Architectuur top 5

Langs de Zaan ligt het oudste industriegebied van Europa. Wonen en werken gebeurt hier van oudsher naast elkaar. Dat levert een bijzondere bebouwing op. Ontdek de verschillende bouwstijlen in de traditionele Zaanse houtbouw, de pakhuizen langs de Zaan en de monumenten op het mysterieuze Hembrugterrein. Laat je verrassen door oude fabrieken en kerken die een nieuwe bestemming kregen.

Hembrugterrein

Rond 1895 werd het Hembrugterrein aan het Noordzeekanaal in gebruik genomen voor de productie van wapens en munitie. Niet gehinderd door plannen of commissies werden er door de jaren heen gebouwen gesloopt en toegevoegd. Veel daarvan staat nog en vertegenwoordigt met zijn variatie aan bouwstijlen een eeuw ‘bouwen’.

Het Hembrug Museum vertelt

Zaanse houtbouw

In de Zaanstreek tref je nog tal van voorbeelden van de typisch Zaanse bouwstijl in hout. Dit bouwen van hout werd geboren uit praktische overwegingen. De bodem in onze streek had een te geringe draagkracht voor stenen gebouwen. En met het hout dat in grote hoeveelheden over de Zuiderzee kwam, had de Zaanstreek bovendien hout in overvloed.

 

Mee met de Babel Archigids (YouTube)

Pakhuizen Wormer

Vanaf de Zaanbocht kun je langs de Zaan mooie staaltjes Hollandse Renaissance zien. De pakhuizen Saigon (1898) en Batavia (1894) tonen de rijke details die hoorden bij de welvaartsperiode na circa 1870. Na deze bloeitijd werd er weer functioneler gebouwd. De pakhuizen Java (1907), Hollandia I (1904) en Hollandia Il ( 1913) zijn uit die tijd.

De architect over pakhuis Batavia

Stadshart Zaandam

In het vernieuwde centrum van Zaandam is op verschillende manieren de traditionele Zaanse bouwstijl opnieuw geïnterpreteerd. Dat leverde onder andere dé blikvanger van het stadshart op: het gestapelde huisjeshotel Inntel. Samen met het nieuwe stadhuis trekt dit staaltje Neo-Zaanse architectuur internationaal de aandacht.

Naar DeArchitect.nl

Zaandam langs de Zaan

Niet alleen de oude Verkadefabriek is “een staalkaart van architectonische stijlen en constructiewijzen,” volgens de Kennisbank Herbestemming. Het industriële verleden van de streek heeft overal zijn sporen nagelaten. Naast herbestemd erfgoed zie je hier langs de Zaan voorbeelden van hedendaagse architectuur geïnspireerd op de oude fabrieken aan de Zaan.

De fabriek op Herbestemming.nu