Ga naar inhoud

Spannende schietbaan heeft impact

Robin Reitsma uit Zaandam volgt 6 vwo bij het Zaans Lyceum. Hij heeft een bijbaantje bij Pathé.

Over Robin

‘Omdat we de Zaanstreek nog leuker willen maken, zijn we met een groepje van tien jongeren Cultur Cloud gestart. Door leuke dingen te organiseren breng je mensen samen die een passie hebben voor toneel, dans, poetry of musical. Het elkaar zien en samen iets ondernemen heeft meer waarde dan als je achter je beeldscherm zit. We hebben tot dusver één keer met Cultur Cloud een pop up feestje georganiseerd. Dit closed event was gepland op de afvalberg van Westerwatering, maar vanwege slecht weer zijn we uitgeweken naar de skatebaan en graffitivrijplaats onder de A8 in Koog aan de Zaan. Er waren dj’s, rappers, kunstenaars en games.

We zijn op zoek naar leuke plekken waar we iets kunnen organiseren. Het zou mooi zijn als een of meer van onze ideeën uitgevoerd worden.’

Het HEM is buitengewoon

‘Op de dag van de opening van Het HEM kregen we de uitnodiging om er heen te gaan. Het was best mooi en indrukwekkend om de kunst te zien in dit grote hoge gebouw. Tijdens de opening waren er duizenden mensen. Het was spectaculair dat er een band met trommels tussen de bezoekers liep, dat er dansers waren en speeches.

De grote messingplaten - die een verwijzing zijn naar de geschiedenis van de voormalige munitiefabriek - begonnen na de speech te bewegen. Dat was heel gaaf om te zien. Ook de rappers met hiphop waren indrukwekkend. Heel gaaf vond ik dat je naar de kelder kon, naar een oude schietbaan. Zoiets heb je nergens. Je kon in de verte kijken en dan lichtte een masker op. Aan het einde van de oude schietbaan was een sixties café. Dit is wel spannend en heeft impact op je.

Het HEM is anders dan een standaard museum, het is buitengewoon, want zo werd er ook gebokst in een boksring. Iedere drie maanden is er een ander thema, ik volg het via Instagram. De sfeer is erg nice. Je kunt in de huiskamer afspreken met vrienden. Het heeft wel wat om in een gebouw waar vroeger kogels werden gemaakt om mensen te vermoorden nu mensen gezellig samen komen.

Het is mooi dat het gebouw nog rauw is en nog iets laat zien van wat het vroeger geweest is. Met Cultur Cloud zouden we graag hier een keer een feest willen organiseren, bijvoorbeeld met Koningsdag. Het heeft een goede akoestiek. Ik zie wel een feest voor me met muziek, dansers en artiesten waar veel mensen van gaan genieten.’