Het Zaans Cultuurweekend is hét moment om de rijke cultuur in de Zaanstreek te ontdekken. Hieronder ruim 25 tips voor bijzondere en/of gratis activiteiten. En ook na het Cultuurweekend kun je nog bij de betrokken organisaties terecht en Cultuurstempels sparen voor mooie cultuurprijzen! 

Workshop linosnede

Zaterdag 9 en zondag 10 november krijg je 50% korting op de entree van het Zaans Museum en bovendien een gratis speurtocht door Verkade.

Zondags kun je bovendien meedoen met een gratis workshop linosnede van 13.00 tot 16.00 uur. Laat je inspireren door de Zaanse industrie; bezoek de tentoonstelling van Herman Heijenbrock 'De fabriek als kathedraal' of bekijk de 'Ode aan Lino'-wedstrijd waar scholieren de uitdaging zijn aan gegaan met het thema industrie en alle door hun ingestuurde lino afdrukken zijn te bewonderen.
 

Naar de site van het Zaans Museum

Jazz in de Vermaning

In de historische doopsgezinde Vermaning (1687) in Zaandam, zijn drie reguliere culturele initiatieven actief. De Culturele Raad Zaanstad brengt avonden met bekende schrijvers, stand-up comedians, muziek en andere verrassende acts. Nieuwe Huys Concerten heeft een programmering met klassieke kamermuziek. En Jazz Inverdan haalt de top van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek naar Zaandam. 

Speciaal voor het cultuurweekend biedt Jazz Inverdan in De Vermaning zondags een gratis concert van jazz kwartet Humph. Aanvang 16.00 uur. Een vrijwillige bijdrage (die geheel naar de muzikanten gaat) wordt op prijs gesteld.

Er is een culinaire verrassing van het aangrenzende Italiaanse restaurant Sagrestano en na afloop is het mogelijk om een Italiaans driegangenmenu à € 20,00 euro te gebruiken. Hiervoor moet wel worden gereserveerd via info@jazzinverdan.nl.

Naar de site van Jazz Inverdan

Huiskamer van Het HEM

Laat je op zaterdag en zondag om 14.00 uur rondleiden door de (Engelstalige) mediator van eigentijds cultuurhuis Het HEM in de voormalige kogelfabriek op het Hembrugterrein. Samen met de visionairs van deze tijd ontwikkelt Het HEM multidisciplinaire kunstprogramma’s waarmee ze een ander licht schijnen op de wereld om ons heen. Tijdens deze rondleiding neemt de mediator je mee door de Huiskamer met bibliotheek en podcast lounge en kom je meer te weten over het vaste kunstwerk Still Life door RAAAF. De rondleiding duurt ongeveer 30 minuten. 

Na de rondleiding heb je de kans de tijdelijke tentoonstelling Chapter 2WO te bezoeken. Deze is tot midernacht geopend en entreekaartjes à € 10,- zijn verkrijgbaar bij de receptie. Chapter 2WO neemt je mee in de wereld van Chileens kunstenaar en componist Nicolás Jaar. Tijdens zijn tien weken durende verblijf in Zaandam doet hij intensief onderzoek naar het Hembrugterrein en presenteert hij regelmatig nieuw werk.

Naar de site van Het HEM

Wevershuis en Kuiperij

Benieuwd hoe het ambachtelijk weven van het zeildoek voor molens en schepen gaat? Meer weten over het ambacht van het kuipen? Tijdens het cultuurweekend zijn de Zaans Museum-locaties het Wevershuis en de Kuiperij op de Zaanse Schans gratis toegankelijk!

Meer op de site van het Zaans Museum

Matineefilm met drankje na afloop

Tijdens het Cultuurweekend betaal je slechts 5 euro voor de vroege matineefilms bij filmtheater De Fabriek. Zaterdag 9 november zijn dat de films 'Aïlo, het dappere rendier' (14.00 uur) en 'And The We Danced' (14.15 uur). Op zondag kun je naar 'Puck & Hans - Made in Holland' (14.00 uur) en 'Aïlo, het dappere rendier' (14.15 uur). 

