Ga naar inhoud

Met 'Ode aan het landschap' nodigen we je uit om weer eens goed naar onze prachtige Zaanstreek te kijken. Naar het Noord-Hollandse landschap waar we leven met het water.

Fiets, wandel, kano en beleef de mooie verhalen over het landschap: breng een ode aan de Zaanstreek.

Lees hier meer over 'Ode aan het landschap'.

Fietsen langs weidemolens

Op de (w)eilandjes in de veenweidegebieden die ons omringen, staan houten en ijzeren molentjes te pronken in het landschap.

Ze lijken er neergezet voor de compositie van je foto, maar hebben ook anno 2022 nog een belangrijke taak bij het beheren en in stand houden van het veenweidegebied.

Fiets onderstaande routes en maak kennis met de prachtige natuur in de Zaanstreek. Onderweg zijn er leuke afstapplekken te over om je te verwonderen en om gezellig een hapje te eten en te drinken. Veel fietsplezier!

Fietsroute ode aan de weidemolens - Oost

Fietsroute ode aan de weidemolens - West

Ode weidemolen (YouTube)
aangeleverd door Miranda v Oostrom

Schilderachtig fietsen

Het decor van Laag Holland is al eeuwen inspiratiebron van menig kunstenaar. Claude Monet schilderde eind 19e eeuw in de Zaanstreek maar liefst 25 doeken!

Wil je langs de plekken fietsen die onder andere deze Franse schilder inspireerde? Deze route van 37 km brengt je langs schilderachtig Wormerland, Oostzaan, Zaanstad en Landsmeer.

Monet-fietsroute

Fluisterende molens

De molens in de Zaanstreek hebben verhalen te vertellen! Volg schrijver Roos Schlikker op haar fietstocht langs het Geheim Genootschap van Fluisterende Molens door Noord-Holland.

In een podcast vertellen de Zaanse molens De Koker, De Schoolmeester en de Twiskemolen over heden, verleden en toekomst van het Noord-Hollandse landschap. 

Naar de fietsroute

Varend uniek landschap ontdekken

Het Wormer- en Jisperveld is het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa. Vanuit een kano kun je tussen de honderden (w)eilandjes varen en van de bijzondere natuur genieten.

Bijna alle soorten weidevogels die in Nederland voorkomen broeden hier: grutto, kieviet, tureluur, scholekster en graspieper.

Ook biedt de waterrijke natuur een thuis aan zeldzame planten zoals zonnedauw, heide, orchideeën en koekoeksbloemen.

Kanoroute Wormer- en Jisperveld
Wormer Jisperveld veenweide kano varen water natuur groen