Ga naar inhoud

De Zaanstreek is een streek van makers. Van oude ambachten - als oudste industriegebied van Europa liggen hier prachtige verhalen over wereldberoemd papier, zeil en de 'Provisiekast van Nederland'. Maar het is ook een streek van tot de verbeelding sprekende nieuwe makers die de lokale historie nieuw leven inblazen.

Zaanse chocolademakers

De Zaanstreek heeft een rijke historie in de cacao- en chocolade industrie. Oude makers zoals Verkade en Boon, maar ook cacaoverwerkers zoals Olam en Cargill zijn niet weg te denken. Chocoladefabriek De Euforij zet de Zaanse traditie van het chocolade maken voort, samen met leveranciers, vaklieden, machines en ingrediënten uit onze streek. 

Naar De Euforij

De kuiper

Kuipen is een bijzonder ambacht, want het maken van zo’n houten vat valt nog niet mee. Er moet van alles in bewaard en vervoerd kunnen worden. Meel, specerijen, oliën en water mogen er niet uitsijpelen. Laat staan buskruit… De Kuiperij op de Zaanse Schans neemt je door de authentieke inrichting mee naar de tijd van de laatste Zaanse kuiper. 

Een kijkje bij de kuiper (YouTube)
Foto uit beeldbank Zaanse Schans Kuiperij Zaans Museum Ambacht Maken Maker

Bij de molenaar

Molenaars vertellen graag en bevlogen over hun prachtige vak. Kom eens binnenkijken bij de vaak unieke molens op de Zaanse Schans, in Wormer en Westzaan. Zie hoe papier en olie worden gemaakt, verfstoffen worden gemalen of hout wordt gezaagd.

Stap in een Wereld van Windmolens (YouTube)
Molen Specerijen binnen De Huisman Zaanse Schans beeldbank Zaanse Schans

De wever

In het Wevershuis op de Zaanse Schans ontdek je alles over het oud-Hollandse ambacht zeil- en molendoekweven. Het Hollandse 'doek' had ooit wereldfaam! Beleef hoe dat gevoeld moet hebben als weversgezin; kruip achter het weefgetouw, rust uit in de bedstede en laat je verrassen door de aanwezige thuiswevers in traditionele kostuums.

In het Wevershuis (YouTube)
wevershuis zaanse schans mandy zaans museum

Food makers

Lokaal gebrouwen bieren geïnspireerd op prachtige oude verhalen, chocolade uit het historische cacaohart van de wereld, nieuwe smaakmaker Zaanse Sambal... slechts een greep uit de foodproducten die nieuwe Zaanse makers je te bieden hebben. Veel van deze producten zijn verkrijgbaar in de Zaanstore.

Naar de Zaanstore webshop
Bier Brouwerij Hoop Tap Zaansmaken smaak horeca restaurant café Oud Zaandijk