Bij de films zondag worden ook een gratis Q&A met Puck Kroon, Hans Kemmink en regisseur Peter Wingender georganiseerd en voorafgaand aan de kinderfilm een gratis kinderactiviteit tussen 13.00 en 14.00 uur.

Je filmkaartje is bovendien goed voor een gratis koffie, thee of fris na afloop in Café Fabriek.

Naar de site van De Fabriek

Kindermuseum Artzaanstad

Bezoek het Kindermuseum van Artzaanstad. Op de entresol is een heus museum ingericht door kinderen voor kinderen. Er is een quiz met allerlei vragen over de schilderijen en beelden voor de kids en het is mogelijk om zelf een button te maken.

Dus papa, mama, opa, oma of oppas, neem je kroost mee en kom gezellig langs!

Naar Artzaanstad.nl

Foto in Zaanse streekdracht

Luister naar het verhaal achter het Jisperhuisje op de Zaanse Schans. Stap binnen in een vissershuishouden van rond 1850 en fotografeer jezelf in Zaanse streekdracht. Zaterdag en zondag is entree gratis.

Meer over de Zaans Museum-locaties

Bach cantate in de Bullekerk

Zaterdags kun je in cultureel centrum Bullekerk van 17.00 tot 18.00 uur genieten van een concert van Collegium Vocale Zaandam. Zij brengen Cantate BWV 140 ‘Wachet auf, ruft uns die Stimme’ ten gehore. Gratis entree.

Naar de Bullekerk op Facebook

Monetje maken

In het MonetAtelier in Zaandam zijn replica’s te zien van de 25 schilderijen die de Franse impressionist Claude Monet in Zaandam schilderde. Een aantal van die replica’s zijn gemaakt door gerenommeerde Zaanse kunstenaars. De verzameling schilderijen biedt een unieke blik op het werk van Monet en tegelijkertijd een impressie van Zaandam in 1871.

Tijdens het Cultuurweekend kun je op zaterdag tussen 12.00 en 15.00 uur bij het MonetAtelier zelf een mini-Monet maken. Deelname is gratis. Je krijgt een klein schildersezel met doek en verf. Laat je inspireren door de schilderijen in het atelier!

Naar de site van Monet in Zaandam

Concert aan de Zaan

Zaterdagmiddag 9 november ontvangt Maroeska Metz je graag in haar krullenpaleis aan de Zaan. Om 16.00 uur geeft Marcel Worms (piano)
een gratis voorproefje op zijn concert van 13 december.

Lees meer op ConcertaandeZaan.nl

Nieuwe Helden

Tijdens het Zaanse Cultuurweekend viert Artzaanstad nog steeds haar 45-jarig jubileum met de expositie 'Nieuwe Helden'. Beide weekenddagen zijn er van 12.00 tot 17.30 uur kunstenaars van deze jubileumexpositie aanwezig om over hun werk te vertellen en om te laten zien hoe zij een kunstwerk maken.

Op zaterdag 9 november zijn Aron Kroes en Jeroen Verhoeven aanwezig. Op zondag 10 november Christian Arts en anderen.

Naar Artzaanstad online

RONDLEIDING CZAAR PETERHUISJE

Tijdens het Zaans Cultuurweekend krijg je een gratis rondleiding door het oude houten huisje waar de Russische tsaar Peter de Grote ooit zeven dagen verbleef om het vak van scheepstimmerman te leren. Met kleine attentie!

Naar het Czaar Peterhuisje online

HET GEHEIM VAN HET HEMBRUGTERREIN

Ontdek het geheim van het terrein van de voormalige munitie- en wapenfabriek ‘Artillerie Inrichtingen’ en meld je aan voor een gratis rondleiding over het Hembrugterrein op zondag 10 november om 11.00 uur. De rondleiding start bij het Hembrug Museum.

