De Zaanse iconen

De iconen in de Zaanstreek getuigen van eeuwenlang pionieren en vormen een belangrijke schakel in de Vaderlandse geschiedenis. Alle iconen hebben prachtige verhalen te vertellen. Over het eerste industriegebied van Europa bijvoorbeeld, dat ontstond dankzij de honderden molens op de oevers van de Zaan. Of het verhaal van de Zaanstreek als 'Provisiekast van Nederland', van de scheepsbouw die zelfs de Russische tsaar Peter de Grote intrigeerde of van de boten en huisjes in alle kleuren die de impressionist Monet inspireerde. 

Elke maand een winnende foto!

Ga eens op pad om onderstaande iconen zelf te ontdekken en maak meteen een foto. Elke maand maken de foto's die op social media worden geplaatst met #zaansezeven kans op typisch Zaanse producten. 

1. De Zaan

Rivier de Zaan rijgt de kernen van de Zaanstreek aaneen en vormt het hart van onze streek. De rivier is door de tijden heen inspiratiebron voor vele dichters en schilders, een belangrijke scheepvaartroute, onderdeel van de oer-IJ en een oneindige bron van watervermaak.

Mee op de Zaanferry

2. Zaanse Schans

Op de Zaanse Schans herbeleef je de 18e en 19e eeuw. Elk houten huisje en elke werkplaats, schuur en molen heeft een verhaal te vertellen. Samen herinneren ze aan het oudste industriegebied van Europa hier langs de Zaan en vormen ze een uniek stukje Nederland.

Meer over de Zaanse Schans

3. Cacao en chocolade

Langs de Zaan ligt een rijke choco-historie vol verhalen van wereldspelers als Grootes Cacao en Chocoladefabriek Pette, Arriba Chocolade en Verkade. Nog altijd wordt hier het grootste deel van de door Nederland geïmporteerde cacaobonen verwerkt en ook het ambacht van het chocolademaken is weer terug met de komst van De Euforij.

Naar de site van De Euforij

4. Hembrugterrein

Rond 1895 werd het Hembrugterrein aan het Noordzeekanaal in gebruik genomen voor de productie van wapens en munitie. Niet gehinderd door plannen of commissies werden er door de jaren heen gebouwen gesloopt en toegevoegd. Veel daarvan staat nog en vertegenwoordigt met zijn variatie aan bouwstijlen een eeuw ‘bouwen’.

Het Hembrug Museum vertelt

5. Stadshart Zaandam

In het vernieuwde centrum van Zaandam is op verschillende manieren de traditionele Zaanse bouwstijl opnieuw geïnterpreteerd. Dat leverde onder andere dé blikvanger van het stadshart op: het gestapelde huisjeshotel Inntel. Samen met het nieuwe stadhuis trekt dit staaltje Neo-Zaanse architectuur internationaal de aandacht.

Naar DeArchitect.nl

6. Zaanbocht

Vanaf de Zaanbocht kun je langs de Zaan mooie staaltjes Hollandse Renaissance zien. De pakhuizen Saigon (1898) en Batavia (1894) tonen de rijke details die hoorden bij de welvaartsperiode na circa 1870. Na deze bloeitijd werd er weer functioneler gebouwd. De pakhuizen Java (1907), Hollandia I (1904) en Hollandia Il ( 1913) zijn uit die tijd.

De architect over pakhuis Batavia

7. Monet in Zaandam

Zaandam inspireerde de Franse schilder Claude Monet tot het maken van 25 doeken en negen tekeningen tijdens zijn verblijf in 1871. “Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven,” schreef hij zijn vriend en kunstenaar Camille Pissarro. Nu inspireert zijn werk ons weer om met andere ogen naar de Zaanstreek te kijken.

Meer over Monet in Zaandam