De Zaanstreek staat bekend om zijn rijke geschiedenis. De streek herbergde het oudste industriegebied van Europa, was provisiekast van Nederland en inspiratiebron voor schilders. Het Zaanse Hembrugterrein vormde het hart van de stelling van Amsterdam en de streek is nog altijd hart van de cacaoverwerkende industrie.

In de Zaanstreek werd wereldberoemd papier en zeildoek gemaakt en rolden honderden schepen van wat ooit de grootste overtoom van Nederland was. Hieronder een paar van de mooiste verhalen.

Monet in Zaandam

De wereldberoemde impressionist Claude Monet was in 1871 in Zaandam. In een paar maanden tijd maakte hij daar 25 doeken en negen tekeningen. “Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven,” schreef Monet aan zijn vriend en kunstenaar Camille Pissarro.

Lees het hele verhaal bij Monet in Zaandam

Tsaar Peter de Grote

De Russische tsaar Peter de Grote kwam eind 17e eeuw naar Zaandam om het vak van scheepsbouwer te leren. In het centrum van Zaandam tref je nog altijd sporen van zijn bezoek. Je kunt nog altijd het oude houten huisje bezoeken waar hij kort logeerde: het Czaar Peterhuisje

Kijk binnen in het Czaar Peterhuisje

Bleke Nelis

Walvisvaarder Cornelis Gerritsz Jongekees uit Zaandam, waagde zich in 1668 op het poolijs bij Spitsbergen nadat een ijsbeer was geschoten. Jongekees was in 1668 commandeur van de Zaanse walvisvaarder 'De hoop op de Swarte Walvis'. De doodgewaande beer viel Jongekees echter onverhoeds aan. Zijn leven kon ternauwernood worden gered, dat gold niet voor de kleur van zijn haar: van de schrik spierwit! Dus, werd hij sindsdien Bleke Nelis genoemd.

Brouwerij HOOP, in het historische Zaandijk, brouwen (prijswinnende) bieren met een Zaans verhaal waaronder het briertje 'Bleke Nelis'. 

Brouwerij HOOP

Hembrugterrein

Vlakbij Amsterdam, aan de andere kant van het Noordzeekanaal, ligt het mysterieuze Hembrugterrein. Ooit het streng beveiligde hart van de Stelling van Amsterdam, waar vuurwapens, artillerie en munitie voor onder meer het Nederlandse leger werd geproduceerd. De tijd heeft het terrein inmiddels omgetoverd tot een mix van prachtig gerestaureerde gebouwen, desolate bouwvallen en ongerepte natuur.

In en tussen de maar liefst 50 monumenten, het 'explosievenbos', de bunkers en schietbanen vind je tientallen creatieve ondernemers, bijzondere horeca en verrassende evenementen. Kom ook het Hembrugterrein ontdekken! 

Hembrugmuseum

Pinksterzaan

In de Zaanstreek hebben we een derde Pinsterdag. Op 30 mei 1574, eerste Pinksterdag, trok een Spaans leger van duizenden soldaten vanuit Assendelft om de oostkant van de Zaan, Waterland en de Zuiderzeesteden onder Spaans gezag te brengen.Maar boer Haentjes wist de in Wormer gelegerde Oranjegezinde vaandels te waarschuwen. De 200 man kregen hulp van vrijbuiters en gingen in de aanval. Op 1e en 2e Pinksterdag 1574 werd er gevochten. Meer dan 1000 spanjaarden sneuvelden en de rest ging ervandoor. De dag erna werd in de oostelijke Zaanstreek feest gevierd: de derde Pinksterdag!

Tegenwoordig blaast organisatie PinksterZaan nieuw leven in de Pinksterdagen. Met verschillende acts vieren we en borrelen we die historische dag weer.

PinksterZaan