Meld je hier aan

KLASSIEK IN DE BULLEKERK

Zondag 10 november organiseren Joop en Petra Klinkhamer in samenwerking met Nieuwe Huys Concerten een klassiek concert met André Kerver (klarinet), Ksenia Kouzmenko (piano Erard) en Lucie Stepánová (cello).

Speciaal voor het Cultuurweekend is de entree vrij. Tegen betaling aangevuld met hapjes en drankjes in de pauze en na afloop. Aanvang om 15.00 uur.

Naar de Bullekerk op Facebook

SPECIALE MONETWANDELING

Wandel zondagmiddag 10 november door Zaandam met een gids en de voorzitter van stichting ‘Monet in Zaandam’ (vanaf 20 euro).

Vooraf is er koffie met iets lekkers en na afloop is er glühwein of iets anders warms.

Naar de site van Monet in Zaandam

Zaanse kunst kijken

Geniet in galerie Zaans Groen - een voormalige timmerwerkplaats in het centrum van Zaandam - met een kopje koffie of thee in de hand van de lappenpoppen en schilderijen van de Zaanse kunstenaars Marianne en Henk van der Pluijm. Open van 13.00 tot 17.00 uur. De entree is vrij.

Meer over de expositie op Zaansgroen.nl

Uppink in het Honig Breethuis

Ook het Honig Breethuis, Lagedijk 80, Zaandijk neemt deel aan het Zaanse Cultuurweekend. Tijdens dit weekend heb je vrij entree en kun je de jubileumtentoonstelling over Willem Uppink (1767 - 1849) bezoeken. Hij was een veelgevraagd kunstenaar en maakt als behangselschilder unieke werken.

In de Tuinkamer van het Honig Breethuis bevinden zich unieke wandbehangsels van deze Amsterdamse behangselschilder. Hij liet ten minste zes panoramische ensembles na, geschilderd in olieverf op doek. Zij sieren vertrekken in monumenten in Zaandijk, maar ook Amsterdam en daarbuiten. Tot voor kort was deze kunstenaar nagenoeg in vergetelheid geraakt. Zeer ten onrechte volgens auteur George Slieker, die in een monografie en oeuvrecatalogus aantoont waarom.

Lees verder op HonigBreethuis.nl

ONTDEK DE HELLEMA

Leer tijdens een gratis, creatieve rondleiding door broedplaats De Hellema op zondag 10 november meer over de geschiedenis van het pand en de kunstenaars en creatieven die er nu werken.

Rondleidingen vanaf 13.00 uur.

Naar broedplaats De Hellema online

Verzin het, maak het!

Zaterdag 9 november ben je van harte welkom in het FluXlab van FluXus. Het FluXlab is de eerste makerspace in de Zaanstreek. Een makerspace is een ruimte waar creatieve makers – professional en hobbyist – elkaar ontmoeten, machines delen en kennis en ideeën uitwisselen. 

In deze "leukste makerspace van de Zaanstreek" kun je aan de slag met onder andere 3D printers, een lasercutter en een vinylsnijder. Daarnaast zijn er elektrische- en handgereedschappen en is er elektronica en software aanwezig om je ideeën te ontwerpen en vorm te geven.

Normaal elke woensdag, maar speciaal voor het Cultuurweekend ook op zaterdag geopend van 13.00 tot 15.00 uur. Kom gratis kennismaken én aan de slag in deze creatieve maakplek.

Lees meer over het FluXlab

PLAY ROOM PERFORMANCE

Bezoek zaterdag en zondag om 15.00 uur gratis de performance van kunstenaar Robert Pennekamp bij PLAY room. PLAY room is een van de nieuwe kunst hotspots in de streek en vormt een combinatie van kunstgalerie en project-space. 

De performance sluit aan bij de expositie ‘De Donkere Dagen’ in de galerie die tevens gratis is te bezoeken.

Naar de site van PLAY room

Ontmoet Dolfje en Foeksia

Zondag 10 november om 16.00 uur speelt in het Zaantheater de jeugdvoorstelling ‘Dolfje Weerwolfje en Foeksia de Miniheks’ (6+). Na het succes van ‘Dolfje Weerwolfje de Musical’ is het nu tijd voor een vervolg, gebaseerd op de spannende boeken van Paul van Loon.

