Ga naar inhoud

Zeg je chocolade dan zeg je Zaanstreek. Hier langs de Zaan ligt het historische hart van de cacao-industrie. Vol van verhalen over wereldspelers als Grootes Cacao en Chocoladefabriek Pette, Arriba Chocolade en Verkade.

Cacao is nog altijd een belangijke economische pijler. Hier in de Zaanstreek wordt het grootste deel van de door Nederland geïmporteerde cacaobonen verwerkt. Iets dat in oktober, als de nieuwe oogst binnenkomt, wordt gevierd.

Chocolade museum

Middenin het Zaans Museum - ook wel chocolademuseum genoemd - ligt de Verkade Experience, een belevenis voor jong en oud!

Hier waan je je in een vroeg twintigste-eeuwse koekjes- en chocoladefabriek, waar de originele machines nog volop draaien en de geschiedenis van Verkade tot leven komt.

Meer op Zaansmuseum.nl
Verkade Experience Chocolade Beleving Zaans Museum

De Euforij

Chocoladefabriek De Euforij in Wormerveer bracht na jaren het ambacht van chocolade maken weer terug naar de streek.

Een jonge chocolademaakster leerde de de fijne kneepjes van een oude Verkade-meester en zwaait nu de scepter in de fabriek langs de Zaan. De chocoladerepen en brokken zijn onder andere bij de Zaanstore verkrijgbaar.
 

De Euforij online
cacao chocolade maker fabriek producten industriecultuur wormerveer zaan

Smells like...

Daar waar je de geur van cacao ruikt, vlak bij de Zaanse Schans, vind je ‘Smells like chocolate’.

Dit sfeervolle winkeltje verkoopt chocolade van getalenteerde Nederlandse chocolademakers, maar organiseert ook tours en workshops.

Naar hun site
Workshop Chocolade cacao Smells like chocolate Zaandijk Kinderen

deZaan cocoa

Bij deZaan, produceren ze al 110 jaar premium cacao en zijn ze wereldleider als leverancier van cacao-ingrediënten.

Op hun Instagram account zie je regelmatig chefs aan het werk met hun product. Een feest voor het oog en ongetwijfeld ook tongstrelend.

Kijk op Insta
chocolade cacao cocoa maker smaakmaker industrie industriecultuur dezaan de zaan

Chocolate Porter

We vertrouwen erop dat lokale brouwer HOOP zich nog voor de winter weer op het brouwen van hun Chocolate Porter stort.

‘Winter warming’ bevelen ze zelf dit biertje met chocolade en mokka karakter dankzij de hand geroosterde cacaonibs.

Meer HOOP-bieren