Weinig vermaak en vertier, scholen die dicht zijn, de maatregelen om de Corona-crisis in te dammen hebben ver strekkende gevolgen. Maar ze maken tegelijkertijd de creativiteit en inventiviteit los waar de Zaankanter al eeuwenlang bekend om staat. Hieronder acties en initiatieven die we graag met jullie delen. Zelf ook een suggestie? Mail ons op info@zaans.nl.

Creatieve workshops online

Je creativiteit ontdekken en ontwikkelen kan nu ook vanuit huis. Het Zaanse centrum voor de kunsten FluXus heeft een online platform 'FluXus Thuis' gelanceerd. Hier vind je korte workshops op het gebied van beeldende kunst, media, dans, theater, schrijven en muziek. 

Naar de workshops van FluXus

Minuutje Monet

Stichting Monet in Zaandam brengt Claude Monet bij je thuis! De komende periode vertellen de vrijwilligers van het Monet Atelier iets over hun favoriete schilderij in Minuutje Monet.

Bekijk een Minuutje Monet

Zaanthuistheater

Het Zaantheater start met #ZaanThuisTheater. Het Zaantheater biedt Theatertips voor thuis aan, de leukste voorstelling gewoon in je eigen huiskamer.

Naar de tips van het Zaantheater

Het Filmtheater maar dan Thuis

Zie films uit het filmtheater direct bij jou thuis met Picl en steun Filmtheater De Fabriek. Zo kan je toch een film bij De Fabriek kijken.

Bekijk het aanbod van De Fabriek

Museumbezoek via YouTube

Kun jij niet naar het Zaans Museum komen? Dan komt het museum toch gewoon naar jou! Museumdirecteur Jan Hovers neemt je mee voor bijzondere verhalen en objecten. 

Bekijk aflevering 1 op YouTube

Elke avond live

Het virus weerhoudt gitarist en muziekdocent Micha Sprenger er niet van om live zijn publiek te verrassen. Samen met kunstenares Linda Willemszoon van de Wonderland Lichtshow geeft hij elke avond een live optreden op Facebook en Instagram.

Naar de Facebookpagina waarop het allemaal gebeurt

Hans Kuyper leest voor

Nu de Zaanse kinderboekenschrijver niet meer op scholen kan voorlezen, doet hij het op YouTube! Luister gezellig mee op zijn kanaal 'Hans Kuyper leest voor'.

Hans Kuyper leest voor op YouTube

Elke dag iets moois doen

Museum of Humanity is een Humanity Challenge gestart: elke dag iets moois doen. Verschillende online challenges zoals kunst maken, een geliefde opbellen of bijvoorbeeld je favoriete hitje delen. Allemaal met doel om  mensen te inspireren en uit te dagen zichzelf en de ander als waardevol te zien en te zorgen voor een mooiere wereld!

Meer info op Museum of Humanity

Juf Nina voor kleuters

Oudere kinderen krijgen inmiddels online les, maar hoe doe je dat met kleuters. Zie die maar eens te vermaken. Daar heeft de Zaanse juf Nina een oplossing voor: Juf Nina voor kleuter op YouTube. Leuk en leerzaam!

Naar het YouTube kanaal van de juf

De Babbellijn

Normaal komen ze in breiwinkel Zaans Geluk bij elkaar om protheses te breien, maar nu dat bijeen komen niet meer mag hebben de dames een ander goed doel gevonden voor hun tijd: De Babbellijn. Ouderen die een praatje willen maken kunnen ze bellen.
 

Meer info op Zaankanters voor Elkaar

Maak je eigen Thuismuseum

Het Zaans Museum laat niet alleen de collectie zien maar je kunt de komende tijd ook leuke online workshops doen. Dus handen uit de mouwen, tijd om een thuismuseum te maken!

Naar het Thuismuseum van Zaans Museum

Live en veilig

Onder de titel 'Dat doet de deur dicht' biedt De Groote Weiver live muziek om veilig thuis van te genieten. De muziek die in hun zaal zonder publiek wordt gespeeld, wordt via live streams de huiskamer in gebracht.

Naar de agenda van De Groote Weiver

Jeugdboeken afhaalpunt

Toch je kind laten genieten van leuke, gekke, interessante en spannende boeken? Hoe? De Bieb voor de Zaanstreek heeft speciaal voor de jeugdleden een afhaalpunt ontwikkeld.

Meer info bij De Bieb