Met 'Ode aan het landschap' nodigen we je uit om weer eens goed naar onze prachtige Zaanstreek te kijken. Naar het Noord-Hollandse landschap waar we leven met het water.

Fiets, wandel, kano en beleef de mooie verhalen over het landschap: breng een ode aan de Zaanstreek.

Lees hier meer over 'Ode aan het landschap'.

Film: Ode aan de Weidemolen

Unieke weidemolens

Op de (w)eilandjes in de veenweidegebieden die ons omringen, staan houten en ijzeren molentjes te pronken in het landschap. Ze lijken er neergezet voor de compositie van je foto, maar hebben ook anno 2022 nog een belangrijke taak bij het beheren en in stand houden van het veenweidegebied.

Leer meer over de weidemolens!

Bekijk video

een lokale ode aan het landschap

Op dinsdag 23 november werd de expositie ‘Een lokale ode aan het landschap’ feestelijk onthuld door wethouder Jeroen Schalkwijk in Valerius Boutique Hotel te Wormer. ‘Het landschap van Wormerland is zo divers en veelzijdig, dat willen we graag laten zien.

Met een fotowedstrijd gaven we enthousiaste (hobby)fotografen de gelegenheid om onze mooie gemeente op de gevoelige plaat vast te leggen.

Pdf persbericht

Fluisterende molens

De molens in de Zaanstreek hebben verhalen te vertellen! Volg schrijver Roos Schlikker op haar fietstocht langs het Geheim Genootschap van Fluisterende Molens door Noord-Holland.

In een podcast vertellen de Zaanse molens De Koker, De Schoolmeester en de Twiskemolen over heden, verleden en toekomst van het Noord-Hollandse landschap. 

Naar de fietsroute

Schilderachtig fietsen

Het decor van Laag Holland is al eeuwen inspiratiebron van menig kunstenaar. Claude Monet schilderde eind 19e eeuw in de Zaanstreek maar liefst 25 doeken!

Wil je langs de plekken fietsen die onder andere deze Franse schilder inspireerde? Deze route van 37 km brengt je langs schilderachtig Wormerland, Oostzaan, Zaanstad en Landsmeer.

Monet-fietsroute

Varend uniek landschap ontdekken

Het Wormer- en Jisperveld is het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa. Vanuit een kano kun je tussen de honderden (w)eilandjes varen en van de bijzondere natuur genieten.

Bijna alle soorten weidevogels die in Nederland voorkomen broeden hier: grutto, kieviet, tureluur, scholekster en graspieper.

Ook biedt de waterrijke natuur een thuis aan zeldzame planten zoals zonnedauw, heide, orchideeën en koekoeksbloemen.

Kanoroute Wormer- en Jisperveld

Door de ogen van Monet

Schilderen, creëren, in de voetsporen treden van en je laten inspireren: tot en met september wordt met tal van activiteiten gevierd dat de impressionistische schilder Monet de Zaanstreek bezocht.

Op een speciale site is inspiratie en meer informatie over de activiteiten tot en met september te vinden.

Laat je meenemen naar de tijd van Monet, maar kijk vooral ook eens met andere ogen naar de streek van nu! 

DoordeogenvanMonet.nl