Zaans Film Festival

a8816605-e7fe-4d44-adba-a1542ec4b7a1_2432122963
Het Zaans Film Festival vindt dit jaar voor de tweede maal plaats in Zaandam, op drie schitterende locaties aan de Zaan. Van 21 t/m 24 november 2019 kunnen bezoekers en deelnemers van het Zaans Film Festival genieten van een uniek filmaanbod met spraakmakende randprogrammering. Aan de hand van drie typisch Zaanse onderwerpen: food, innovatie en muziek licht het Zaans Film Festival de betekenis van de Zaanstreek uit.

Locaties
Het Zaans film Festival opent op het Hembrugterrein en concentreert zich di…
Lees verder
Het Zaans Film Festival vindt dit jaar voor de tweede maal plaats in Zaandam, op drie schitterende locaties aan de Zaan. Van 21 t/m 24 november 2019 kunnen bezoekers en deelnemers van het Zaans Film Festival genieten van een uniek filmaanbod met spraakmakende randprogrammering. Aan de hand van drie typisch Zaanse onderwerpen: food, innovatie en muziek licht het Zaans Film Festival de betekenis van de Zaanstreek uit.

Locaties
Het Zaans film Festival opent op het Hembrugterrein en concentreert zich dit jaar rond De Fabriek aan de Oostzijde in Zaandam en de Verkadefabriek aan de Westzijde. De foyers in De Fabriek en De Verkadefabriek dienen als centrale ontvangstplek van de bezoekers. Hier kunnen kaarten worden gekocht en natuurlijk ook verse popcorn! Vanuit de foyers worden de gasten vijf minuten voor aanvang van de film naar de filmzalen geleid. In beiden foyers draaien het hele weekend historische beelden over de muziekcultuur en foodindustrie van de Zaanstreek. Ook vinden daar de zogenaamde “foyergesprekken” plaats; voorafgaand aan vertoning vertellen experts in de foyer over de films die draaien op het festival, en zal er door een aantal makers een Q&A-sessie plaatsvinden.
Evenals vorig jaar zal de Beschuittoren, helemaal achterop het terrein van de Verkadefabriek aan de waterkant, permanent worden ingericht met 4 filmzalen voor documentaires en films door Zaanse Makers. Deze zijn het gehele weekend te zien en gratis toegankelijk.

Sneakpreview avond op het Hembrugterrein
Op donderdag 21 oktober opent het festival op het Hembrugterrein waarbij we alvast een voorproefje laten zien van het bomvolle weekendprogramma. Zaanse Makers stellen zich voor en er zijn korte introducties op de films die in het weekend worden vertoond. Ook volgen er voorproefjes van de producties van het Zaans Film Festival: de spetterende dansvoorstelling Dance Your Life, Zaanstad door Nieuwe/Zaanse Ogen, Het Global Video Project en de documentaire Underground.

Food op de vrijdag
Op vrijdag draait de heerlijke foodfilm Kings of Pastry waarbij Patisseur Vedi van Steenwijk, lokaal getraind bij Bakers Institute in de Verkadefabriek, de film inleidt met smakelijke kennis over het bakkersambacht. Gasten kunnen aanschuiven bij een Live Cooking FilmDiner door Astrid van de Meer. En Desiree van Terravin houdt een spannende wijnproeverij, voorafgaand aan de docu Blood into Wine, met metalrockster én wijnmaker Maynard James Keenan.

Daarnaast draaien ook de films The Biggest Little Farm en Estamago, beiden over hoe liefde voor puur eten iemands pad in het leven definitief kan veranderen. Chocola kán niet ontbreken in de Zaanstreek en daarom zijn we meer dan blij dat we ook Tony de Film mogen vertonen. Dit is de documentaire over het ontstaan de bekende “slaafvrije” chocolade van Tony Chocolonly, het bedrijf dat komend jaar verhuist naar de Zaanstreek. In de foyer van Fluxus draaien de gehele avond historische beelden van De Verkade Meisjes, De Spagettiflat en Zaandam onze Stad. Daarnaast is er in de foyer van Fluxus, net als op de zaterdag, de hele avond live muziek te horen van diverse Zaanse singersongwriters en artiesten.

Bij Filmhuis De Fabriek draaien de schitterende films De Libi, Mi Vida, INXS en Jasperina op Eenzame hoogte. En in café de fabriek staat natuurlijk een heerlijk filmmenu klaar!

De Innovatieve Zaterdag
Zaterdag is de dag die volop in het teken staat van creatie, jongeren en ontmoeting. In de middag kunnen er vlog- en beeld&techniek workshops worden gevolgd en draait de film Binti, over een jong meisje die droomt vlogger te worden. Deze film is geschikt voor leeftijden vanaf 6 jaar. Daarnaast geeft Dance Your Life drie spetterende voorstellingen met beeld en dans onder begeleiding van Caggie Gulum en Rilles Fraay. Joris Artworks vertoont zijn innovatieve visuals en het Fluxus Animatieteam vertoont een selectie van de 1100 (!) inzendingen voor het Fluxus Animatie Festival.

