Ga naar inhoud

Molens

Onze molens zijn misschien wel dé paradepaardjes van het Zaanse industrieel erfgoed. Met de molenaars als makers die het ambacht van toen ook vandaag de dag nog waarde weten te geven.

Zonder de meer dan duizend molens in onze streek was de Gouden Eeuw nooit zo roemrijk geweest. In het molenmuseum op de Zaanse Schans nemen ze je graag mee door de ‘Wereld van Windmolens’. Online kun je via de website van de Zaansche Molen ook veel te weten komen over de molens van de Zaanstreek. 

De Kat

Op de Zaanse Schans is molen De Kat één van de molens die je kunt bekijken. Deze heeft zich gespecialiseerd in het maken van verfstoffen en hoogwaardige verf.

Talloze kunstenaars uit binnen- en buitenland weten de weg naar De Kat te vinden. Ook veel musea, van het Rembrandthuis tot en met het Vaticaans museum, nemen de speciale pigmenten af. Zo zorgen de molens nog altijd voor wereldfaam voor de Zaanstreek.

Meer over deze molen

De Schoolmeester

Molen De Schoolmeester in Westzaan is ook zeker een bezoekje waard. Nog de enige molen ter wereld die windgemaakt papier produceert.

De eerste Zaanse papiermolens maakten alleen grauw, blauw basterd en bordpapier, zoals de molen De Schoolmeester dat nog steeds doet. De fabricage van witpapier volgde pas later en werd wereldberoemd!

 

Meer over deze molen
Molen Papier Westzaan Zaansche Molen

De Huisman

Sinds 1961 werd in De Huisman de bekende Zaanse Mosterd gemaakt, zoals die vroeger ook gemaakt werd en in grote Keulse potten door jongens aan huis verkocht werd voor een paar ‘centen’.

Tegenwoordig zie en ruik je in de molen het ambachtelijk malen van specerijen. Ook kun je allerlei specerijen en kruiden kopen. Van foelie tot vanillestokjes en alle soorten peper en van inmaakkruiden tot knoflookpoeder.

Meer over deze molen
Molen Specerijen binnen De Huisman Zaanse Schans beeldbank Zaanse Schans

De Koker

Meel- en pelmolen De Koker staat in Wormer. Deze molen heeft een geschiedenis die helemaal terug gaat tot 1592. De Koker is in de 19e eeuw na een brand herbouwd. 

In deze molen werd stijfsel gemalen waarmee kanten kragen werden opgestijfd. Ook maalde men hier het meel voor het scheepsbeschuit dat in Wormer en Jisp werd gebakken. Dat beschuit ging mee als voedsel aan boord van de schepen van de VOC en WIC. 

Meer over deze molen

Wereld van Windmolens

In het molenmuseum 'Wereld van Windmolens' ervaar je de geschiedenis en de betekenis van de molens, als Nederlands erfgoed van wereldklasse. Dit verhaal bestrijkt ruim drie eeuwen Zaanse industriemolens.

Een bezoek aan de Wereld van Windmolens is een tijdreis voor jong en oud. Een multimediale ontdekkingstocht, waarin alle zintuigen geprikkeld worden. 

Bekijk een Wereld van Windmolens (YouTube)
Meisjes ontdekken informatie molens interactief