Ga naar inhoud

Ze maken vloeren, boten, papier en nog veel meer: Zaanse makers van wereldklasse, die een lange geschiedenis hebben of op de schouders staan van het maakverleden van de Zaanstreek. Lees hier meer over vijf verrassende Zaanse bedrijven, die elk op hun eigen wijze wereldse makers zijn. Ken je een Zaans bedrijf dat hier mooi tussen zou passen? Mail het ons! 

Zaans over de vloer

Het begon allemaal eind 19e eeuw met de rolrederij voor zeildoek en de lijnoliemolen van de familie Kaars Sijpestein uit Krommenie. Op zoek naar nieuwe mogelijkheden startten ze in 1899 de Nederlandsche Linoleum Fabriek, die ruim een eeuw later is uitgegroeid tot een bedrijf dat de hele wereld van vloerbedekking voorziet

Geschiedenis van Forbo

Zaansch bord

Het beste papier kwam ooit uit de Zaanstreek, gemaakt door Zaanse families als Van der Ley, Honig en Breet. De grote makers verdwenen, maar in papiermolen de Schoolmeester wordt - als enige - vandaag de dag nog papier gemaakt met windkracht: Zaansch Bord, een stevig papier gemaakt van oud katoen. 

Naar de Schoolmeester

Zaanse machines

Als je chocolade eet, sta je er dan bij stil dat deze gemaakt kan zijn met een machine uit de Zaanstreek? Uit een bedrijf dat in 1885 begon als machinefabriek van P.M. Duyvis, die de ontwikkeling van wind naar stoomaandrijving meemaakte. Tegenwoordig zijn ze wereldleider in het maken van machines voor het verwerken van cacao en chocolade. 

Naar Duyvis Wiener
stockfoto

Zaanse Smaakmaker

De smaken van Exter zitten overal in en gaan de hele wereld over! In 1928 werd gestart met een vetsmelterij en het maken van aromatische sausen in Zaandam. Inmiddels is deze maker gespecialiseerd in fabricage van aromatische bouillonpoeders, die worden toegepast in levensmiddelen als soepen, sausen en snacks.

Naar Exter

Zaanse schepen

In de 17e en 18e eeuw rolden honderden schepen van de Zaanse werven, maar ook nu nog kent de streek diverse scheepswerven. Scheepswerf Brouwer stamt uit 1857 en is de oudste scheepswerf in de Zaanstreek, met drie werven waar nog altijd schepen worden onderhouden, gerepareerd en gerestaureerd.

Naar Scheepswerf Brouwer