Ga naar inhoud

Door de hele Zaanstreek kun je van (industrieel) erfgoed genieten, maar het Hembrugterrein is wel een echt bijzondere plek. Dit terrein vormde ooit het hart van de verdedigingslinie om Amsterdam, de Stelling van Amsterdam.

Lang geleden werden hier wapens en munitie vervaardigd. Inmiddels heeft de tijd het terrein omgetoverd tot een mix van prachtig gerestaureerde gebouwen, desolate bouwvallen en ongerepte natuur.

Het Hembrugterrein is niet immens groot, maar kent zoveel creatieve en bijzondere plekken en initiatieven dat een dag bijna te kort is om het allemaal te ontdekken.

Hieronder wat suggesties, maar kijk vooral ook even op onze Hembrug-pagina.

Actief ontdekken

Op een actieve manier het Hembrugterrein ontdekken? Het Hembrugterrein maakt onderdeel uit van de wandelroute Zaans Havengebied. 

Fiets je liever zoek dan op onze fietspagina de route Industrieel Rood op!

 

Naar de wandelroute

Kunst en/of historie?

Er zijn al heel wat mooie initiatieven neergestreken op het Hembrugterrein. Wil je meer weten over de geschiedenis van het terrein bezoek dan het Hembrug Museum, gevestigd in een oud transformatorhuisje bij de entree.

Of laat je verrassen in het huis voor eigentijdse cultuur Het HEM, kunstgalerie Artzaanstad of het Museum of Humanity.

Over het Hembrugmuseum
Hembrug Hembrugterrein Hembrugmuseum Museum Mensen kijken gluren

Genieten in voormalig lab

In het voormalige laboratorium van de munitiefabriek, waar ooit mosterdgas werd gemaakt, is nu Lab-44 gevestigd, een plek voor makers en eters.

Bij mooi weer zit je uiteraard graag op het terras, maar vergeet niet ook even de binnenkant te bekijken. Stadsherstel maakte er iets moois van en de kapconstructie met koningsspant is bijzonder fraai.

Naar de site van Lab-44

Meer dagjes uit