Extra activiteiten 
Na afloop van de voorstelling vindt er een Meet&Greet plaats met Dolfje, Foeksia en hun vriendjes. Voorafgaand aan de voorstelling (15.00 uur) worden er leuke activiteiten georganiseerd door De Theatertroep in de foyer waaronder Het Toverspreuken Spel. Reserveren is aan te raden!

Kaarten en reserveringen via Zaantheater.nl

Luisteren naar Monet

Monet inspireerde met zijn 25 schilderijen in de Zaanstreek 25 Zaanse dichters om te schrijven. Op 9 november van 15.30 tot 16.00 is een aantal van deze dichters, onder leiding van stadsdichter Ellis van Atten, in het MonetAtelier om hun woorden te delen. Kom je luisteren? Entree is vrij.

Naar Monet in Zaandam online

3 kunstenaars in Galerie Blauw

De zondag van het Cultuurweekend opent een nieuwe bijzondere expositie in Galerie Blauw. Tussen 11.00 en 16.00 uur ben je welkom en staat de koffie en thee klaar. Ook na het weekend nog tot 6 december te bezoeken overigens.

Hilde Wendt komt met haar boekenleggers "Ik maak collages van snippertjes gebruikt papier. Ik werk met gemengde technieken. In mijn werk zijn woorden en teksten verwerkt"'. Eus Muusers zal een boek presenteren waarin zijn werken (en ook die van Hilde) staan. En Faysal Birlik werkt met stenen. "Momenteel ben ik begonnen aan waterzuiveringsproject. Er zijn namelijk diverse materialen die een reinigend effect hebben op het water en de gezondheid van de mensen". 

Naar Galerie Blauw online

Kinderfun bij Pathé

Tijdens het Zaans Cultuurweekend is het extra leuk voor kinderen bij megabioscoop Pathé in hartje Zaandam. Kom langs om lekker te
kleuren, doe spelletjes of laat je schminken!

Naar Pathé Zaandam online

Happening in Poelenburg

Zaterdag organiseert buurttuin Poelenburg ‘De Groene Oase’ een happening. Tussen 11.00 en 16.00 uur op zaterdag zullen er rondleidingen gegeven worden op de tuin, is er verkwikkende erwtensoep en pannenkoeken (tegen een kleine bijdrage) bij een verwarmend vuurtje. De entree is gratis. Ons motto, onbekend maakt onbemind, zal door middel van ontmoeting en verhalen luister worden bijgezet en daarbij hopen we veel Zaankanters te ontmoeten en een indruk te geven van een unieke buurttuin in Poelenburg. 

NB: Na het weekend is de tuin elke dag open, maar is er niet altijd een vrijwilliger aanwezig (voor de Cultuurstempels).

Lees meer op Buurttuinpoelenburg.nl

Workshop glasfusing

Bij winkel en glasatelier De Hooimaker word je op zaterdag 9 november warm onthaald met een sapje en iets lekkers en kun je meedoen met een inloop workshop glasfusing.

Tijdens de workshop maak je met kleine stukjes gekleurd gals een (raam)hangertje. Deze worden dan gefues in de glasoven. Deelname aan de workshop is tegen een kleine vergoeding van € 3,-.

Winkel is geopend van 10.00 uur tot17.00 uur en het glasatelier van 11.00 uur tot 16.00 uur. In de winkel krijgen mensen 10% Korting op de nieuwe collectie Heksenbollen, de mondgeblazen glasdecoraties die het hele jaar door buiten kunnen blijven staan.

Naar de website van De Hooimaker

De Groote Weiver

Maak zaterdag kennis met dit activiteitencentrum in de kringloopwinkel of het café. Odion organiseert deze dag tussen 13.00 en 15.30 uur
Café Pride. Of kom zondag genieten van open podium De Rotonde.

Naar de online agenda van De Groote Weiver