Ga naar inhoud

De Zaanstreek is rijk aan bouwstijlen, voortgekomen uit het Zaanse verleden met zijn fabrieken, koopmanshuizen en kerken. Ook zie je nieuwe toepassingen van oude stijlen, zoals de Zaanse houtbouw.

Herken jij de iconen uit onze top 10? Welk gebouw hoort er nog bij? Mail het ons, of geef een reactie op Facebook of Instagram

Cacaofabriek

Ken je de Koetjesrepen? Deze repen werden vroeger gemaakt bij de chocoladefabriek Pette-Boon. De cacaotoren en productiehal zijn als monument bewaard gebleven. Je ziet er kenmerken van het 'Nieuwe Bouwen' in terug: licht, ruimte en functionaliteit.

Pette-Boonfabriek bij Zaans Erfgoed

Huisjesstapel

De Neo-Zaanse huisjesstapel van het Inntel hotel is dé blikvanger in het centrum van Zaandam. Heb je er al eens goed naar gekeken? Niet alle huisjes zijn groen: er zit een blauw huisje tussen als verwijzing naar het schilderij van Monet.

Inntel op Architectenweb
Inntel Hotel Houtbouw Architectuur Stadshart Zaandam Overnachten Slapen

Watertoren

Dit is de oudste bewaard gebleven watertoren in Noord-Holland. Met zijn ruim 43 meter hoogte en kenmerkende vorm herken je deze toren al vanuit de verte. Bijna 100 jaar lang werd hier water in opgeslagen en nu kun je er werken, eten en soms zelfs abseilen!

Meer over de watertoren op ONH.nl
Erfgoed Herbestemming Horeca Groeneveld Eten Van: Linda <linda@groeneveldeten.nl> 
Verzonden: zaterdag 18 mei 2019 11:53
Aan: jeanet.verweij@zaanstreek.nl; info@pascalfielmich.nl
Onderwerp: Re: Foto Watertoren

Hoi Jeanet,

De foto’s op onze website zijn eigendom van ons en mag je wel gebruiken. Zijn gemaakt door Pascal Fielmich. Hij vindt het denk ik wel leuk als je hem vermeldt. 
Met hartelijke groeten, 

Linda
Groeneveldeten.nl
Dewatertorenassendelft.nl
0641395427

Werkdagen: dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag.

Lab

Vroeger kon je maar beter uit de buurt blijven van dit voormalige laboratorium. In het industriële gebouw op het Hembrugterrein werd namelijk gifgas getest! Tegenwoordig is het een echte smeltkroes van activiteiten en smaakmakers, waar men graag naartoe gaat. 

Lees meer op Stadsherstel.nl

Zaanwerf

Het project Zaanwerf heeft meerdere architectuurprijzen gewonnen. De ontwerpers hebben zich laten inspireren door de grote industriële gebouwen die hier vroeger stonden. Ook de steigers langs het water verwijzen naar de vroegere functie van het terrein. 

Zaanwerf op Archined

Adelaar

Op de watertoren van deze voormalige zeepziederij staat een imposante adelaar. Zijn voorganger viel in 1906 tijdens een brand in de Zaan. Dit betonnen exemplaar kijkt sindsdien uit over de rivier. De spanwijdte zou wel zo’n 6 meter zijn!

De Adelaar op ONH.nl

Kerk

Van buiten lijkt het alnog altijd een kerk, maar niets is minder waar: de Zaandijkerkerk stond jaren leeg en werd gered van de sloop. Hij bestaat nu uit woonunits, uitgevoerd in de traditie van de Zaanse houtbouw. Van bovenin de toren kun je de Zaanse Schans zien liggen. 

Meer over de kerk op de site van Nunc

Het Hem

Dit fabriekspand op het Hembrugterrein valt op door zijn lengte en smalle hoge ramen. Onder de voormalige kogelfabriek ligt een 200 meter lange kelder, die vroeger als schietbaan gebruikt werd om munitie te testen. Nu biedt het gebouw een thuis aan culturele activiteiten.

Meer over Het Hem op architectenweb

Vermaning

Het lijkt misschien meer op een pakhuis, met zijn houten gevel en eenvoudige uitstraling, maar het is toch echt een kerk. Doopsgezinden mochten geen kerken bouwen die uit de verte herkenbaar waren, daarom ziet de Doopsgezinde Vermaning er zo uit. 

Meer Vermaning op HGC.nl

Zaanwand

Namen als Java, Batavia en Saigon op deze gebouwen aan de Zaan verwijzen naar de verre oorden waar de handel vandaan kwam. Om vele honderden kilo's rijst te kunnen dragen werden de pakhuizen voorzien van stevige constructies. 

Pakhuis Saigon op Rijksmonumenten.nl