het beste kunt overnachten? Kijk hier voor inspiratie.

Kijk hier voor inspiratie

vrijwilligers gezocht

Wij kunnen jouw hulp goed gebruiken, zelfs al woon je niet in de Zaanstad. Wil je meehelpen op de dag zelf, of juist meedenken in de aanloop naar het evenement? Twijfel niet, en stuur ons gewoon een berichtje op rozezaterdag@zaanstad.nl.

contactgegevens

Wil je meer weten over Roze Zaterdag in Zaanstad in 2025 of wil je meehelpen met een leuk initiatief, activiteit of andere bijdrage? Neem dan contact met ons op!

Je kunt ons bereiken via rozezaterdag@zaanstad.nl.

roze in blauw & discriminatie.nl

Als jij te maken krijgt met discriminatie, geweld of andere strafbare zaken die zijn gerelateerd aan je seksuele oriëntatie, genderidentiteit of expressie en/of geslachtskenmerken, kan je een melding maken bij 'Roze in Blauw' of 'Discriminatie.nl'. Zij staan voor je klaar! Niet alleen om discriminatie te melden, maar ook bieden zij emotionele ondersteuning en begeleiding gedurend jouw proces. Je staat er niet alleen voor.

Flyer Roze in Blauw

nieuws roze zaterdag

Mede mogelijk gemaakt door: