Ga naar inhoud

De Zaanstreek mag zich vol overtuiging authentiek noemen, de streek ademt nog overal de rijke historie van weleer uit.

Pakhuizen en fabrieken langs de Zaan vertellen het verhaal van de industriële makers van toen. Net als de molens en de Zaanse houten huisjes en schuren op de Zaanse Schans en de koopmanshuizen in het oude Zaandijk.

Wil je de Zaanse Schans in volle glorie beleven, kom dan 20 augustus naar de speciale Folkloredag! Hieronder nog meer tips voor een zomers dagje vol erfgoed, historie en ambachten. 

Ontdekkingstocht over het water

Vanaf het water beleef je de Zaanstreek op zijn mooist. Neem vanaf Amsterdam Centraal of het Hembrugterrein (waar het goed en gratis parkeren is) de Zaanferry richting de Zaanse Schans.

Op de boot zit je eerste rang voor al het prachtige erfgoed op de oevers. Je kunt onderweg stops maken of blijven zitten tot de Schans, waar de 18e en 19e eeuw herleeft.

Tijden en stops Zaanferry

Molens en ambachten

De Zaanstreek is één van de oudste industriegebieden van West-Europa. Hier stonden vroeger honderden molens die een grote verscheidenheid aan producten leverden.

Leer over de historie van de molens in de Wereld van Windmolens, ga vooral ook eens bij een molen binnenkijken en verbaas je over het vernuft van eeuwen terug.

Ook het Zaans Museum en de museumlocaties die ambachten als het kuipen en weven tonen, zijn een bezoekje waard!

Ontdek op de Schans

Wandeling door oud Zaandijk

Een dagje folklore is niet compleet zonder een bezoek aan het oude Zaandijk, aan de overkant van de Zaanse Schans.

Beleef de historie van deze oude 'dijk' aan de hand van de wandeling Oud Zaandijk die je vooraf kunt bestellen of kopen bij VVV-winkel Zaanstore.

Aan de hand verhalen en architectorische weetjes wordt je meegenomen naar het industriële verleden van de Zaanstreek.

Meer dagjes uit