Ga naar inhoud

Herbestemd erfgoed top 5

In de Zaanstreek vind je veel prachtige voorbeelden van herbestemming. Fabrieken langs de Zaan, die ooit het oudste industriegebied van Europa vormden, kerken die leeg zijn komen te staan en gebouwen die hun functie verloren, kregen een nieuwe bestemming waardoor wij er nog altijd van kunnen genieten. Kom zelf eens kijken bij bijvoorbeeld onderstaande vijf herbestemmings-toppers.

De Bullekerk

De imposante Bullekerk is al sinds de 17e eeuw een gebouw met een belangrijke functie voor de gemeenschap. Sinds 2019 is het een cultureel centrum, dat ruimte biedt aan voorstellingen, exposities en evenementen en een functie vervult als buurthuis.

Naar De Bullekerk

Pakhuis Batavia

Pakhuis Batavia werd in 1894 gebouwd in de Hollandse renaissance. Na 1870 mocht het allemaal wat frivoler van de fabrikanten. Hun industriële gebouwen kregen meer aandacht en dus details in trapgevels, gootlijsten en metselverbanden. 

In het pakhuis is nu grand café Batavia 1894 gevestigd. Het voormalige pakhuis met haar rijke historie en unieke ligging aan de Zaan herbergt één van de beste zon-terrassen van de regio. Maar binnen is het ook genieten!

Naar artikel Zaans Industrieel Erfgoed

Het HEM

Het Hembrugterrein staat vol met staaltjes herbestemming. Eén daarvan is de voormalige kogelfabriek, aan de oever van het Noordzeekanaal. Het biedt nu onderdak aan Het HEM, een nieuw huis voor eigentijdse cultuur, met o.a. expositieruimtes, een huiskamer met bibliotheek en een café-restaurant.

Naar Het HEM

Chocoladefabriek

De oude fabriek van Verkade is nog altijd een icoon langs de Zaan. “Een staalkaart van architectonische stijlen en constructiewijzen,” noemt de Kennisbank Herbestemming dit rijksmonument. Binnenkijken kan onder andere bij versmarkt De VersKade en de openbare bibliotheek in de fabriek. 

 

De fabriek op Herbestemming.nu

Het Weefhuis

Het Weefhuis werd rond 1650 als pakhuis gebouwd voor de papierkoopman die aan de overkant woonde. Het is een rijksmonument op één van de mooiste plekken van de Zaanstreek, midden in het beschermd dorpsgezicht de Gortershoek met ervoor de Beeldentuin.

Na een periode als woonhuis is het gebouw nu in dienst als ruimte voor lezingen en exposities. 

Naar Het Weefhuis