Molens

Onze molens zijn misschien wel dé paradepaardjes van het Zaanse industrieel erfgoed. Met de molenaars als makers die het ambacht van toen ook vandaag de dag nog waarde weten te geven.

Zonder de meer dan duizend molens in onze streek was de Gouden Eeuw nooit zo roemrijk geweest. In het recent geopende molenmuseum op de Zaanse Schans nemen ze je graag mee door de ‘Wereld van Windmolens’. Boek je ticket daar vooral inclusief een bezoek aan twee molens, want daar ontdek je pas echt de magie van het Zaanse maken.

Wereld van Windmolens

In het nieuwe molenmuseum 'Wereld van Windmolens' ervaar je de geschiedenis en de betekenis van de molens, als Nederlands erfgoed van wereldklasse. Dit verhaal bestrijkt ruim drie eeuwen Zaanse industriemolens.

Een bezoek aan de Wereld van Windmolens is een tijdreis voor jong en oud. Een multimediale ontdekkingstocht, waarin alle zintuigen geprikkeld worden.

Lees meer op hun site

De Kat

Breng op de Zaanse Schans een bezoekje aan molen De Kat. Deze heeft zich gespecialiseerd in het maken van verfstoffen en hoogwaardige verf.

Talloze kunstenaars uit binnen- en buitenland weten de weg naar De Kat te vinden. Ook veel musea, van het Rembrandthuis tot en met het Vaticaans museum, nemen de speciale pigmenten af. Zo zorgen de molens nog altijd voor wereldfaam voor de Zaanstreek.

Meer over deze molen

De Huisman

Sinds 1961 werd in De Huisman de bekende Zaanse Mosterd gemaakt, zoals die vroeger ook gemaakt werd en in grote Keulse potten door jongens aan huis verkocht werd voor een paar ‘centen’.

Tegenwoordig zie en ruik je in de molen het ambachtelijk malen van specerijen. Ook kun je allerlei specerijen en kruiden kopen. Van foelie tot vanillestokjes en alle soorten peper en van inmaakkruiden tot knoflookpoeder.

Meer over deze molen

De Schoolmeester

Niet op de Zaanse Schans, maar zeker een tochtje waard is molen De Schoolmeester in Westzaan. Nog de enige molen ter wereld die windgemaakt papier produceert.

De eerste Zaanse papiermolens maakten alleen grauw, blauw basterd en bordpapier, zoals de molen De Schoolmeester dat nog steeds doet. De fabricage van witpapier volgde pas later en werd wereldberoemd!

 

Meer over deze molen