Herbestemd erfgoed top 5

In de Zaanstreek vind je veel prachtige voorbeelden van herbestemming. Fabrieken langs de Zaan, die ooit het oudste industriegebied van Europa vormden, kerken die leeg zijn komen te staan en gebouwen die hun functie verloren, kregen een nieuwe bestemming waardoor wij er nog altijd van kunnen genieten. Kom zelf eens kijken bij bijvoorbeeld onderstaande vijf herbestemmings-toppers.

Chocoladefabriek

De oude fabriek van Verkadefabriek is nog altijd een icoon langs de Zaan. “Een staalkaart van architectonische stijlen en constructiewijzen,” noemt de Kennisbank Herbestemming dit rijksmonument. Binnenkijken kan onder ander bij versmarkt De VersKade en de openbare bibliotheek in de fabriek. 

 

De fabriek op Herbestemming.nu

Het Weefhuis

Het Weefhuis werd omstreeks1650 als pakhuis gebouwd voor de papierkoopman die aan de overkant woonde. Het is een rijksmonument op één van de mooiste plekken van de Zaanstreek, midden in het beschermd dorpsgezicht de Gortershoek met ervoor de Beeldentuin.

Na een periode als woonhuis is het gebouw nu in dienst als ruimte voor lezingen en exposities. 

Naar de Weefhuis-agenda

Lab-44

Het Hembrugterrein staat vol met staaltjes herbestemming. Eén daarvan is het laboratorium van de voormalige wapen- en munitiefabriek hier. Dit lab werd omgetoverd tot Lab-44: food hotspot voor makers en eters met in het hart een restaurant en daaromheen diverse food gerelateerde bedrijven.

De restauratie op Stadsherstel

De Adelaar

Een van de markantste gebouwen langs de Zaan is toch wel De Adelaar. Met letterlijk een reusachtige adelaar als landmark op het dak. Deze voormalige zeepziederij vormt nu het hoofdkantoor van modemerk Vanilia.

Naar Rijksmonumenten.nl

Pakhuis Batavia

Pakhuis Batavia werd in 1894 gebouwd in de Hollandse renaissance. Na 1870 mocht het allemaal wat frivoler van de fabrikanten. Ook hun industriële gebouwen kregen meer aandacht en dus details in trapgevels, gootlijsten en metselverbanden. Het pakhuis Saigon even verderop is van dezelfde periode.

In het pakhuis is nu grand café Batavia 1894 gevestigd. Het voormalige pakhuis met haar rijke historie en unieke ligging aan de Zaan herbergt één van de beste zon-terrassen van de regio. Maar binnen is het ook genieten!

Naar artikel Zaans Industrieel Erfgoed