Ga naar inhoud

Zeg je Zaanstreek dan zeg je food. Onze streek werd ooit de provisiekast van Nederland genoemd en deze reputatie wordt door innovatieve ondernemers zoals Maza, De Euforij, Mosterdmolen 'De Huisman', Zaanse Sambal, Zaanse Mayonaise en nog veel meer weer danig opgepoetst. 

Ondanks de beroemde Zaanse mayonaise, mosterd en de koekjes van Verkade is de Zaanstreek niet meer dominant in food. Wel is de streek nog altijd groots in food. De liefde voor de maakindustrie en het culinaire zit in ons dna. Er staan nog regelmatig innovatieve ondernemers op met nieuwe Zaanse producten.

Zaanse Sambal

Ministry of Spicy Business is gehuisvest in Lab-44 op het Hembrugterrein. Een bijzondere plek voor makers en eters waar de makers van Zaanse Sambal nieuwe recepten ontwikkelen en gasten ontvangen. Het uitgangspunt is om de ingrediënten zo lokaal mogelijk te betrekken. 

Ministry of Spicy Business
Nieuwe Zaanse keuken koken cacao Zaansmaken Hembrugterrein

Zaanse Mosterd

Mosterdmolen 'De Huisman' op de Zaanse Schans produceerde bijna 50 jaar lang de échte Zaanse mosterd. De productie is inmiddels overgeplaatst naar Wormerveer en in de molen worden nu versgemalen specerijen verkocht.

Zaanse Mosterd

Zaanse Mayonaise

Zaanse Mayonaise is in Nederland een begrip voor liefhebbers van échte mayonaise. De Zaanse Mayonaise word door het Zaanse bedrijf Van Wijngaarden geproduceerd. Van Wijngaarden blijft nieuwe smaken ontwikkelen, ken jij bijvoorbeeld al de gin, vegan of truffel mayonaise? 

Van Wijngaarden B.V.
Zaanstore winkel mayonaise details

Zaanse Hoemoes

Maza maakt in Zaandam mediterrane delicatessen volgens authentieke recepten en bereidingswijze. Haar assortiment is inmiddels uitgebreid met vele soorten en smaken. Maza heeft een compleet assortiment vegatarische producten die heerlijk zijn voor lunch, diner of borrel.

Maza

Zaanse Cacao

Chocoladefabriek De Euforij brengt het chocolade maken terug naar de Zaanstreek. Samen met leveranciers, vaklieden, machines en ingrediënten uit de streek werken ze aan echte Zaanse chocolade. De chocolade wordt, vanuit een duurzaam en economisch oogpunt, gemaakt voor en door Zaankanters. 

 

De Euforij