Qua films is er volop keuze op deze zaterdag: De Belofte van Pisa, Gewond Goud, Rockabul, Dreamcatcher en Van Anatolie naar Tulpenland. Uiteraard draaien ook de films van de Zaanse Makers in de Beschuittoren: Think like an Astraunot, Bojaya, Caught in the Crossfire, Lone Soldier, Kat in de Nacht, Zaanstad door Zaanse Ogen en Zaanstad door Nieuwe Ogen.
In de Fabriek staat een heerlijk, authentiek Turks buffet klaar en draaien de films Aus dem Nichts, The Tale of Three Sisters en Parasite. Het programma is compleet met livemuziek van Mehmet Polat. ‘s Avonds kan er in de Verkadefabriek worden genoten van de Zaanse hiphop cultuur met films als Notorius en de vierdelige serie Streetkings in Jail, met vooraf een Q&A door straatvoetbalheld en Zaandammer Edward van Gils.

Muziek & debat op zondagmiddag
Het Zaans Film Festival wordt op zondag muzikaal afgesloten met een live performance van Danny Loef en zijn band. Danny Loef is een Zaanse muzikant die de afgelopen maanden is gevolgd door documentairemaker Jaap van Willigen en Erris van Ginkel. De documentaire Underground gaat in première op het Zaans Film Festival en brengt het hedendaagse bandleven van Zaanse muzikanten in beeld. Het vinden van speelplekken, de deadline van een EP-release en de chemie tussen bandleden worden allemaal in beeld gebracht.
Tegenwoordig zijn er “maar” 100 bands in de Zaanstreek en muzikanten geven aan dat het steeds moeilijker wordt om speelplekken te vinden. De zondagmiddag start daarom met een foyergesprek waarbij muziekexperts worden gevraagd deel te nemen aan een gesprek over de hedendaagse bandcultuur in de Zaanstreek. Aansluitend op deze Expertmeeting volgt het optreden van Danny & the Loeferboys en de vertoning van de documentaire Underground.
Het volledige programma van het Zaans Film Festival is online te vinden op www.zaansfilmfestival.nl.

SPEELFILMS en DOCUMENTAIRES
- De Libi
- Belofte van Pisa
- Parasite voorpremiere
- Aus Dem Nichts
- Mi Vida
- INXS
- Kings of Pastry
- Blood into Wine
- Notorious B.I.G.
- The Biggest Little Farm
- Estamago
- Unfinished Revolution premiere
- Streetkings in Jail Zaanse premiere
- Bojayá, Caught in the crossfire premiere
- Rockabul
- Binti
- Dreamcatcher premiere
- Verborgen Talent premiere
- Lone Soldier
- Gewond Goud Zaanse premiere
- De Droom
- Toni De Film van Tony Chocolonely
- Think like an Astronaut

VIDEO & ANIMATIE & TEKENFILM
- Global Video’s
- Productiehuis
- LIVE
- Video decor dansvoorstelling Dance Your Life
- animatie selectie van het Zaans Animatie Festival
- Zaanstad door Nieuwe Ogen
- Zaanstad door Zaanse Ogen
- De kat in de nacht

HISTORISCHE DOCUMENTAIRES
- Van Anatolië naar Tulpenland
- Spaghettiflat
- Bruynzeel documentaires over de eerste prefab woningen
- Zaandam onze stad
- Meisjes van Verkade

PROJECTEN VAN HET ZAANS FILM FESTIVAL
- Zaanstad door Zaanse Ogen
- Dance Your Life
- Underground
- Zaanstad door Nieuwe Ogen

RANDPROGRAMMERING
- multicultureel buffet
- Life cooking diner
- wijnproeverij
- Q&A en foyer gesprekken
- optredens singer songwriters
- optredens Zaanse Bands
- dans voorstelling Dance Your Life
- workshop Film & Geluid
- workshop Vloggen
- expert meeting

ZAANSE MAKERS
- Joris Koster Artwork - LIVE
- DAVE.amsterdam - video decor Dance your Life.
- Loretta van der Horst – Bojaya, Caught in the Crossfire en Unfinished Revolution
- Marlyn van Gool – Filmische museum opstelling
- Jaap van Willigen en Erris van Ginkel - de documentaire ‘Verborgen Talent’.
- FloorFilm, Floor van der Vlist - Zaanstad door Zaanse Ogen
- Stephan Timman - De Droom – docu over museum of humanity
- Pim Christiaans - Think like an Astronaut & De kat in de nacht
- Rob Hendriks - Zaanse POPhistorie film.
- Mustafa Hadzibrahimovic - Zaanse premiere Gewond Goud.
- Shany Azouley - Lone Soldier.
- Kevin van den Heuvel - Premiere Dreamcatcher,
- Wiebe Boorsma, SeeSound, maakt muziek, geluidsontwerp en audio postproductie voor de film Dreamcatcher.Lees minder

Contact

Adres:
Diverse locaties
Westzijde 174 A
1506 EK ZAANDAM
Plan je route

Wanneer

  • donderdag 21 november 2019
  • vrijdag 22 november 2019
  • zaterdag 23 november 2019
  • zondag 24 november 2019

Locatie