De mooiste makers

De Zaanstreek is een streek van makers. Van oude ambachten - als oudste industriegebied van Europa liggen hier prachtige verhalen over wereldberoemd papier, zeil en de 'Provisiekast van Nederland'. Maar het is ook een streek van tot de verbeelding sprekende nieuwe makers die de lokale historie nieuw leven inblazen.

De Kuiperij

Kuipen is een bijzonder ambacht, want het maken van zo’n houten vat valt nog niet mee. Er moet van alles in bewaard en vervoerd kunnen worden. Meel, specerijen, oliën en water mogen er niet uitsijpelen. Laat staan buskruit… De Kuiperij op de Zaanse Schans neemt je door de authentieke inrichting mee naar de tijd van de laatste Zaanse kuiper. 

Ambachten op de Zaanse Schans

Zaanse Houtbouw

In de Zaanstreek tref je nog tal van voorbeelden van de typisch Zaanse bouwstijl in hout. Dit bouwen van hout werd geboren uit praktische overwegingen. De bodem in onze streek had een te geringe draagkracht voor stenen gebouwen. En met het hout dat in grote hoeveelheden over de Zuiderzee kwam, had de Zaanstreek bovendien hout in overvloed.

Mee met de Babel Archigids (YouTube)

Bij de molenaar

Molenaars vertellen graag en bevlogen over hun prachtige vak. Kom eens binnenkijken bij de vaak unieke molens op de Zaanse Schans, in Wormer en Westzaan. Zie hoe papier en olie worden gemaakt, verfstoffen worden gemalen of hout wordt gezaagd.

De molens van De Zaansche Molen

Food met historie

Lokaal gebrouwen bieren geïnspireerd op prachtige oude verhalen, chocolade uit het historische cacaohart van de wereld, nieuwe smaakmaker Zaanse Sambal... slechts een greep uit de foodproducten die nieuwe Zaanse makers je te bieden hebben. Allemaal verkrijgbaar in de Zaanstore.

Meer over de Zaanstore

Wevershuis

In het Wevershuis op de Zaanse Schans ontdek je alles over het oud-Hollandse ambacht zeil- en molendoekweven. Het Hollandse 'doek' had ooit wereldfaam! Beleef hoe dat gevoeld moet hebben als weversgezin; kruip achter het weefgetouw, rust uit in de bedstede en laat je verrassen door de aanwezige thuiswevers in traditionele kostuums.

Naar de site van het Zaans Museum