Ga naar inhoud

De Zaanstreek is van oudsher een streek van (smaak)makers. De Zaanse mayonaise en mosterd zijn beroemd. Maar je kent vast ook de smaken van Lassie, Honig, Duyvis, Cacao de Zaan en natuurlijk Verkade.

Food zit verankerd in het Zaanse DNA en er komen steeds nieuwe, succesvolle Zaanse smaken bij van lokale ondernemers. Iets waar we als Zaankanters erg trots op zijn.

Heel november serveren tientallen restaurants ‘Zaans op je bord’. Chef-koks werken met écht Zaanse ingrediënten of zetten typisch Zaanse gerechten op de kaart. Op sommige locaties aangekleed met speciale acties en/of activiteiten. Beleef en proef het zelf: de Zaanstreek smaakt naar meer!

Zaans op je bord en meer... - Naast een bijzonder menu ook speciale activiteiten en/of acties

Ook Zaans op je bord? - Reserveer bij één van deze restaurants!

JP 1886

In de oude chocoladefabriek van Verkade aan de Zaan (hoe Zaans wil je het hebben) kun je eten bij JP 1886. Kijk bij de specials hierboven voor hun actie met JP’s Favourites.

Wil je Zaans op je bord dan bestel je de Zaanse zalm ceviche (met o.a. Zaanse sambal, Zaanse mosterd meringue en Zaans bierschuim) en de Zaanse Chocolade (brownie, mousse, panna cotta, gel en poeder... allemaal van Zaanse chocolade).

Reserveren

De Waterraaf

De Waterraaf is een Zaanse vrijplaats aan het water, in Jachthaven Nauerna. In 't paviljoen tussen de dobberende bootjes, tovert chef Sepp volle, ambachtelijke smaken uit de keuken.

Nu op de kaart, staat onder andere Sepp's huisgemaakte (vegan) calamares van champignon, omwikkeld met een Zaans beslag van Hoop's awesome autumn rumbock bier, geserveerd met aïolie van Zaanse sambal en geroosterde prei.

Reserveren

D'Swarte Walvis

Bij de molens op de Zaanse Schans (eigenlijk de eerste smaakmakers) vind je restaurant D'Swarte Walvis. Zij serveren in november een compleet Zaans menu.*

Vooraf de Zalm VOC, gemarineerd in de specerijen die de VOC naar onze streek bracht, met scheepsbeschuit en maanzaad dressing. Daarna de Snoekbaars met saus van Zaanse mosterd, crunch van Duyvis pinda's, limoenblad en knoflook, zuurkool en mousseline van aardappel en lijnzaadolie en een Chocolade proeverij met Zaanse cacao toe.

*Zie ook de actie bovenaan deze pagina samen met Slager aan de Schans en Lab-44.

Reserveren

Jongwijs

Als er ergens de Zaanse smaken de boventoon voeren, dan is het wel bij Jongwijs. In dit gloedjenieuwe restaurant in een eeuwenoud, prachtig gerestaureerd Westzaan Rijksmonument, werkt chef Syl samen met Zaanse boeren en smaakmakers om de fijnste smaken op tafel te krijgen.

Nú staat onder andere op de kaart: een Zaanse huzarensalade met pekelvlees van de bio-koeien die in de achtertuin van Jongwijs lopen, met gepocheerde Westzaanse kwarteleitjes en mayonaise van Zaanse pompoensambal.

Reserveren

Lab-44

In het oude laboratorium van voorheen de munitiefabriek op het Hembrugterrein is Lab-44 gevestigd. Dé plek voor makers en eters. Zij hebben in november een heerlijk Zaans menu* op de kaart.

Je start met Paté van fazant, in Zaanse honing-rumlikeur gemarineerde appel en krokante duivenkater. Als hoofdgerecht krijg je een Wild stoofpotje met Oudt Heyn, gestoofde zuurkool en Zaanse mosterd mousseline. Afgemaakt met een Chocolade Cremeux, Espuma van Zaanse Sambal, yoghurt roomijs en olijfolie. 

*Zie ook de actie bovenaan deze pagina samen met Slager aan de Schans en D'Swarte Walvis.

Reserveren

Slager aan de Schans

Restaurant Slager aan de Schans verwijst met zijn naam naar de voormalige slagerij die in het monumentale pand was gevestigd. Zij serveren 'Zaans op je bord' in de vorm van een echt Zaans menu.

 Vooraf krijg je een Carpaccio van hert met mosterdmolen mayonaise, overjarige Zaanlander en Verkade. Het hoofdpodium is voor de Biefstuk van Twisker Roodbont rund met Cacao de ZaanJus en in 5 spices gestoofde witlof. Afgetopt met een desert van Tiramisu met advocaat en een polderwandeling

*Zie ook de actie bovenaan deze pagina samen met D'Swarte Walvis en Lab-44.

Reserveren
van Facebook

By M.

Ook in Assendelft staat bij het restaurant van top-gastronoom Bryon Choi Zaans op het menu. Hun heerlijke steak tartare wordt heel november geserveerd met  Zaanse Duivekater. 

Dit traditionele feestbrood heeft een lange historie en de authentieke, zoete smaak zal een bijzondere twist geven aan dit gerecht By M.

 

Reserveren

Puur Saen

Onderin het wereldberoemde hotel van gestapelde huisjes in hartje Zaandam kun je bij Puur Saen eten. De keuken staat bekend om het gebruik van lokale producten, maar in november voegen ze daar een speciaal voorgerecht aan toe.

Wat dacht je van Zaans op je bord in de vorm van nacho's met Zaanse rookkaas, Zaanse sambal en pulled pork, avocadocrème en kruidenolie? Klinkt heerlijk toch?

Reserveren

The Mail Company

Bij de The Mail Company zit je hartje stad aan het gezellige horecaplein de Dam. In november kun je er kiezen voor Zaans op je bord en zet de chef-kok een Zaans hoofd- en nagerecht op de kaart.

Kies voor de risotto van gort* met prei, spekjes, en oude Zaanse kaas en snoekbaars gemarineerd in Zaanse mosterd. En na smul je van wentelteefjes van Zaanse Duivenkater met vanille-ijs op een crumble van Verkade-biscuit en een saus van Verkade-chocolade.

* De tweede locatie van dit restaurant, Batavia 1894 in Wormer, is gevestigd in wat ooit de eerste stoom-gortpellerij van Nederland was.

Reserveren

Batavia 1894

Bij Batavia 1894 zit je in stijl aan de Zaan en in een voormalige gortpellerij (de eerste stoom-gortpellerij van Nederland). In november kun je er kiezen voor Zaans op je bord en zet de chef-kok een Zaans hoofd- en nagerecht op de kaart.

Kies voor de risotto van gort met prei, spekjes, en oude Zaanse kaas en snoekbaars gemarineerd in Zaanse mosterd. En na smul je van wentelteefjes van Zaanse Duivenkater met vanille-ijs op een crumble van Verkade-biscuit en een saus van Verkade-chocolade.

Reserveren
Facebook