Tweekoppige Phoenix - Distilleerderij en proeflokaal
Van 1934 tot 1984 werkte Jan Kruijt als flavourist bij de beroemde essencefabriek Polak & Schwartz in Zaandam. Hier ontwikkelde hij als smaakmaker diverse frisdranken en likeuren. Hij dokterde uit hoe je met de meest gangbare kruiden in het lab drankjes kon maken, die later op grote schaal konden worden gefabriceerd.
Van huis uit
Zoon Arthur Kruijt: ‘Voeding was thuis erg belangrijk. Ik ontwikkelde op zestienjarige leeftijd in 1978 mijn eerste bijzondere Engelse biertje. Toen ik een ander bier twee jaar later weg wilde gooien omdat het niet de goede smaak had, zei mijn vader: “Dat gaan we distilleren, daar gaan we jenever van maken.” Sindsdien maakte ik wijn en bier en ontwikkelde smaakgevoel. Daarbij ben je vooral steeds aan het testen. Het is een beetje alchemie. Je probeert met natuurlijke ingrediënten iets lekkers te maken. Het proces leg je goed vast zodat je hetzelfde opnieuw kunt maken.’
Distilleerderij en proeflokaal Tweekoppige Phoenix
‘In 1997 overleed mijn vader. Ik kreeg zijn kruidenboeken en likeur- en gedistilleerdrecepten. Eerder werkte ik als docent koken. In 2010 ben ik met zijn nalatenschap en Zaanse recepten De Tweekoppige Phoenix gestart. Een distilleerderij wordt vaak vernoemd naar een vogel, vanwege het vluchtige karakter van het product.
De mythologische phoenix past goed bij ons. We gieten dood bier of uitgegiste wijn in onze distilleerketel. Met een vuurtje eronder verrijst nieuw leven, dat weer jong en krachtig is. De kopjes in ons logo kijken met een oog open en oog dicht naar zowel het aardse als het hemelse.’
Proef de natuurlijke drank
‘Op de Zaanse Schans laten we het proces zien in een proeflokaal waar we op kleine schaal distilleerden. Gasten kunnen onze dranken hier kopen. Al snel bleek dat er een markt voor was. Er kwam een mega order uit China. Sinds 2013 hebben we een grotere distilleerderij, inmiddels in een groter pand om de hoek bij de Zaanse Schans.
We zijn drankenmakers in de breedste zin van het woord. We maken alleen geen bier en wijn, verder maken we alles. Ook frisdrank, waaronder kombucha. Alleen met natuurlijke grondstoffen en het liefst biologisch. Er staan meer dan honderd ingrediënten in onze kruidenkast. Onze twee zonen werken ook in het bedrijf.’
Puur natuur
‘Leuk aan ons werk is dat iedere dag anders is, vanwege de veel verschillende soorten dranken. Zo maken we in opdracht bijvoorbeeld wodka van tulpen en van appels uit de boomgaard een soort cognac en appelcider. Samen met een partner maken we Vink whisky en kombucho (gefermenteerde thee). Startups kunnen bij ons in het lab hun drankjes ontwikkelen.
Onze kracht is dat ik weet hoe we een product op grotere schaal kunnen maken. Uniek is dat makers ook bij een deel van het proces zelf achter de machines kunnen staan. Daarnaast ontwikkelen we met Wink Drinks eigen frisdranken. En we hebben onze eigen likeuren en gedistilleerd die we onder de naam Tweekoppige Phoenix in de markt zetten. We maken het met authentieke ambachtelijke grondstoffen.’
Lekker Zaans
‘De Zaanstreek was en is de Silicon Valley voor de voeding. Hier stonden de molens die leverden aan de voedingsmiddelenindustrie. Natuurlijk hebben we contact met andere Zaanse makers. Het is een kleine wereld. In de Zaanstreek is zoveel kennis. Opeenvolgende generaties maken hier gebruik van. We zijn lekker eigenwijs en ondernemend. Dat staat in de Zaanstreek hoog in het vaandel.’